Alianta dintre PNL si PC este "compromitatoare" pentru liberali si arata ca un fel de "anus contra naturii", a declarat pentru HotNews.ro Marius Oprea, membru marcant in PNL si una dintre vocile liberale care au militat impotriva colaboratorilor cu fosta Securitate. Inaintea semnarii aliantei, in cartea "Repere intelectuale ale dreptei romanesti" semnata de Cristian Patrasconiu, istoricul Neagu Djuvara, membru in senatul PNL, a declarat ca PC-ul "este conservator al privilegiilor fostului regim comunist (...) E scandalos ca omul asta (n.r. Dan Voiculescu) sa poata sa fie mediatizat, sa fie primit, sa fie considerat un mare om politic". De partea cealalta, mai multi liberali au declarat pentru HotNews.ro ca saluta alianta cu PC si ca cele doua partide sunt compatibile din punct de vedere doctrinar si ideologic.

Neagu Djuvara si Marius OpreaFoto: Colaj foto

Contactat de HotNews.ro, Marius Oprea, membru marcant in PNL si una dintre vocile liberale care au militat impotriva colaboratorilor cu fosta Securitate, a vorbit despre alianta dintre PNL si PC:

  • Nu sunt incantat de ea (n.r. alianta cu PC). Daca as fi facut parte din forul de conducere al partidului as fi votat impotriva, pentru ca un proiect important al PNL-ului, cel de reforma morala, este practic anulat prin aceasta alianta. Eu sunt doar un simplu membru de partid.
  • Daca va aduceti aminte, la momentul in care s-a pus problema numirii domnului Voiculescu in guvernul Tariceanu eu am amenintat cu demisia.
  • Plastic vorbind, e o operatie pe care nu o vad necesara. Adica, nu cred ca PNL-ul era chiar atat de bolnav incat sa faca un fel de anus contra naturii, pentru ca aceasta alianta cam asa arata.
  • In politica exista compromisuri, dar compromisurile ar trebui sa fie fara compromitere. Aceasta alianta este la limita. Nu as spune ca este total compromitatoare pentru ca PC-ul de acum nu este cel din vremea lui Voiculescu, dar oricum e la limita.
  • PNL in momentul de fata are probleme chiar la nivelul conducerii partidului. In Biroul Politic Central, domnul Molot (n.r. Mircea Molot) ) care este presedintele filialei Hunedoara al PNL este informator al Securitatii. Eu am facut public acest lucru, iar domnul Molot m-a dat in judecata. Ma aflu in situatia de a fi dat in judecata de un membru al conducerii propriului partid. Pentru ca am spus de domnul Molot, bazandu-ma pe propriul sau dosar la CNSAS, ca a dat note informative. Eu nu am spus ca a facut sau nu politie politica.
  • In mod tacit, se pare ca PNL a renuntat la ceea ce se stabilise cu ceva vreme in urma in BPC, ca fostilor informatori li se retrage sprijinul politic. Renuntandu-se la aceasta in interiorul partidului a permis si realizarea acestei aliante.
  • Am auzit din ce in ce mai multe voci care spun cum spunea Nastase "Sa privim spre viitor, sa uitam ce a fost". Eu vorbesc acum ca simplu membru, eu nu pot sa uit ce a fost.

Inaintea semnarii aliantei, in cartea "Repere intelectuale ale dreptei romanesti" semnata de Cristian Patrasconiu, istoricul Neagu Djuvara, membru in senatul PNL, a declarat ca PC-ul "este conservator al privilegiilor fostului regim comunist (...) E scandalos ca omul asta (n.r. Dan Voiculescu) sa poata sa fie mediatizat, sa fie primit, sa fie considerat un mare om politic".

"Cristian Patrasconiu: Care sunt, din punctul dumneavoastra de vedere termenii adecvati in care trebuie sa vorbim despre comunism? Cum putem sa taiem voalul acesta de ipocrizie? Si cum trebuie sa vorbim despre comunism? Despre comunismul romanesc? A fost el o binecuvantare?

