Presedintele Senatului Mircea Geoana a facut un apel, marti, catre seful statului sa nu promulge Legea Educatiei, declarata constitutionala de Curtea Constitutionala. Potrivit acestuia, in cazul in care legea va fi promulgata, va sesiza din nou CCR.

"Decizia CCR trebuie comentata dupa ce vom vedea si motivarea Curtii, dar mie mi se pare cel putin bizar ca o actiune ilicita poate sa conduca la ceva licit. Un principiu fundamental de drept arata ca o procedura declarata neconstitutionala nu poate genera acte constitutionale", a declarat Geoana.

"Vreau sa fac un apel extrem de serios catre presedintele Traian Basescu de a nu promulga aceasta lege. Pentru ca decizia Curtii privind angajarea raspunderii guvernului pe aceasta lege, si anume aceea ca procedura este neconstitutionala, ramane in vigoare. Presedintele ar crea astfel un precedent extrem de periculos", a avertizat presedintele Senatului.

"In cazul in care legea va fi promulgata, imi pastrez dreptul de a resesiza CCR, pentru ca la nivelul Curtii trebuie explicat cum este posibil ca o lege a carei angajare este neconstitutionala sa fie constitutionala. Da, se poate ataca o lege care este deja promulgata. Forma Legii educatiei din Senat va fi cea promulgata", a sustinut Geoana.

Curtea Constitutionala a Romaniei a decis marti ca Legea Educatiei este constitutionala, respingand sesizarile depuse de presedintele Senatului, Mircea Geoana, si de parlamentarii PSD, PC si PNL.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a contestat pe 15 decembrie Legea Educatiei la Curtea Constitutionala, motivand ca procedura prin care a fost adoptat actul normativ a fost neconstitutionala. Potrivit lui Geoana, Legea Educatiei Nationale a fost considerata adoptata in ciuda faptului ca acest proiect a fost restituit Guvernului pe data de 30 noiembrie, in urma deciziei Birourilor Permanente reunite ale Senatului si Camerei Deputatilor.

El a completat in sesizare ca Legea Educatiei se afla in dezbatere parlamentara la Senat, isi continua traseul legislativ, in prezent aflandu-se din nou la comisia de specialitate, unde a fost retrimisa de plen, la propunerea reprezentantilor Guvernului.

Si reprezentantii opozitiei au contestat Legea Educatiei la CCR, acuzand neconstitutionalitatea textelor, dar si modul de adoptare a acestui act normativ.