Generalul Stefan Danila, numit sef al Statului Major General

de D.G.     HotNews.ro
Luni, 27 decembrie 2010, 17:44 Actualitate | Politic


Generalul-maior Stefan Danila a fost numit in functia de sef al Statului Major General (SMG) al Armatei Romane, in locul amiralului Gheorghe Marin, printr-un decret semnat, luni, de catre presedintele Traian Basescu, informeaza Administratia Prezidentiala.

Ofiter de aviatie, Danila a indeplinit pana acum functia de loctiitor al sefului SMG.

Update: La ceremonia de investire care va avea loc marti, la ora 11.00, la Ministerul Apararii Nationale, se va afla si seful statului.

Potrivit site-ului SMG, Stefan Danila s-a nascut la 14 mai 1965, in Targu Neamt, judetul Neamt.

Dupa absolvirea Liceului Militar "Stefan cel Mare" din Campulung Moldovenesc, a urmat cursurile Scolii Militare de Ofiteri de Aviatie "Aurel Vlaicu" si a fost brevetat pilot militar.

In perioada 1987-1998, a indeplinit succesiv functii de pilot, pilot-sef, instructor de zbor si comandant patrula. In perioada 1998-2000, a urmat cursurile Academiei de Inalte Studii Militare, Facultatea Interarme. Dupa terminarea studiilor, a fost numit in functia de ofiter I in biroul operatii la Grupul 95 Aviatie Vanatoare, iar din anul 2001 a fost comandant escadrila la Centrul 95 Trecere pe Avioane Supersonice, apoi la Baza 95 Aeriana.

Intre anii 2005-2008, a indeplinit functia de sef sectie metodica pregatirii de zbor in Statul Major al Fortelor Aeriene.

In aprilie 2008, a fost numit comandant al Bazei 95 Aeriene, iar in septembrie, acelasi an, comandant al Bazei (Flotilei) 90 Transport Aerian.

Stefan Danila a obtinut succesiv calificarile de pilot si instructor de zbor pe avionul de lupta, iar din anul 2009 a inceput zborul pe avionul de transport C-130 Hercules.

In anul 2005, a urmat Cursul postuniversitar de perfectionare in conducerea marilor unitati operative din Fortele Aeriene, la Colegiul de Razboi, iar in anul 2007 cursul principal "Probleme actuale ale securitatii nationale" la Colegiul National de Aparare.

In perioada 2006-2009, a fost doctorand in stiinte militare, obtinand titlul stiintific de doctor in 2009, cu lucrarea "Securitatea aeriana in contextul globalizarii".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11395 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  astept (Luni, 27 decembrie 2010, 18:04)

  gabriel [anonim]

  ...amanunte !
  • -4 (4 voturi)    
   Avansari rapide (Marţi, 28 decembrie 2010, 10:47)

   Calin Stamate [anonim] i-a raspuns lui gabriel

   Daca vrea Zeus se poate orice.

   In statutul cadrelor militare era o prevedere ca stagiul minim in grad pentru gradele de general este de doi ani.
   Ca sa se poata avansa unele persoane, desi Zeus a declarat ca va promova doar pe cei din teatrele de operatii, s-a scos aceasta prevedere.

   De asemenea se prevedea ca un comandant nu poate comanda militari cu grade mai mari ca ale sale, asa cum era pe vremea lui Ceausescu.
   Iata ca se poate.

   Gurile rele spun ca generalul ar fi ruda cu sotia lui Zeus, ceea ce explica ascensiunea si promovoarea.

   Iata ca se poate orice, inclusiv la armata.
   Acum unii militari ar trebui sa cam iasa la pensie pentru a nu avea grade mai mari ca seful, ori Zeus va mai da un decret de acordare a inca unei stele. In Romania lui Zeus se poate orice daca vrea el.