Neagu Djuvara: Despre comunism, in general, parerea mea este ca acesta reprezinta o mare erezie a civilizatiei occidentale (...) Asa trebuie vazut comunismul de sus. Iar al nostru, v-am spus-o adineauri, are particularitatea ca imensa majoritate a celor care din pacate mai continua sa apere comunismul (cum este Iliescu, Vadim Tudor sau cativa altii) sunt la origine niste comunisti oportunisti, care isi apara trecutul lor si avutul pe care l-au agonisit datorita acestor inalte situatii pe care le-au avut. Sunt o gramada de ticalosi care sunt acum in Parlament si care inventeaza niste partide. Ma gandesc la persoane care au facut averi nu stii cum, imediat dupa caderea lui Ceausescu. Inseamna ca mai aveau niste fonduri de-ale lor, ca le-au plasat, ca le-au dres, si nu poti sa ii prinzi din punct de vedere judiciar, pentru ca nu stii de unde au venit banii. Nu poti sa dovedesti ca banii aia au venit de la statul roman. Si care se trezesc sefi de partide, poseda ziare si televiziuni si posturi de radio s.a.m.d. Sunt o putere in stat. Eu nu stiu daca va ganditi la cine fac aluzia.

Cristian Patrasconiu: Ma gandesc, ma gandes... Stiu bine la cine va referiti.

Neagu Djuvara: Dom'le, de unde vine asta, cu Crescentul lui, cu afacerile sale?

Cristian Patrasconiu: Din miscarea conservatoare romaneasca. Sunt ironic, desigur...

Neagu Djuvara: Si care indrazneste sa se numeasca conservator. Conservator a ce?

Cristian Patrasconiu: Al privilegiilor!

Neagu Djuvara: E conservator al privilegiilor fostului regim comunist. Cum te poti numi Partidul Conservator?

Cristian Patrasconiu: In registrul ironic, are sens. E Conservator in sensul ca isi protejeaza umbrela securista si comunista.

Neagu Djuvara: E scandalos ca omul asta sa poata totusi sa fie mediatizat, sa fie primit, sa fie considerat un mare om politic."

Marius Oprea este un membru marcant in PNL. Are specializari in arheologie si in istorie medie romaneasca. Marius Oprea este una dintre vocile prin care PNL a militat impotriva colaboratorilor cu fosta Securitatea. Printre cartile publicate se numara si titlurile: Banalitatea raului. O istorie a Securitatii in documente. 1949-1989, Securistii partidului. Serviciul de cadre al PCR ca politie politica. Studiu de caz: arhiva Comitetului Municipal de Partid Brasov, Mostenitorii Securitatii sau Bastionul cruzimii. O istorie a Securitatii (1948-1964), Ed.Polirom, Iasi, 2008.

Liberalii: PC nu e Dan Voiculescu

Contactati de HotNews.ro, mai multi liberali au declarat ca saluta alianta cu PC si ca sunt doua partide compatibile din punct de vedere doctrinar si ideologic. Desi PNL a militat constant impotriva colaboratorilor cu Securitatea si chiar si-a exclus proprii membri inaintea unui verdict oficial, cum a fost cazul Monei Musca, acum partidul a semnat o alianta cu PC si Dan Voiculescu, declarat de CNSAS fost colaboror al Securitatii, cu un verdict pronuntat in instanta.

In 2006, PNL a exclus-o pe Mona Musca pentru ca a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, iar Crin Antonescu s-a delimitat in nenumarate randuri de Dan Voiculescu. La inceputul anului 2011, presedintele PNL a anuntat formarea Aliantei de Centru Dreapta, prin alierea PNL cu PC. Cel care a sustinut intens formarea aliantei a fost Dan Voiculescu, acesta lansand chiar un ultimatum: cel tarziu 31 ianuarie 2011.

Vezi aici ce spun liderii liberali despre alianta cu Partidul Conservator.