PD-L, prin vocea prim-vicepresedintelui Adriean Videanu, curteaza din nou liberalii. Cu cateva zile inainte de alegerile prezidentiale, liderul PD-L a declarat ca agreeaza constituirea, dupa alegeri, a unui Guvern de dreapta format din democrat liberali si liberali. Pe de alta parte, liderul PNL, Crin Antonescu, ar fi tentat de o eventuala coalitie cu PD-L dar, numai daca Traian Basescu pierde alegerile prezidentiale.

Prim-vicepresedintele PD-L sustine varianta constituirii unui Executiv format din democrat-liberali si liberali, dar cu un premier propus de PDL:"Voi sustine intotdeauna realizarea unei coalitii de dreapta, a unui Guvern de dreapta care pe baza valorilor promovate de dreapta, plecand de la familie, de la principiile economice, de la credinta ca poata sa rezolve toate crizele din Romania: criza politica, criza economica si, daca imi permiteti, criza morala. Din punctul meu de vedere orice forta politica de dreapta este binevenita intr-o constructie a unei noi guvernari."

In opinia lui Videanu, eventualele negocieri dintre PDL si PNL nu ar dura foarte mult pentru ca cele doua formatiuni politice pleaca de la principii politice foarte apropiate. "Am negociat un program de guvernare cu PNL, stiu care este setul de valori si principiile ce guverneaza comportamentul politic al PNL (...) Nu sunt mari diferente intre ce vrea PDL si ce vrea PNL. Se apropie de o alianta natural. (...) un asemenea Executiv va trebui sa aiba un premier PDL."

Democrat liberalul a exclus o noua alianta pentru guvernare cu social-democratii. "PDL considera ca principalul sau adversar politic este PSD si nu se pune problema unei colaborari cu PSD."

In urma cu o zi, presedintele PNL, Crin Antonescu i-a transmis lui Traian Basescu "ca nu ii plac 'milogii' si nu crede ca acesta a devenit 'brusc' prietenul liberalilor.

"Traian Basescu a devenit brusc prietenul PNL. Are nevoie de alegatori? Cand ne-a defaimat patru ani de zile si tot ce am facut in tara asta, mintind impreuna cu cei pe care ii acuza azi, nu era prieten cu liberalii. Cand spunea ca mafia sta la masa Guvernului liberal, nu era prieten cu liberalii. Cand a vrut sa bage in puscarie atatia liberali fara nici un motiv, nu era prieten cu liberalii. L-a apucat prietenia pentru liberali si ii raspund acum in numele tuturor liberalilor: Nu ne plac milogii."

Totusi, Antonescu nu a exclus o eventuala Coalitie cu PD-L dar dupa alegerile prezidentiale si cu o conditie: Traian Basescu sa nu obtina un al doilea mandat de presedinte si sa nu se afle la conducerea PD-L.

Pe 3 noiembrie, inainte de dezbaterea guvernului Croitoru in Parlament, presedintele Traian Basescu a curtat PNL. Basescu a declarat ca prima optiune ramane formarea unui guvern de dreapta, subliniind ca acest lucru s-ar putea realiza daca liberalii renunta la optiunea de a da primul-ministru.

"Optiunea mea ramane valabila ca si cea din 2004, ca si cea din 2008: sa formez un guvern de dreapta. Totul este, in ceea ce-i priveste pe liberali, daca isi mai mentin optiunea de a da prim-ministru. Atunci, nu va fi posibil, pentru ca am deja o experienta cu premier liberal. Dar, in rest, optiunea mea ramane o optiune temeinica pentru o solutie de dreapta."

Totodata Basescu a subliniat ideea existentei a doua mari partide pe scena politica, dar si prezenta UDMR la guvernare pentru a se evita "mereu nefericitele coalitii".