Liderul grupului PDL din Camera Deputatilor, Mircea Toader, a declarat luni seara, pentru Mediafax, ca presedintele in functie, Traian Basescu, nu poate face parte dintr-un partid, astfel ca va candida independent sustinut de PDL, potrivit prevederilor Constitutiei.

Intrebat daca presedintele Traian Basescu se poate inscrie in PDL pentru a candida, Toader a raspuns:

  • "Nu poate, pentru ca nu mai poate fi, in acel moment, presedinte, este voba despre o procedura constitutionala. El este presedintele in functie si va candida independent, sustinut de PDL".

Mircea Toader a explicat ca declaratia tip de acceptare a candidaturii din Legea alegerii presedintelui Romaniei este astfel: "Subsemnatul, membru al partidului...".

  • "In conditile acestea, presedintele in functie, fie ca este Traian Basescu sau altcineva, nu poate sa candideze, pentru ca nu este membru de partid".

Toader a aratat ca aceasta este singura explicatie pentru care a fost prinsa in Ordonanta de modificare a Legii privind alegerile prezidentiale aceasta prevedere, pentru ca, altfel, se crea o confuzie.

  • "Scriind asa ceva pe declaratie, putea cineva sa conteste, sa spuna ca el nu are dreptul ca candideze, pentru ca nu este membru de partid".

Liderul deputatilor PDL a mentionat ca aceasta prevedere a existat si cand a candidat Ion Iliescu, tocmai cu aceasta explicatie, ca presedintele in functie nu poate fi membru de partid si nu putea sa existe o declaratie speciala pentru presedintele in functie.

  • "La toti presedintii care au candidat a existat o astfel de prevedere, pentru ca declaratia de acceptare a candidaturii este tip si nu putea sa fie presedintele candidat al unui partid daca el este indepedent. Din punct de vedere politic el nu este membru al acelui partid si asta trebuie sa fie inclusa in lege".

Alin. 8 al art. 9 din Legea alegerilor prezidentiale prevede ca "apartenenta politica a candidatului la partidul politic, organizatia cetatenilor apartinand minoritatilor nationale sau la unul din membrii aliantei politice sau aliantei electorale care il propune nu constituie o conditie pentru ca candida". Aceasta modificare a fost introdusa de Guvern, printr-o Ordonanta de Urgenta aprobata in 2 septembrie si publicata in Monitorul Oficial in 3 septembrie.

Toader a declarat anterior, in exclusivitate pentru Cotidianul, ca PDL este autorul articolului din Legea prezidentialelor care permite unui independent sa fie sustinut de un partid politic, acesta fiind introdus pentru a-l sprijini pe Basescu exact in acest scop. "Am facut-o pentru Traian Basescu. Dansul nu poate candida decat ca independent. (...) Daca nu se introducea in ordonanta de urgenta acest articol, oricand si oricine putea contesta dosarul de candidat al lui Traian Basescu“, a declarat Toader pentru Cotidianul.