Guvernul a adoptat, miercuri, o Hotarare potrivit careia alegerile prezidentiale vor avea loc pe 22 noiembrie, urmand ca al doilea tur de scrutin sa fie desfasurat, in cazul in care va fi nevoie, pe 6 decembrie, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

Aceasta a precizat ca a fost adoptata si o Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea Legii 370/2004 pentru alegerea presedintelui Romaniei. Ioana Muntean a afirmat ca nu sunt decat modificari de natura tehnica, drepturile electorale ramanand aceleasi. Aceste modificari au fost necesare in conditiile in care este pentru prima oara cand vor avea loc alegeri doar pentru presedintie, separat de alegerile pentru Parlament.

"Actul normativ nu aduce modificari legate de drepturile electorale, ci doar completari care vor permite organizarea sectiilor de votare si a intregului proces electoral", a spus purtatorul de cuvant al Guvernului.

Potrivit unui set de masuri pentru prevenirea turismului electoral, listele suplimentare vor fi plasate numai in sectii speciale pentru cei care nu sunt din localitatea unde isi exercita dreptul de vot. Sectiile vor fi supravegheate de camere video si fiecare votant va completa o declaratie pe proprie raspundere ca a luat la cunostinta ca, daca va vota de doua ori, va suporta pedeapsa cu inchisoarea prevazuta de lege.

Presedintele Romaniei si-a inceput mandatul in data de 21 decembrie 2004, iar mandatul va expira in data de 21 decembrie, in acest an.