   Sa fie bine si la vara cald!!!!
   • -1 (1 vot)    
    hm (Marţi, 28 decembrie 2010, 11:11)

    gabriel [anonim] i-a raspuns lui Calin Stamate

    Explozia fantastica de ura impotriva armatei este cauzata si intretinuta de propaganda pro-rusa, de tradatorii de neam si tara care ar merita streangul !
 • -2 (4 voturi)    
  Cauza? (Luni, 27 decembrie 2010, 18:07)

  Anton Bacalbasa [anonim]

  Ce s-a intamplat cu amiralul Gheorghe Marin? S-a pensionat, a fost destituit, si-a dat demisia, cauze medicale etc?
  • -4 (6 voturi)    
   vota nasol in CSAT (Luni, 27 decembrie 2010, 19:11)

   dan [anonim] i-a raspuns lui Anton Bacalbasa

   poate vota naspa in CSAT si atunci...
  • +1 (3 voturi)    
   cauza (Luni, 27 decembrie 2010, 19:12)

   red [anonim] i-a raspuns lui Anton Bacalbasa

   Şi-a terminat mandatul.
  • -5 (7 voturi)    
   Cauza ? (Luni, 27 decembrie 2010, 20:50)

   Aviatia da senzatia [anonim] i-a raspuns lui Anton Bacalbasa

   Se pare ca Danila e mai scolit are chiar bacaloriatul iar azi era si ziua lui !
  • -1 (1 vot)    
   a fost schimbat ... (Luni, 27 decembrie 2010, 21:35)

   mary [anonim] i-a raspuns lui Anton Bacalbasa

   ... conform prevederilor legale din legea 346/2006.
   ...actualul sef de stat major stie carte mai putin decat predecesorul, si cine spune ca nu conteaza greseste

   Oare s-au terminat toti ofiterii cu traseu normal, care pot si trebuie sa ajunga pe astfel de functii. Ele sunt importante pentru ca sunt legate de structurile NATO si nu pot sa apara chiar asa unii facuti cu facultatea mai pe la seral si cu doctoratele luate oarecum...

   Este nevoie de o politica pe termen lung a cadrelor militare si cine pica la un examen de viata sa dispara din structuri!
   • 0 (0 voturi)    
    ce inseamna (Marţi, 28 decembrie 2010, 9:32)

    atreus [anonim] i-a raspuns lui mary

    dupa tine traseu normal??? O afirmatie fara sens. Poate avea experienta exact in domeniul care ne intereseaza acum, anume ne intereseaza sa achizitionam avioane.
    • 0 (0 voturi)    
     oare o sa inteleaga??? (Duminică, 2 ianuarie 2011, 15:03)

     mary [anonim] i-a raspuns lui atreus

     Da, domnul General stefan danila este de la arma aviatie, dar regret daca dumnealui are stiinta despre ceea ce ar trebui acum sa stie: negocieri pentru plata avioanelor, despre strategii de aparare, cyber -security,... avand in vedere ca este cam slabut cu scoala...
     ...
     Daca ai fost operational, mai greu sa iti mearga acum creierasul pe strategic, si mai ales in domenii pe care nu prea le stapanesti.
 • -1 (3 voturi)    
  numire (Luni, 27 decembrie 2010, 18:12)

  anonim [anonim]

  seful statului major general este conducatorul unei armate care in curand nu o sa mai aiba aviatie militara, pentru ca MIG-urile vor fi scoase...
 • -4 (6 voturi)    
  Rau a ajuns armata (Luni, 27 decembrie 2010, 19:07)

  unul [anonim]

  Erau asa de multi generali care meritau acest post ca a trebuit sa fie numit unul care nu a are nici cea mai mica experienta in conducere. Vai de armata noastra!
  • +1 (3 voturi)    
   poate (Luni, 27 decembrie 2010, 19:53)

   poate [anonim] i-a raspuns lui unul

   poate ca era nevoie si de o primenire, totusi. "experienta de conducere" in armata romana se traduce de foarte multe ori prin spaga (vezi cazul generalului chirita, recent arestat) si printr-o slugarnicie fata de superiori, combinata cu o tiranie in raport cu inferiorii.

