Presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase, a sugerat joi ca ar prefera mai degraba opozitia, decat o alianta de guvernare cu PD-L. El a sustinut ca, in eventualitatea unei aliante PSD-PD-L, democrat liberalii ar avea presedintele tarii, primul ministru, serviciile de informatii, dar si procurorii de la DNA.

"PSD ar avea o soarta foarte dificila in a-si mentine identitatea" in acest caz, a subliniat el.

Adrian Nastase a afirmat ca, in conditiile in care a participat "la crearea unei identitati a partidului" de-a lungul timpului, este preocupat de faptul ca PSD "sa nu intre sub umbrela cuiva care ar putea sa-l distruga si sa-l transforme intr-o forta aservita intereselor personale".

Intr-o alianta cu PD-L, PSD "ar risca sa se topeasca in partidul-stat, care ar prelua si oamenii, si substanta si energia acestui partid".

"Sigur ca sunt preocupat de acest lucru", a continuat fostul lider al PSD, adaugand ca "alti colegi privesc lucrurile pe termen scurt".

"Trebuie gasite solutiile pe termen lung pentru ca noi, ca partid, sa fim in continuare un partid de prim plan", a avertizat Nastase.

Adrian Nastase s-a declarat nemultumit de faptul ca foarte multi membri ai PSD se pronunta public in privinta negocierilor pentru formarea majoritatii parlamentare, comentand ca sediul partidului s-a transformat intr-un fel de "Hyde Park, in care colegii nostri vin si isi spun parerile".

"Nu e rau, dar totusi am dat mandat presedintelui partidului sa realizeze anumite negocieri", a spus el.

"La acest moment, trebuie sa incercam sa nu negociem prin 600.000 de membri, ci intr-un cadru organizat".

Fostul presedinte al partidului considera ca, in prezent, PSD trebuie sa analizeze variantele posibile si sa stabileasca foarte clar care sunt atributiile presedintelui si ale partidelor in ceea ce priveste desemnarea candidatului la functia de prim ministru.

Cele trei trei ipoteze formulate de Nastase:

  • Daca exista un partid care obtine majoritatea absoluta, merge le Cotroceni si isi propune candidatul, ceea ce nu este cazul in prezent
  • Potrivit Legii partidelor politice, articolul 36, daca se semneaza un protocol pentru formarea unei coalitii pentru exercitarea guvernarii, partidele membre pot merge la Cotroceni pentru a propune un candidat de prim ministru
  • Daca nu se realizeaza o astfel de coalitie, presedintele da mandat unei persoane pentru functia de prim ministru, in incercarea de a constitui o astfel de majoritate

"Acesta este rostul dicutiilor care vor avea loc in aceste zile, inaintea discutiilor de la Cotroceni. Negocierile trebuie purtate cu demnitate, cu responsabilitate si cu mai putina gargara", a incheiat Nastase.