Indicatorii macroeconomici pentru 2011 - un curs mediu de 4,21 lei/euro, inflatie de 3,2% si somaj in scadere cu 0,3 - 0,2% - arata ca "lucrurile merg in directia buna", a declarat sambata premierul Emil Boc, intr-o conferinta de presa sustinuta la Cluj.

"Chiar daca e greu in Romania sunt optimist in ceea ce priveste anul 2011 si anii urmatori", a spus el, in orasul in care a fost primar, recunoscand insa ca a fost "trimis la Bucuresti in vremuri mai grele decat m-am asteptat vreodata".

Emil Boc a sustinut ca masurile de restructurare aplicate de Guvern au orientat mai multe resurse spre partea de dezvoltare, astfel incat actualul executiv a reusit, spre exemplu, o medie anuala de 58 de kilometri de autostrada. "Daca se mergea asa de la Revolutie am fi avut peste 1.000 de km de autostrada", a comentat seful guvernului.

Si cheltuielile bugetare "merg in directia corecta", in conditiile in care cheltuielile bugetare de personal vor scadea de la 20,8% in 2010 la 20% in 2011.

Primul ministru a argumentat ca, daca actualul guvern ar fi continuat politicile din 2008 ale cabinetului Tariceanu, "Romania ar fi ajuns in prapastie cu siguranta", cu un deficit de 12% in 2009 si 15% in 2010, in conditiile in care nimeni nu mai finanteaza acum "o tara fara politici sanatoase pe termen lung si mediu".

"Am ales o cale cu costuri politice, o cale dureroasa pentru viata de zi cu zi, pe termen scurt" dar este singura "cale de a iesi din criza", a mai spus el.