   meteahna sistemului militar romanesc este ca sunt numiti comandanti acei oameni care au calitati nu de lider ci de... subordonat. ca sa fie docili, sa nu cauzeze "probleme" luand vreo initiativa.

   in plus, comandantii nostri ajung prea adesea sa confunde structura pe care o comanda cu un fel de feuda personala. or, putina minte le-ar spune ca ei sunt simpli administratori angajati cu simbrie.
 • 0 (4 voturi)    
  ciudat totusi... (Luni, 27 decembrie 2010, 20:43)

  mary [anonim]

  ... cum si-a facut studiile - si mai apoi ce repede si-a luat doctoratul... Mi-e rau de cat de usor ajung unii pe inaltele culmi ale stiintei si tehnologiei...

  Poate sa fie bun, dar ...(am cenzurat eu ca sa nu cenzureze altii!)

  Pare mai mult sustinut de curentul crestin si democratic, si fara scame rosii pe costum, caci in ziua de azi te uiti si la mama si la tata sa vezi daca au ceva scame rosii in sange...

  Numai bine si sarbatori fericite!
 • -2 (4 voturi)    
  cineva zice... (Luni, 27 decembrie 2010, 21:26)

  dom [anonim]

  Este fratele lui Stefan Danila, Viceamiralul Dorin Dănilă, fost sef la marina, fost comandant de nava in anii \'80, fost coleg cu base....
  • -1 (1 vot)    
   pot sa iti spun doar asa :) (Marţi, 28 decembrie 2010, 9:44)

   dorel [anonim] i-a raspuns lui dom

   La 30 iunie 2010, prin decret al președintelui României, Traian Băsescu, a fost înaintat în gradul de viceamiral (cu trei stele) și trecut în rezervă. [4] El a predat funcția de șef al Statului Major al Forțelor Navale contraamiralului Aurel Popa, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Constanța la 3 iulie 2010, în prezența ministrului apărării, Gabriel Oprea. [5]

   Deci pe "colegul" sau (dc informatia e adevarata ma rog)... Basescu l-a DESTITUIT !

   Multe cincinaluri implinite ! ;)
   • +2 (2 voturi)    
    informatii eronate (Marţi, 28 decembrie 2010, 10:13)

    Lupul Alb [anonim] i-a raspuns lui dorel

    Nene Dorel, viceamiralul Danila a trecut in rezerva pentru ca ajunsese la limita de varsta in grad. NU a fost destituit, pur si simplu a iesit la pensie pentru ca legea nu permite depasirea unei anumite varste pentru fiecare grad militar in parte
 • 0 (2 voturi)    
  studiile nu sunt cam scurte (Marţi, 28 decembrie 2010, 1:22)

  gaga [anonim]

  in Romania de astazi toata lumea are studii sup, la Spiru Haret, Dimitrie Cantemir, Ecologica etc. La domnul general sunt cam neclare si el este din generatia de dinainte de 1989. Pentru doctorat nu ar trebui niste studii superioare de durata mai lunga? Ca la el Academia a durat din 1998 pana in 2000. Ar mai fi pe la tinerete o Scoala de ofiteri dar aceea nu este un fel de subingineri? A stat el ce a stat pe margine si brusc dupa ce a trecut in 2007 prin Colegiul de Aparare a avansat ca o racheta. Un CV subtire dar poate de acum incolo urmeaza realizarile. Sa privim cu incredere catre viitor.
 • 0 (6 voturi)    
  suspect (Marţi, 28 decembrie 2010, 1:36)

  hub [anonim]

  foarte suspect faptul ca aceasta numire s-a petrecut in perioada asta, cand e minimul de atentie. cred ca ar trebui sapat in biografia acestui domn si in dedesupturile acestei numiri. pute a ceva interesant/spectaculos
 • -1 (1 vot)    
  obiedenta (Marţi, 28 decembrie 2010, 9:11)

  obedientu [anonim]

  litera de lege este supunere si ascultare. poate ca amiralul marin nu voia sa semneze ptr dezafectarea de armament asa cum nici oprea nu vrea. si daca militiile hezbollah au dat vreun avans?
  • -1 (1 vot)    
   sau poate cineva nu mai (Marţi, 28 decembrie 2010, 9:41)

   x [anonim] i-a raspuns lui obedientu

   reprezenta interesele Romaniei ;)
 • +1 (5 voturi)    
  demnitate (Marţi, 28 decembrie 2010, 10:34)

  soldatul. [anonim]

