Liderul grupului deputatilor PDL, Mircea Toader, si-a retras, miercuri, solicitarea adresata Comisiei juridice privind cererea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului premier liberal Calin Popescu Tariceanu in cazul Sterling.

Potrivit Mediafax, Toader a informat Biroul Permanent al Camerei Deputatilor ca doreste sa retraga adresa cu numarul 16/596 din data de 6 iunie 2009 depusa la Comisia juridica privind cererea de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului PNL Calin Popescu Tariceanu, pentru savarsirea infractiunilor de subminare a economiei nationale, de abuz in serviciu contra intereselor publice, privind existenta unui contract intre statul roman si Compania Sterling Resources LTD.

Secretarul Camerei Dumitru Pardau a precizat ca Toader si-a retras aceasta cerere deoarece nu Parlamentul trebuie sa stabileasca cine este vinovat, ci sunt organe competente pentru acest lucru. PDL a solicitat anul trecut inceperea urmaririi penale a fostului premier, pe motiv ca acesta ar fi savarsit infractiuni de subminare a economiei nationale si de abuz in serviciu contra intereselor publice.

Tariceanu: Daca Toader recunoaste ca a gresit pe fond, imi retrag si eu actiunea in instanta

Fostul premier Tariceanu a declarat, miercuri, pentru Mediafax, ca gestul lui Mircea Toader de a-si retrage solicitarea de incepere a urmaririi sale penale in cazul Sterling este incomplet, putand sa renunte si el la actiunea in instanta impotriva acestuia daca recunoaste ca a gresit pe fond.

"Eu apreciez ca acest gest al lui Mircea Toader este o recunoastere implicita a faptului ca a gresit fundamental cand a facut aceasta solicitare adresata Camerei, pentru ca este total neintemeiata pe fond, nu pe forma, nu in sensul in care da el acum explicatia ca Parlamentul nu are ce sa se amestece. (...) Daca domnul Mircea Toader va fi dispus sa recunoasca faptul ca a gresit pe fond, si nu ca modalitate de actiune politica, atunci si eu sunt dispus sa fac un gest similar si sa-mi retrag plangerea penala impotriva sa, care este in curs de solutionare in justitie", a sustinut Calin Popescu Tariceanu.

El a mai spus ca, probabil, Toader si-a dat seama ca "nu exista niciun fel de baza" pentru invinuirea sa pe subiectul Sterling, drept pentru care a retras cererea, mentionand ca doreste ca prestigiul si imaginea sa sa fie reparate de democrat-liberal.

Pe de alta parte, Tariceanu a contrazis motivatia lui Mircea Toader privind constatarea faptului ca nu e treaba Parlamentului sa solutioneze acest caz, ci a institutiilor abilitate, invocand institutia comisiei de ancheta. "Ba da, Parlamentul poate sa constituie, cum s-a intamplat si in alte cazuri, comisii de ancheta pe problemele care sunt considerate de importanta publica pentru a fi lamurite", a conchis Tariceanu.