PD-L este decis sa promoveze Codurile Penal, de Procedura Penala si de Procedura Civila prin procedura asumarii raspunderii de catre Guvern, au declarat pentru HotNews.ro surse parlamentare. Si Presedintele Traian Basescu insista ca adoptarea Codurilor sa se faca prin asumarea raspunderii, insa PSD a anuntat deja ca doreste dezbatere parlamentara. Ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta sustine ca a fost mandatat de conducerea PSD sa sustina retrimiterea Codurilor in Parlament si ca pledeaza pentru o procedura de urgenta care sa dureze maxim doua luni.

“Vom merge pe asumarea raspunderii Guvernului pentru ca este cea mai buna varianta. In Parlament ar sta mai mult timp chiar daca s-ar forta trecerea Codurilor prin procedura de urgenta. Se va intarzia prea mult, se vor discuta amendamente pe zeci, sute de articole”, au declarat pentru HotNews.ro surse PD-L.

Conducerea PD-L si grupurile parlamentare s-au reunit in acest week-end la Poiana Brasov pentru a stabili prioritatile legislative in sesiunea parlamentara care va incepe in luna februarie. Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat vineri pentru HotNews.ro ca va discuta la inceputul saptamanii viitoare cu premierul Emil Boc pe tema procedurii prin care vor fi adoptate Codurile, retrase din Parlament saptamana trecuta.

Potrivit articolului 114 din Constitutie, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata in conditiile articolului 113.

Daca Guvernul nu a fost demis potrivit alineatului (2), proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.