Sergiu Andon, presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, a declarat ca in dosarul Zambaccian, in care procurorii DNA cer urmarirea penala a lui Adrian Nastase, este vorba in mod categoric de ingerinte politice, "ostentativ, vizibil, demonstrabil". Potrivit unor informatii din Comisie, raportul va propune plenului neinceperea urmaririi penale. Adrian Nastase este audiat de peste trei ore, iar cei sapte raportori si-au formulat punctele de vedere.

Conservatorul Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, a declarat miercuri, ca in dosarul in care procurorii DNA cer inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase este vorba de ingerinte politice.

"In mod categoric, da. Vizibil, ostentativ, demonstrabil", a raspuns Andon intrebarilor jurnalistilor legate de posibilele ingerinte politice.

"Se contureaza clar o insistenta din a transforma niste raporturi de natura comerciala sau civila intr-o roaba de hartii, in jurul careia sa se poata colporta ca ar fi ceva para-penal. Sunt o alambicare de vorbe si de sustineri, dar cand scuturi si cauti penalul, nu il gasesti", a afirmat Andon, dupa expunerea punctelor de vedere ale celor sapte raportori.

Nastase, ironii cu Termopile si termopane

Inainte de inceperea audierilor, Adrian Nastase era optimist: "Voi reusi sa le arat colegilor mei ca a fost vorba de un contract de asociere", a afirmat Nastase, adaugand ca e vorba de un litigiu civil intre el si firma de constructie care s-a ocupat de lucrarile la imobilul din strada Zambaccian.

Adrian Nastase a mai spus ironic ca "intilnirea de la Termopile a DNA cu termopanele din Zambaccian" continua.

PSD, PC, PNL si PRM sustin ingerintele politice

Cei sapte raportori ai Comisiei si-au exprimat punctele de vedere si din informatiile HotNews.ro se contureaza un curent majoritar pentru un aviz de neinceperea urmaririi penale.

Cei care sustin "ingerintele politice" pentru a justifica neinceperea urmaririi penale sint reprezentantii PSD, PRM si PC.

Liberalii au o pozitie mai reticenta, dar si ei sustin teoria "ingerintelor politice" si si-au expus acest punct de vedere in raport.

Singurii care sint impotriva "ingerintelor" care, implicit, ar da un semnal de aviz negativ plenului Camerei, sint reprezentantii PD-L.

Pe de alta parte, Sergiu Andon, desi vorbeste de ingerinte politice si inexistenta unui dosar penal, spune ca "nu se va da o directie plenului Camerei", ci se va cere "un punct de vedere transant".

Nastase a vazut raportul procurorilor DNA

In 12 mai, Adrian Nastase a cerut, printr-o scrisoare adresata Biroului Permanent al Camerei Deputatilor, sa vada sesizarea formulata de procurorul sef al DNA, Daniel Morar, prin care se cere avizul pentru inceperea urmaririi penale.

"Solicit acest material avand in vedere ca, incepand cu anul 2005, DNA a format mai multe dosare, considerand ca as fi savarsit pretinse fapte de coruptie in legatura cu imobilele din strada Muzeul Zambaccian nr.16, Christian Tell si comuna Cornu si cu materiale privind campania electorala din anul 2004", se arata in scrisoarea semnata de Nastase.

Nastase a cerut Biroului Perment o copie dupa cererea DNA de avizare a inceperii urmaririi penale in dosarul sau, sustinand ca potrivit ICCJ modul de sesizare a instantei a incalcat normele constitutionale, dispunand nulitatea actelor de procedura efectuate in faza de urmarire penala.

Aviz negativ, adio dosare

Intrebata de HotNews.ro care ar fi consecinta unui aviz negativ dat de Camera Deputatilor, Laura Stefan, jurist, sustine ca se incearca musamalizarea dosarelor.

"Daca se da aviz negativ, dosarele nu vor mai ajunge niciodata in fata instantei, singura care are dreptul sa se pronunte asupra existentei faptei si a vinovatiei sau nevinovatiei intr-un stat de drept", a spus Laura Stefan.

Dosarul Zambaccian, mita si trafic de influenta

Adrian Nastase este acuzat de mita, trafic de influenta si participare la fals in inscrisuri in asa-numitul dosar "Zambaccian 1". Este vorba de modul in care liderul PSD a dobindit imobilul din Zambaccian, evaluat la peste 1.500.000 euro, cauza din care s-a disjuns si dosarul lui Miron Mitrea.