Birourile reunite ale celor doua Camere au decis luni, cu 13 voturi pentru si 12 impotriva, sa retrimita la Guvern proiectul Legii Educatiei Nationale, invocand in favoarea acestei decizii verdictul Curtii Constitutionale asupra procedurii de asumare a raspunderii. Reprezentantii Puterii resping decizia si sustin ca retragerea proiectului Legii Educatiei Nationale pe care Guvernul si-a angajat raspunderea trebuie dezbatuta de plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului. Totodata, prin votul reprezentantilor PSD, PNL si PC angajarea raspunderii pe Legea Salarizarii a fost stabilita pe 14 decembrie.

Puterea va incerca cel mai probabil sa supuna la vot, in plen, decizia Birourilor Permanente.

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, spune ca se afla in fata unei decizii "fara precedent, inadmisibila si iresponsabila". "Vom dezbate in plenul reunit, pana atunci nu are ce sa se intample. (...) Din punctul nostru de vedere, plenul reunit va constata ca nu exista o motiune de cenzura si, dupa scurgerea timpului pentru contestarea la CCR, legea va pleca la promulgare. Nu vreau sa ma gandesc la eventualele consecinte, din punct de vedere legal, ale nesemnarii legii inainte de transmiterea catre presedintele Romaniei', a declarat Anastase.

"La un vot diferenta s-a adoptat propunerea de retrimitere la Guvern a angajarii, avand in vedere ca decizia Curtii a spus clar ca aceasta angajare pe Legea educatiei este neconstitutionala", a declarat liderul grupului PSD din Camera, Mircea Dusa, citat de Mediafax.

El a aratat ca decizia Birourilor Permanente reunite a fost luata la propunerea PSD.

"Noi am propus ca proiectul de lege si angajarea, pentru ca a fost declarata neconstitutionala, sa fie retrimise la Guvern, iar colegii de la PNL si-au si retras semnaturile de pe motiune", a spus Dusa.

Totodata, conducerea Parlamentului a stabilit ca procedura pe asumarea raspunderii asupra Legii Salarizarii Unitare sa aiba loc pe 14 decembrie, termenul de depunere a amendamentelor fiind 10 decembrie.

"Noi propusesem 7 decembrie, ei au vrut, in prima faza, sa o stabileasca undeva prin februarie, au vorbit si de vara, neinteresandu-i practic. (...) De fapt, e o iresponsabilitate totala. Nu-i intereseaza cum se vor plati salariile la anul, cu ce se vor plati pensiile si ce se intampla cu romanii. (...) In rest, sa se distreze si sa distruga. Este modalitatea prin care intelege opozitia sa se manifeste in Parlament. Este regretabil si pe spatele romanilor', a afirmat, in replica, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase.