"Nimeni sa nu considere ca vreau sa impun un anumit model de Constitutie. Din punctul meu de vedere, mandatul meu nu este afectat de aceasta noua Constitutie, eu il duc la capat pe actuala Constitutie", a declarat luni presedintele Traian Basescu, inaintea consultarilor de la Palatul Cotroceni, cu reprezentantii partidelor politice parlamentare si cu cei ai grupului independentilor pe marginea modificarii Constitutiei.

Declaratiile presedintelui Traian Basescu:

  • Tin sa va multumesc ca ati dat curs invitatiei. Voi evita orice abordare care vizeaza partide.
  • As vrea sa va dau o explicatie privind 'de ce atat de tarziu dupa alegerile prezidentiale'? Am considerat ca cel mai bun lucru ar fi sa las sa se temine alegerile in partide. Cu aceasta ocazie as vrea sa ii felicit pe cei care au fost alesi in fruntea partidelor la PSD, la PNL, si le doresc succces.
  • Intentia mea este sa cream un tip de dialog care sa vizeze interesul national si nu interesul de partid. Obiectivul meu este sa se ajunga la un consens in ceea ce priveste al treilea obiectiv de importanta strategica pentru tara - dupa integrarea in NATO si UE - si anume modernizarea statului.
  • Majoritatea romanilor a optat la vot pentru un parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Cred ca a fost un vot pe care nimeni nu il poate contesta ca fiind un vot liber exprimat. Modernizarea statului implica si luarea in consideratie a referendumului din noiembrie 2009.
  • As dori sa discutam in ce consta modernizarea statului dincolo de modernizarea Constitutiei. Nu sunt un adept al reviziuirii Constitutiei doar in limitele celor doua intrebari de la referendum. Acele doua intrebari nu sunt decat motivul de a deschide intreaga Constitutie si de a face un proces de revizuire care sa fie adaptat nevoilor prezente si viitoare ale Romaniei. 
  • Trebuie sa plecam de la realitatea ca avem o Constitutie pe care eu o consider o Constitutie buna. Insa, trebuie stabilite mai precis limitele de separatie intre puterile statului si eliminate confuziile.
  • E nevoie de un intreg proces de revizuire, care nu se poate limita doar la Constitutie.
  • Avem in Parlament, de foarte multe luni codul de procedura penala si cel de procedura civila, legea responsabilitatii fiscale, legea educatiei nationale - pentru care nimeni nu mai are initiativa promovarii ei -, avem legile sigurantei nationale.
  • Suntem singura tara care a ramas consecventa pe Nabucco, insa avem acordul de ratificare inca in Parlament. Am ramas singura tara dintre cele semnatare, care nu a ratificat acordul pentru Nabucco. Cred ca avem o dificultate de politica internationala in acest sens. 
  • Garantia pentru Ford - legea asteapta sa fie aprobata in Parlament. Ford trebuie sa inceapa productia pentru un nou model, iar faptul ca nu dam drumul la garantie da peste cap programul de pregatire a productiei, trebuie adoptata in Parlament legea privind garantiile de la Ford pentru intrarea in fabricatie.
  • Putem gasi impreuna solutii pe procesele mari - revizuirea Constitutiei, precum si trecerea prin Parlament a acestor legi de interes national sunt procese ce pot fi depolitizate. Asta nu ar insemna ca opozitia sa devina tacuta, viata de zi cu zi ofera opozitiei toata munitia posibila sa execute Guvernul.
  • Ati defilat in campanie cu descentralizarea, toate partidele au fost de acord cu descentralizarea, poate putem pune lucrurile si in practica.
  • Cred ca trebuie sa avem in vedere si reorganizarea administrativa a tarii, dincolo de obligatiile care ne revin din procesul care a avut loc in noiembrie, la referendum.
  • Nimeni nu trebuie sa considere ca vreau sa impun un anumit model de Constitutie. Din punctul meu de vedere, mandatul meu nu este afectat de aceasta noua Constitutie, eu il duc la capat pe actuala Constitutie. Orice abordare de genul "presedintele vrea sa-si intareasca puterea" este superflua pentru ca nu am legatura cu viitoarea Constitutie.