Deputatii PNL au depus, joi, o sesizare de neconstitutionalitate privind legea de aprobare a Ordonantei de urgenta a Guvernului 50/2010 privind creditele pentru consumatori.

"Atacam aceasta lege la Curtea Constitutionala, pentru ca prezinta elemente de neconstitutionalitate atat in ceea ce priveste procesul de legiferare, incalcandu-se totodata mai multe articole din Constitutie, precum si principii consacrate de jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului si a Curtii de Justitie a Uniunii Europene", declara viceliderul grupului PNL, Eugen Nicolaescu, potrivit unui comunicat transmis joi si citat de Mediafax.

Liberalii fac trimitere la articolul 61 alineat (2) din Constitutie, potrivit caruia "Parlamentul este alcatuit din Camera Deputatilor si Senat" si sustin ca in cadrul dezbaterilor parlamentare pe acest act normativ orice amendament depus in Camera Deputatilor ar fi trebuit depus si la Senat pentru ca si aceasta Camera sa aiba dreptul sa se pronunte asupra lui, "lucru neglijat de actuala majoritate".

"Astfel, amendamentul depus pe articolul 95 din Ordonanta, potrivit caruia aplicarea OUG 50/2010 se va aplica doar pentru contractele noi de credit, ar fi trebuit supus dezbaterii Senatului pentru a se respecta principiul bicameralismului consacrat de Constitutie", se arata in comunicat.

In opinia liberalilor, legea, in forma amendata de Comisia de buget din Camera Deputatilor si votata de plenul Camerei, "exprima exclusiv vointa parlamentarilor puterii din aceasta comisie care nu au servit nicio secunda interesele populatiei afectata de aceasta lege, ci intersele meschine ale unor institutii bancare".

Totodata, liberalii sustin ca amendamentul adoptat de Comisie incalca articolul 11 alineatele (1) si (2) coroborat cu articolul 20 alineat (2) din Constitutie prin raportare la Conventia Europeana a Drepturilor Omului si jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

"O lege de o importanta covarsitoare pentru 4.5 milioane de romani, care au peste 8 milioane de contracte de credit la banci, ajunge sa fie intoarsa de actuala majoritate parlamentara impotriva celor pe care ar trebui sa ii protejeze. In forma adoptata, legea devine inutila pentru ca se adreseaza creditelor viitoare, in conditiile in care piata de credit din Romania sufera o contractie serioasa. Aceasta lege a fost adoptata printr-o presiune permanenta exercitata de actuala Putere asupra legislativului, atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Emil Boc facandu-se emisarii FMI-ului, implicit ai bancilor uitand de interesele romanilor pe care ar trebui sa-i reprezinte", mai spune Nicolaescu, in comunicat.

PNL a anuntat, joi dimineata, dupa ce legea de aprobare a OUG 50 a fost aprobata in plenul Camerei, ca ataca la Curtea Constitutionala actul normativ.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat proiectul de lege, cu 134 de voturi "pentru", 71 "impotriva" si 12 abtineri, cu modificarile cuprinse in raportul suplimentar elaborat miercuri de Comisia de Buget, Finante si Banci.

Comisia de buget-finante a elaborat, miercuri, un raport suplimentar la OUG 50, stabilind ca Ordonanta nu se aplica contractelor in derulare, cu exceptia comisioanelor de rambursare anticipata, care raman zero, ca refinantarea se negociaza si ca CAR-urile nu intra sub incidenta actului.