  Sper ca sa aiba demnitatea si onoarea unui militar de cariera. Sunt convins ca fiind absolvent al unui liceu de mare prestigiu si al unei scoli militare la fel de pretigioase are educatia necesara pentru a apara interesele armatei si pe cale de consecinta ale neamului din care se trage.Din pacate pentru domnia-sa are "comandant suprem" pe basescu si un sef politic al carui nume imi este rusine sa-l pomenesc,asa ca va fi greu daca nu aproape imposibil sa realizeze ceea ce cred ca si-a propus.De aceea sper sa fie primul general al armatei romane care sa-si dea demisia de onoare daca nu va realiza cel putin partial planul de inzestrare al fortelor armate cu tehnica si echipamente corespunzatoare,sa redea demnitatea unei functii care a fost calcata in picioare de predecesorul sau.Va urez mult succces,domnule general si sa nu va bateti joc de prestigiul armei din care proveniti.
  • -1 (1 vot)    
   confuzie (Marţi, 28 decembrie 2010, 11:08)

   fruntasul [anonim] i-a raspuns lui soldatul.

   Esti un propagandist de joasa speta pro-rus. Ce ai vrea tu de fapt ? Inchinarea tarii moskovei ????
   • 0 (0 voturi)    
    tembeli (Marţi, 28 decembrie 2010, 11:58)

    soldatul [anonim] i-a raspuns lui fruntasul

    Raspunsul tau confirma proverbul ca "prostul nu e prost destul daca nu isi da si cu parerea".In mod sigur faci parte din categoria celor cazuti in putul gandirii lui base,primul fruntas al neamului.Ar fi bine sa nu mai pierzi timpul pe la calculator si sa incerci sa citesti o carte.Iti recomand sa incepi cu povestirile lui Ion Creanga{daca ai auzit de dumnealui}, poate se prinde cate ceva .Succes.
 • +1 (1 vot)    
  ca Pacala: in 2 ani ca altii in 10! (Marţi, 28 decembrie 2010, 14:51)

  robert [anonim]

  O intrebare la care sunteti chemati sa raspundeti singuri: cum e posibil ca un ofiter, care in 2008 era un simplu sef de sectie in statul major al fortelor aeriene, sa primeasca in doar 2 ani 3 stele pe umar (de la colonel la general-maior!) si sa ajunga seful armatei? La 45 de ani...Si se cere loialitate si munca din partea atator ofiteri care, desi isi fac datoria cu prisosinta si au cu siguranta mai multa experienta (inclusiv in teatrele de operatii!), primesc drept rasplata o taiere de salariu. O fi de vina licuriciul, loja masonica sau...E hai, astea sunt prostii, nu-i asa?
  • 0 (0 voturi)    
   Chiar sunt prostii (Marţi, 28 decembrie 2010, 15:26)

   Bogdan [anonim] i-a raspuns lui robert

   De la colonel la general maior sunt doua trepte nu trei si e curent sa poata fi luate in 2 ani. Seful de stat major este chemat nu sa conduca operativ unitatile ci sa coordoneze strategii (acestea nu se invata prin experienta militara). A se vedea cazul SUA, Franta, UK unde sefii de stat major inter-arme nu sunt cei cu experienta operationala cea mai mare ci cei cu capacitatea de coordonare a unor elemnete logistice, tehnice, umane. Dar astea sunt prostii cand interpretam totul in nota politica.
 • 0 (0 voturi)    
  Dom'le, (Marţi, 28 decembrie 2010, 15:31)

