Presedintele Traian Basescu va face o vizita in Ucraina cat mai curand, sustine Ministerul Afacerilor Externe, desi presa ucraineana anuntase inital ca seful statului roman se va afla la Kiev miercuri, 25 februarie.

"La data de 24 februarie 2009, in baza consultarilor, partile au convenit continuarea pregatirii vizitei oficiale in Ucraina a presedintelui Romaniei, cat mai curand, la o data care va fi stabilita pe canale diplomatice", informeaza Ministerul Afacerilor Externe, intr-un comunicat de presa difuzat marti.

Pozitia MAE vine dupa ce presa ucraineana a anuntat, la sfarsitul lunii ianuarie, ca presedintele Traian Basescu urma sa efectueze o vizita oficiala in Ucraina in perioada 25-26 februarie.

Anuntul a fost facut de serviciul de presa al presedintelui Viktor Iushcenko, care a discutat detaliile vizitei cu ministrul roman al afacerilor externe, Cristian Diaconescu, aflat intr-o vizita la Kiev, sustinea, la acel moment, kyivpost.com.

"Presedintele Ucrainei si-a exprimat speranta ca cele doua parti vor reusi sa semneze, cu aceasta ocazie, un acord care sa stabileasca regimul circulatiei persoanelor dintr-o tara in alta", relata sursa citata.

Intre timp, Curtea de la Haga a pronuntat sentinta in procesul dintre Ucraina si Romania privind delimitarea zonei economice exclusive de la Marea Neagra, care acorda tarii noastre aproape 80% din suprafata solicitata initial.

Opozitia ucraineana, dar si presa si experti politici din Rusia, au vorbit, dupa aceasta decizie, inclusiv despre cedarea teritoriilor statului ucrainean in schimbul sustinerii pe care Romania o va acorda Kievului pentru aderarea la NATO.