Cele doua congrese ale Partidul National Liberal au adus in dezbatere doua tipuri de alegeri interne. Partidul a adoptat sistemul denumit “pe liste”, care presupune alegerea unui presedinte, care isi numeste apoi echipa de conducere. Sistemul opus, in principiu, acestuia presupune ca si membrii echipei de conducere, sau o parte din ei, sunt alesi. Eventual, cum a fost pâna zilele trecute cazul prim-vicepresedintelui PNL, sunt alesi in exact acelasi fel ca presedintele formatiunii, scrie Doc pe blogul sau.

Constat ca sistemul adoptat de PNL este atacat din toate partile, de comentatori din exteriorul partidului precum si de oponentii lui din interior. Chiar proponentul acestui sistem, domnul Antonescu, spune ca, in principiu, si lui ii este antipatic (!). Mie, unul, sistemul nu mi se pare antipatic. Mi se pare foarte justificat.

Exista câteva neintelegeri in dezbatere. Unele sunt mai mici: nu ne referim la un sistem de vot (pe lista sau uninominal), ci la modul de promovare in functii de conducere, alegere sau numire. Altele sunt, cred, majore: un partid este o asociatie care are un scop precis, exprimat pe scurt acesta ar fi exercitarea puterii politice de catre reprezentantii ei in acord cu dorintele membrilor, simpatizantilor si votantilor partidului. Din acest punct de vedere nu e o familie, nu e un club si nu e nici o societate.

Citeste continuarea si comenteaza pe blogul lui Doc.