  Jar [anonim]

  al dracu' roman cum se pricepe el la toate...!Insa bun simt-ioc.
 • +1 (1 vot)    
  Cand o sa avem armata? (Marţi, 28 decembrie 2010, 16:04)

  militarudeserviciu [anonim]

  Deocamdata avem niste oameni imbracati in uniforma! Cand o sa avem logistica, comunicatii, tehnica... o sa mai stam de discutii! Momentan este o problema imensa inzestrarea armatei, ca de altfel existenta ei!
  Sa fim seriosi, cu 0,81 buget pe 2011, nici o armata din OTAN nu poate face ceva!
  Este sfiidare totala la adresa institutiei! Mai intrebati soldatii aia angajati cu contract ce viata au, mai intrebati maistrii si subofiterii cum fac sa meraga lucrurile si apoi mai discutam!
 • 0 (0 voturi)    
  nota politica... (Marţi, 28 decembrie 2010, 17:15)

  robert [anonim]

  Deci nu interpretam totul in nota politica? Traiesti printre noi? Capacitatea manageriala o fi regula in firma la care lucrezi. In armata exista si altele, cum ar fi primirea gradelor si a functiilor aferente. Nu intru in detalii, dar sa fii inaintat succesiv in 2 ani...e departe de a fi firesc. Incearca sa deschizi ochii, s-ar putea sa-ti foloseasca.
 • 0 (0 voturi)    
  ar putea fi un pas inainte (Marţi, 28 decembrie 2010, 17:23)

  bilic [anonim]

  Nu poate fi mai slab decat un comandant suprem care a ciuntit pana la pauperizare salariile militarilor, care este responsabil de disparitia pensiilor militare si de umilirea fostilor pensionari militari.
 • 0 (0 voturi)    
  numire danila (Marţi, 28 decembrie 2010, 18:12)

  scj [anonim]

  este doar coincidenta ca se numeste danila sau ca are "rude" in marina? poate doar asa sa ne explicam ascensiunea fulminanta. cei care sunt in "sistem" stiu foarte bine ca atunci cand sunt prea multe coincidente ele nu sunt intamplatoare.
 • 0 (0 voturi)    
  parerea mea (Marţi, 28 decembrie 2010, 20:07)

  costel [anonim]

  Abia astazi a inceput cu adevarat un nou drum armata, si va garantez ca in 3 ani de zile no sa mai auziti de pilosi, de sesermani si alti oameni cu mentalitati invechite care au contribuit la o dezamagire in randul a multi militari, cu adevarat valorosi. Sunt sigur ca se vor schimba multe, in primul ranr selectia comandantilor la toate nivelurile, nu prin numire si pile.
 • 0 (0 voturi)    
  onoare si patrie (Marţi, 28 decembrie 2010, 21:16)

  Catalin [anonim]

  E o prostie ce se intampla...rotatia Sefilor de stat major din diferite categorii de forte. NU poti compara capacitatea manageriala a unui sef al fortelor terestre, ce a comandat direct cel putin o brigada - cam 4000 de oameni, cu a unui marinar sau aviator care a comandat si raspuns direct de o mana de oameni. Asta mai ales daca au si fost promovati in diferite functii doar pentru ca au avut "spate" sau au fost colegi cu "alesul". Statul major general a avut oameni de valoare, epurati fara scrupule de ratoi..oameni care n-au mai suportat jigniri si care au plecat pentru ca aveau ceva ce nu prea mai exista prin armata: onoare. Numele generalului Pinta e suficient. Vreau sa-i doresc noului sef al armatei sa le redea militarilor onoarea. Onoarea de a purta uniforma militara, de a se simti apreciati de societatea ai carei membri sunt. Ca militar mi-as dori un Sef de Stat Major care sa fie vizibil, sa fie vocea marii mute a nemultumirilor noastre. Mi-as dori sa iasa pe post si sa spuna despre salariile nesimtite din armata. Despre solda cu adevarat nesimtita de 400 lei net a unui soldat voluntar, sau cea de 900 de lei a unui sublocotent, bani cu care e obligat sa traiasca o luna intr-un mare oras. Mi-as dori sa spune despre militarii din FOB-urile indepartate din Afganistan, despre lipsurile pe care le indura si nevoile lor, mi-as dori sa spuna ceva familiilor noastre cand murim prin teatrele de operatii. Mi-as dori sa fie de-al nostru.
 • 0 (0 voturi)    
  onoare si patrie (Marţi, 28 decembrie 2010, 21:16)

