Numerosi candidati la alegerile prezidentiale din Romania dau dovada de o religiozitate ostentativa in aceasta tara majoritar ortodoxa, comenteaza AFP.

Toate ocaziile religioase, de la inaugurarea de biserici la hirotonisirea prelatilor, sunt bune pentru oamenii politici in cautare de popularitate, chiar daca risca sa-si atraga furia credinciosilor.

Presedintele in exercitiu, Traian Basescu, sau principalul sau contracandidat, social-democratul Mircea Geoana, se inchina in mod vizibil inainte de a intra pe scena la mitingurile electorale.

Ei au mers de mai multe ori la diferite biserici, ascultand slujba cu o expresie grava si primind binecuvantarea prelatilor, de multe ori in prezenta camerelor de luat vederi.

De altfel, ar fi de neconceput sa isi afirme ateismul daca vor sa castige voturi, avand in vedere ca 87 la suta dintre romani s-au declarat ortodocsi la ultimul recensamant.

Astfel, in cadrul unei dezbateri televizate inaintea alegerilor prezidentiale din 1996, candidatul crestin-democrat Emil Constantinescu l-a intrebat pe presedintele in exercitiu din perioada respectiva, Ion Iliescu, daca are credinta in Dumnezeu.

Fost oficial de rang inalt in Partidul Comunist, Iliescu a incercat sa ocoleasca raspunsul. Stanjeneala evidenta a acestuia din urma i-a convins pe multi indecisi sa voteze pentru Constantinescu, cel care a si castigat scrutinul, potrivit analistilor.