"Bugetul pe 2009 lupta cu criza si elimina risipa si nepasarea guvernarii anterioare, care a compromis modernizarea tarii. Am avut in 2008 cea mai mare crestere economica de dupa Revolutie, insa aceasta crestere economica ne-a lasat cu un deficit bugetar incredibil de 5,3%", a afirmat premierul Emil Boc, intr-un discurs sustinut in fata Parlamentului inaintea inceperii dezbaterilor propriu-zise pe proiectul bugetului de stat si cel al asigurarilor sociale.

* Vezi bugetele tuturor ministerelor si ale celorlalti principali ordonatori de credite

Declaratiile lui Emil Boc:

  • "Bugetul pe 2009 lupta cu criza si elimina risipa si nepasarea guvernarii anterioare, care a compromis modernizarea tarii. Am avut in 2009 cea mai mare crestere economica de dupa Revolutie, insa aceasta crestere economica ne-a lasat cu un deficit bugetar incredibil de 5,3%".
  • "Deficitul bugetar ne pune astazi in situatia de a ne pune in fata institutiilor europene pentru deficit excesiv."
  • "Prin bugetul de stat trebuie stabilit un echilibru intre componenta economica si cea sociala."
  • "Cheltuielile curente au crescut cu 30% in 2008 fata de 2007, iar cele de personal cu 29%, acestea reprezentand 8% din PIB. A fost cea mai mare dinamica de crestere din ultimii ani."
  • "Din volumul fondurilor europene alocate pentru 2007 si 2008, s-a atras doar 6%."
  • "Deficitul bugetar inregistrat in ultimul trimestru al anului 2008 a fost de 16 miliarde de lei, bani cheltuiti pe bunuri si servicii si cheltuieli de personal, nu pe investitii, adica exact acele cheltuieli care au dus deficitul bugetar la 5,3%. Asta in conditiile in care in trimestrul precedent, cheltuielile fusesera de 2 miliarde."
  • "O guvernare iresponsabila a atarnat plumb in dezvoltarea economica a Romaniei si a blocat modernizarea tarii, intr-un an in care am avut crestere economica fara precedent."
  • "In 2009, provocarea este dubla: sa luptam impotriva efectelor crizei financiare si sa instauram ordinea in finantele publice."
  • "Bugetul pe 2009 este plin de constrangeri pentru a elimina risipa facuta de guvernarea anterioara. Chiar daca este un buget de austeritate, este un buget corect cu viitorul Romaniei."
  • "Obiectivul nostru este sa pastram puterea de cumparare a romanilor si puterea salariului real. Am decis inclusiv inghetarea salariilor demnitarilor anul acesta."
  • "Am vazut cu cata nonsalanta a venit domnul Tariceanu si a zis: Si ce daca am lasat un deficit de peste 5%? Un asemenea deficit poate avea drept consecinta taierea fondurilor europene."
  • "Acest buget nu are nicio legatura cu clientela politica, cu care sunt obisnuiti liberalii."
  • "Probabil ca PNL este deranjat ca Guvernul si-a permis o masura de bun-simt: sa inghete salariile demnitarilor."

Bugetul de stat pe 2009 si cel al asigurarilor sociale a intrat marti in dezbaterea celor doua camere reunite ale Parlamentului. Dezbaterile erau programate sa inceapa la ora 14:00, insa au inceput cu mai bine de o ora intarziere, dupa ce PNL a cerut o amanare. Reprezentantii coalitiei PDL-PSD au stabilit, luni, ca bugetul sa primeasca votul final cel tarziu joi.

Bugetul de stat pe anul 2009 a primit, sambata, avizul comisiilor de buget-finante din Parlament.

Proiectul bugetului pe 2009 se bazeaza pe o crestere economica de 2,5% si un deficit bugetar de 2%. Un procent de 20% din bugetul pe 2009 va merge la investitiile in infrastructura - practic, cel mai mare buget alocat infrastructurii dupa 1989.

Guvernul isi propune sa mentina, in 2009, cota unica de impozitare la 16%. Una dintre prioritatile pe care se concentreaza bugetul pe 2009 este mentinerea si crearea de noi locuri de munca. In plus, guvernantii si-au propus sa imbunatateasca absorbtia fondurilor europene.

Premierul Emil Boc a anuntat ca pana pe 15 aprilie vor avea loc discutii pe marginea legii salarizarii unice. Majorarile salariale vor fi discutate cu partenerii sociali abia dupa data de 15 aprilie, dupa ce vor fi cunoscute rezultatele financiare din primul trimestru.