Semnarea aliantei cu PC si Dan Voiculescu, declarat de CNSAS fost colaboror al Securitatii, cu un verdict pronuntat in instanta, este privita de catre liberali ca un lucru binevenit pentru salvarea Romaniei de regimul Basescu-Boc, desi PNL a militat constant impotriva colaboratorilor cu Securitatea si chiar si-a exclus proprii membri inaintea unui verdict oficial, cum a fost cazul Monei Musca. In prezent, decizia primita de Dan Voiculescu este pentru liberali un amanunt nesemnificativ. Contactati de Hotnews.ro, mai multi liberali au declarat ca saluta alianta cu PC si ca sunt doua partide compatibile din punct de vedere doctrinar si ideologic.PNL si PC semneaza oficial, astazi, la pranz, protocolul privind formarea Aliantei de Centru Dreapta.

Crin Antonescu si Dan VoiculescuFoto: AGERPRES

In 2006, PNL a exclus-o pe Mona Musca pentru ca a semnat un angajament de colaborare cu Securitatea, iar Crin Antonescu s-a delimitat in nenumarate randuri de Dan Voiculescu. La inceputul anului 2011, presedintele PNL a anuntat formare Aliantei de Centru Dreapta, prin alierea PNL cu PC. Cel care a sustinut intens formarea aliantei a fost Dan Voiculescu, acesta lansand chiar un ultimatum: cel tarziu 31 ianuarie 2011.

Relu Fenechiu: Alianta este un lucru binevenit, PC nu este Dan Voiculescu

Relu Fenechiu, vicepresedinte PNL: Eu asteptam oricum o cristalizare pe zona opozitiei, tinand cont de reactiile oamenilor care ne-au solicitat o unire a Opozitiei. Este un lucru binevenit, nu numai pentru noi, cei care facem politica, ci si pentru cetateni. Partidul Conservator nu este Dan Voiculescu, in primul rand are in conducerea partidului un presedinte tanar, vicepresedinti tineri, oameni de viitor in politica romaneasca, care nu au avut de- a-face cu Securitatea. Pe de alta parte, Traian Basescu l-a considerat un partener bun pe Dan Voiculescu in urma cu cativa ani de zile.

Interesul Romaniei este mult mai important decat tot ceea ce se discuta in jurul acestei politici dambovitene. Mizele sunt mult mai importante acum decat ceea ce au facut anumiti fosti lideri ai unor partide. Noi nu am facut alianta cu Dan Voiculescu, ci cu PC . Miza este Romania care ca prabuseste. Ce facem? Lasam Romania sa se prabuseasca sau actionam in directia unei unitati a Opozitiei? Populatia doreste acest lucru, este un mesaj pe care l-am preluat din teritoriu si le-am dat catre conducerea partidului. Oamenii ne spun: nu mai putem, faceti ceva."

Victor Paul Dobre: Fiecare vot conteaza

Victor Paul Dobre, vicepresedinte PNL: Eu am votat aceasta decizie in Biroul Politic al PNL. Trebuie facut ceva, o actiune politica care sa creeze o noua majoritate, un nou Guvern si care sa scoata Romania din criza. Este inceputul unei constructii politice. Toata lumea ne intreaba de dimineata pana seara, 90% din populatia Romaniei este nemultumita: "Voi ce faceti, Opozita?"(…) Tot timpul avem tendinta de a discuta pe persoana. Haideti sa discutam dincolo de persoane. Exista un electorat mic al Partidului Conservator iar acest electorat este cu precadere format din oameni de dreapta, care cred in valorile economiei liberale. Ati vazut ultimele alegeri, fiecare vot conteaza.

Eugen Nicolaescu: Este o diversiune. Eu nu ma asociez cu Dan Voiculescu, eu ma asociez cu PC

Eugen Nicolaescu, deputat PNL: Este important ca si in Romania, cum se intampla in toate tarile europene, sa existe o departajare ideologica intre fortele politice. Noi vrem sa ne ducem catre centru dreapta. Eu vorbesc de Partidul Conservator, care este condus de altcineva. In acest moment, acest partid are o doctrina de dreapta, deci ca atare vorbim ideologic. Nu vorbim pe individualitati, pe nominalizari de persoane, ca plac sau nu plac unora.

Nu cred ca asta e important in acest moment si este o diversiune. Daca altcineva doreste sa introduca paraziti este problema acelor persoane, pe mine nu ma intereseaza asemenea diversiuni. Eu nu ma asociez cu Dan Voiculescu, eu ma asociez cu PC, asta vreau sa intelegi dvs si sa scrieti clar si raspicat: PNL nu se asociaza cu o persoana ci cu un partid politic. Eu nu-l identific pe Dan Voiculescu cu PC, nu pot sa-mi permit acest lucru. Din cate stiu eu, domnul Dan Voiculescu nu are nici o functie de conducere in PC.

