Pastorul reformat Laszlo Tokes – figura emblematica a revolutiei – in prezent europarlamentar independent spune la RFI ca tarile din vest "sunt foarte ignorante in privinta problemelor noastre. Nu din rea vointa. Pur si simplu nu isi pot imagina ce se petrece aici, in tarile fost comuniste. Avem chiar o misiune sa convingem tarile de partea cealalta a zidului Berlinului ca doar impreuna vom putea reusi sa savarsim schimbarea de regim. Problema comunismului de exemplu este o problema comuna a intregii Europe".

Din pacate, Romania e departe de a fi aflat adevarul, constata cu amaraciune Laszlo Tokes. "Dupa 20 de ani de la Revolutie, multe dintre idealuri nu au fost atinse".

Pastorul reformat isi aminteste ca momentul in care urma sa fie evacuat din parohie nu anunta revolutia. "Noi nu ne puteam imagina ce va iesi din acea opozitie, nu ne dadeam seama ca poate fi inceputul unei revolutii".

Laszlo Tokes afirma ca, desi ii invitase pe enoriasi sa vina sa asiste la momentul evacuarii sale, nu se astepta ca oamenii sa vina, ba mai mult sa-i si alunge pe reprezentantii militiei de atunci din fata casei sale.

"Se poate spune ca Parohia si imprejurimile Bisericii Reformate au fost primul loc liber din Romania. Atunci credeam ca vom intra in era libertatii, intre timp am constat ca e mai potrivita metafora unui drum indelungat".

"Nu mi-as fi putut imagina ca astazi vom fi abia in a 20-a statie si nu am ajuns la capatul drumului. Este pacat pentru noi, pentru ca trec anii si imbatranim. Ar fi cazul si timpul sa acceleram acest proces", spune pastorul reformat.