Presedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, califica abordarea ministrului de Externe Teodor Baconschi conform careia Romania ar putea conditiona, din perspectiva Mecanismului de Cooperare si Verificare, aderarea Croatiei la Uniunea Europeana ''drept o abordare neinspirata, contraproductiva si injusta fata de o tara prietena si cu o natiune cu vocatie europeana''.

In opinia sa, ''vocatia europeana'' a oricarei tari nu trebuie sa devina subiect de negociere si cu atat mai putin atunci cand este vorba despre Croatia.

''Croatia nu se face vinovata in niciun caz de felul in care am stiut noi sa ne gestionam problemele de migratie in zona occidentala a Europei si nici de felul in care am reusit sa ii convingem pe occidentali de performantele Romaniei. Nu pot sa nu remarc, in plan secundar, din nou, o oarecare intarziere a unui mesaj nuantat din partea sefului diplomatiei romanesti, intarziere care in vara acestui an, ne amintim, a avut efecte negative asupra unor cetateni romani si in ceea ce priveste imaginea Romaniei in plan politic european,'' adauga liderul UNPR intr-un comunicat citat de Agerpres.

Fostul ministru de Externe considera ca autoritatile romane abilitate ar trebui sa devina ''mai active'', sa intensifice relatiile si contactele in zonele care dezvolta mesaje defavorabile aderarii tarii noastre la spatiul Schengen, ''mai cu seama ca palierul de actiune este unul exclusiv politic''.

''Astfel de probleme se pot rezolva doar prin prezentarea in detaliu a progreselor facute de Romania in ce priveste securizarea frontierelor si conectarea la sistemele informatizate ale spatiului Schengen si explicitarea transparenta a oportunitatilor care apar odata cu aderarea Romaniei. Un bun argument in favoarea Romaniei ramane standardul ridicat al investitiilor pe care tara noastra le-a facut pentru securizarea frontierelor, fapt care inseamna in mod direct o investitie in securizarea frontierelor UE'', subliniaza Diaconescu.

Reactia liderului UNPR vine in urma unui interviu acordat de ministrul Teodor Baconschi intr-un cotidian central unde seful diplomatiei a declarat ca, in conditiile in care MCV este folosit in alte domenii si devine un handicap, Romania il poate denunta unilateral, la fel cum poate conditiona aderarea Croatiei la UE.

''Guvernul roman care a finalizat negocierile ne-a introdus in UE cu aceasta ghiulea de picior. Acum, MCV-ul este folosit in alte domenii si devine un handicap. Si trebuie sa ne gandim foarte serios daca mai merita sa continuam acest lucru. Noi am facut progrese in reforma sistemului judiciar. (...) Daca MCV va fi folosit nu atat ca mijloc de cooperare, ci mai curand ca pretext de presiune in alte domenii, nu avem de ce sa-l mai mentinem. Haideti sa privim la situatia Croatiei. Noi sustinem orice extindere a UE in Balcanii de Vest. Dar nu putem accepta ca aceasta sa se faca fara MCV, in conditiile in care, in cazul nostru, se mentine MCV'', a spus Baconschi, in interviul mentionat.