  Catalin [anonim]

  E o prostie ce se intampla...rotatia Sefilor de stat major din diferite categorii de forte. NU poti compara capacitatea manageriala a unui sef al fortelor terestre, ce a comandat direct cel putin o brigada - cam 4000 de oameni, cu a unui marinar sau aviator care a comandat si raspuns direct de o mana de oameni. Asta mai ales daca au si fost promovati in diferite functii doar pentru ca au avut "spate" sau au fost colegi cu "alesul". Statul major general a avut oameni de valoare, epurati fara scrupule de ratoi..oameni care n-au mai suportat jigniri si care au plecat pentru ca aveau ceva ce nu prea mai exista prin armata: onoare. Numele generalului Pinta e suficient. Vreau sa-i doresc noului sef al armatei sa le redea militarilor onoarea. Onoarea de a purta uniforma militara, de a se simti apreciati de societatea ai carei membri sunt. Ca militar mi-as dori un Sef de Stat Major care sa fie vizibil, sa fie vocea marii mute a nemultumirilor noastre. Mi-as dori sa iasa pe post si sa spuna despre salariile nesimtite din armata. Despre solda cu adevarat nesimtita de 400 lei net a unui soldat voluntar, sau cea de 900 de lei a unui sublocotent, bani cu care e obligat sa traiasca o luna intr-un mare oras. Mi-as dori sa spune despre militarii din FOB-urile indepartate din Afganistan, despre lipsurile pe care le indura si nevoile lor, mi-as dori sa spuna ceva familiilor noastre cand murim prin teatrele de operatii. Mi-as dori sa fie de-al nostru.
 • +2 (2 voturi)    
  onoare si patrie (Marţi, 28 decembrie 2010, 21:16)

  Catalin [anonim]

  E o prostie ce se intampla...rotatia Sefilor de stat major din diferite categorii de forte. NU poti compara capacitatea manageriala a unui sef al fortelor terestre, ce a comandat direct cel putin o brigada - cam 4000 de oameni, cu a unui marinar sau aviator care a comandat si raspuns direct de o mana de oameni. Asta mai ales daca au si fost promovati in diferite functii doar pentru ca au avut "spate" sau au fost colegi cu "alesul". Statul major general a avut oameni de valoare, epurati fara scrupule de ratoi..oameni care n-au mai suportat jigniri si care au plecat pentru ca aveau ceva ce nu prea mai exista prin armata: onoare. Numele generalului Pinta e suficient. Vreau sa-i doresc noului sef al armatei sa le redea militarilor onoarea. Onoarea de a purta uniforma militara, de a se simti apreciati de societatea ai carei membri sunt. Ca militar mi-as dori un Sef de Stat Major care sa fie vizibil, sa fie vocea marii mute a nemultumirilor noastre. Mi-as dori sa iasa pe post si sa spuna despre salariile nesimtite din armata. Despre solda cu adevarat nesimtita de 400 lei net a unui soldat voluntar, sau cea de 900 de lei a unui sublocotent, bani cu care e obligat sa traiasca o luna intr-un mare oras. Mi-as dori sa spune despre militarii din FOB-urile indepartate din Afganistan, despre lipsurile pe care le indura si nevoile lor, mi-as dori sa spuna ceva familiilor noastre cand murim prin teatrele de operatii. Mi-as dori sa fie de-al nostru.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by