Scrutinul prezidential de duminica din Romania este monitorizat indeaproape de Fondul Monetar International si de Uniunea Europeana. Ambele organizatii au amanat deblocarea unei transe din imprumutul de 20 de miliarde de euro menit sa ajute Romania sa iasa din criza, informeaza Voice of America.

FMI spera ca, dupa alegeri, noul presedinte sa numeasca rapid un nou prim ministru care sa realizeze reforme economice extinse, ignorate -spun criticii- de de toate guvernele post-comuniste de dupa 1989. Romania are nevoie urgent de ajutor international pentru a plati salariile din sectorul de stat si pensiile intr-un moment in care este de asteptat ca economia sa se contracteze cu circa 8% in acest an.

Organizatiile occidentale au subliniat ca indiferent cine va castiga scrutinul de duminica, acesta va trebui sa se pregateasca pentru masuri dure menite sa scoata Romania din criza. Printre acestea se numara concedierea a 150.000 de angajati din randul functionarilor publici din Romania - masura ceruta de FMI, dar si inghetarea salariilor publice si reducerea pensiilor.

Voice of America aminteste si de referendumul pentru reducerea numarului de parlamentari. Referendumul se desfasoara concomitent cu alegerile prezidentiale si a fost propus de Traian Basescu pe motiv ca cei "471 de parlamentari costa prea mult".

Si Associated Press, citat de Agerpres comenteaza ca romanii au inceput duminica sa voteze in cadrul unui scrutin prezidential ce ar putea in primavara contribui la acordarea imprumutului extern de catre Fondul Monetar International /FMI/ pentru scoaterea tarii dintr-o recesiune adanca.