Primar PNL: Trebuie sa facem ceea ce este necesar pentru Romania

Ilie Bolojan, primar PNL Oradea: PNL trebuie sa faca ceea ce este necesar in momentul de fata pentru a schimba actualul Guvern. Daca acest lucru duce la indeplinirea acestui obiectiv, atunci este in regula. Mi se pare normal ca PNL sa colaboreze cu alte partid politice pentru a-si indeplini obiectivele. Nu intru in capcana dvs. Asa va pot intreba daca vi se pare normal ca PDL sa colaboreze cu fostul general de securitate de la Salaj.

Parlamentar PNL: Odata cu trecerea timpului aceste probleme nici nu vor mai conta

Daniel Budurescu, deputat PNL: As vrea intai sa terminam cu angajatii, nu cu colaboratori, cu cei care au fost agenti ai Securitatii. Acum cateva luni, tocmai un asemenea om l-am propus ambasador, sistemul nostru, statul roman l-a propus, un om care inainte de 89 in mod cert a fost angajat si intodeauna scopul scuza mijloacele pentru un stat. Poate domnul Voiculescu o sa-si rezolve intr-un fel sau altul aceste probleme, poate ca odata cu trecerea timpului poate nici nu vor mai conta, sunt deja 21 de ani. Sunt multe, dar o parare despre aceasta alianta de centru dreapta o sa-mi faca dupa sedinta Delegatiei Permanente.

Un singur liberal nemultumit

Singurul liberal care si-a exprimat public dezacordul fata de o alianta cu PC si fata de asocierea cu Dan Voiculescu a fost senatorul Raymond Luca. Acesta a criticat dur alianta cu PNL intr-o scrisoare adresata presedintelui PNL si publicata de site-ul www. acum. tv

Raymond Luca, senator PNL: "Am inteles ca principalul argument pentru realizarea acestei aliante il constituie compatibilitatea doctrinara dintre PNL si PC, ambele partide fiind in opinia dvs de centru-dreapta. Va marturisesc ca am facut mari eforturi ca sa-mi aduc aminte de vreo initiativa PC care sa sustina o astfel de compatibilitate. Cu toate eforturile mele, n-am reusit sa-mi amintesc decat de initiativa dlui senator Voiculescu de la inceputul anului 2009, legata de casele nationalizate, si care era profund impotriva pricipiilor liberale.

Ati declarat ca va preocupa prezentul si mai putin trecutul. De acord cu dvs daca este sa vorbim despre somnul Bratienilor. Totusi, trecutul nu foarte indepartat, mai ales cand este vorba despre persoane care au avut un anume rol in fostul regim comunist ar trebui sa va preocupe. Macar si pentru ca o asociere cu persoane compromise nu vad cum ar ajuta electoral PNL.

Ce mai urmeaza in continuare? Sa ne facem frati de cruce cu dl. Ion Iliescu? Cu alte cuvinte, sa uitam (…) Pentru ca asa doreste dl. Voiculescu? Credeti ca UDMR ar fi mai convinsa sa marseze la acest demers, asa cum sperati, de existenta unei aliante intre PNL si PC? Atitudinea fatis si gretos-nationalista a PC si uneori a PSD constituie handicapuri si in niciun caz nu ajuta. Un PNL ascuns in spatele unei aliante cu neprieteni ai UDMR nu cred ca devine un partener interesant pentru UDMR".

Contactat de Hotnews.ro, senatorul PNL a declarat ca isi mentine opinia si spera ca si alti colegi i se vor alatura.

"Aceasta alianta mi se pare din toate punctele de vedere contraproductiva. Eu sunt membru fondator al PNL si nu ma gandesc catusi de putin sa demisionez din partid. O sa lupt in continuare si sper sa gasesc si alti oameni in partid care sa mi se alature", a declarat Luca pentru Hotnews.ro.

Dupa anuntarea deciziei Biroului Politic de a valida alianta cu PC, presedintele PNL Crin Antonescu a fost intrebat de presa cum a ajuns sa faca alianta in conditiile in care nu era de acord cu trecutul domnului Voiculescu.

Crin Antonescu,5 decembrie, Agerpres:"Eu nu sunt de acord cu prezentul Romaniei si raspunderea mea ca lider politic si a Partidului National Liberal este fata de prezentul Romaniei. Nu de trecutul fiecaruia dintre noi, care, in atatea si atatea cazuri, aproape fara exceptie, poate fi discutat. A ramane in capcana pe care ne-o tot intind partizanii propagantistici ai domnului Basescu, conform careia vai de mine se intorc Bratienii in mormant daca noi depunem o motiune impreuna cu PSD.

Se intoarce si Duca, au pomenit ei numele, in mormant daca noi facem o alianta cu Dan Voiculescu. Dar nu se intorc Bratienii in mormant in momentul in care Traian Basescu face ce face in tara asta? Nu se intorc Bratienii in mormant in momentul in care Romania a ajuns batjocorita la nivelul Uniunii Europene mai rau decat atunci cand era tara aspiranta? Nu se mai intorc Bratienii in mormant dupa parerea acestor domni. Obligatia mea este sa fac ceea ce trebuie si pot face in raport cu prezentul Romaniei. Ori prezentul Romaniei inseamna saracirea acestei tari, lipsa ei de speranta, injosirea si marginalizarea ei pe plan international, iar astea le face actuala putere, nu Dan Voiculescu si nici macar PSD-ul”.