Adriean Videanu: "V-a fost greu 3 ani cu mine, dar v-ar fi fost si mai greu fara mine"

Acestea au fost cuvintele primarului Capitalei, Adriean Videanu, spuse mai in gluma, mai in serios, in replica pentru "stampila" - primarul bordurilor - pe care bucurestenii i-au pus-o in frunte. Videanu, acompaniat si de alte personalitati politice care se 'mandresc' cu stigmatul unei porecle, printre care ministrul cantaret cu accidente de masina la activ, finul lui Tariceanu, copilul lui Nastase si un fost ministru tradator, nimeni altii decat Ludovic Orban, Bogdan Olteanu, Victor Ponta si Codrut Seres, a incercat sa raspunda cat de greu se scapa de o "stampila de pe frunte" sau cum se gestioneaza o criza de imagine, in fata unor tineri aspiranti la o cariera in domeniul comunicarii profesioniste, fie ea politica sau de alta natura, prezenti la Olimpiadele Comunicarii.

Intalnirea dintre studentii la stiintele comunicarii, in mare parte, si remarcabilii invitati politici a debutat si s-a mentinut intr-o nota umoristica, context in care "adeversarii" politici n-au ratat ocazia sa strecoare si subtile replici usturatoare spuse cu zambetul pe buze.

Videanu - "primarul bordura": "Fara noile proiecte de infrastructura, Bucurestiul n-ar avea nicio sansa sa redevina o capitala cu care sa ne mandrim"

"Noua celor bazati pe automobilism ne-a fost foarte greu cu dl.Videanu. Ma bazez pe tine, Ludovic (n.r: Ludovic Orban, ministrul transporturilor si candidat la primaria Capitalei) pentru drumuri mai bune!", si-a lansat amuzat Victor Ponta sageata pentru Adriean Videanu care i-a si dat replica fara sa stea pe ganduri: "V-a fost greu 3 ani cu mine, dar v-ar fi fost si mai greu fara mine". "Fara noile proiecte de infrastructura Bucurestiul n-ar avea nicio sansa sa redevina o capitala cu care sa ne mandrim", a explicat Videanu.

Si a continuat: " Aveam peste 1000 de spargeri lunare in carosabil, acum le-am redus la aproximativ 100. Prin lucrarile de infrastructura n-am schimbat stratul de uzura sa torn altul si la 6 luni de zile sa revin. Am umblat la infrastructura subterana a drumurilor, ca 50 de ani sa nu mai umblam la ele. Nu stiu daca am facut bine, dar am facut ce trebuia sa fac pentru oras, constient fiind ca voi pierde la imagine".

"As fi preferat sa mi se lipeasca si eticheta "cota unica 16%", nu doar "primarul bordura", a precizat Videanu. Si tot el si-a raspuns la intrebarea retorica: "de ce n-am reusit sa elimin aceasta stampila?". Pentru ca "exista un sambure de adevar in ea, compania mea fiind producatoare de elemente de mobilier stradal", a explicat Videanu. Primarul Capitalei si-a facut, inclusiv, mea culpa pentru imaginea negativa pe care si-a creat-o, dar a gasit si o scuza pentru asta: "Eu sunt inginer, sunt un foarte slab comunicator, si am urmarit mai mult obiectivul pe care mi l-am stabilit la inceputul mandatului.

N-am realizat ca de regula, ceea ce se vinde este imaginea si nu ceea ce faci. Din pacate, de multe ori, faptul ca taci nu te ajuta, si ar fi trebuit sa comunic, si aici aveam nevoie de un sfat din partea colegilor mei". "Din pacate aspectele pozitive sunt foarte rar amintite, inclusiv de massmedia", a mentionat el. Insa, "pe termen lung, nimeni nu va putea performa in politica vanzand iluzii, numai imagini, fara un backgroung profesional, niste realizari care sa poata fi prezentate cand vine scadenta', a completat Videanu.

Victor Ponta - "copilul lui Nastase": "Chiar imi merit porecla pe care mi-ati dat-o. Chiar sunt copilul lui Nastase"

In ce-l priveste pe deputatul PSD,Victor Ponta, acesta s-a declarat multumit de porecla cu care a fost cadorisit: "Chiar imi merit porecla pe care mi-ati dat-o. Chiar sunt copilul lui Nastase". Mai mult, " e foarte bine ca avem porecle, inseamna ca existam", a sustinut Ponta.

"Partea proasta e ca noi astia cu porecle, care mai aparem pe la televizor, contam foarte putin. Sunt oameni mult mai puternici decat noi, pe care nu-i vedeti niciodata, ii simtiti, care n-au porecle, pentru ca ziaristii nu au curaj sa le treaca nici numele si nici porecla in ziare, si care iau deciziile cu adevarat", a completat el. In cele din urma e o problema de alegere, si-a continuat Ponta ideea: "Puteam si eu sa aleg sa-mi beau cafeaua la Marriot si sa nu-mi spuna nimeni ce sa fac, asa cum si Videanu putea sa aleaga sa ramana vicepremier in loc sa fie primar".

In ce priveste sansele pe care le au tinerii sa faca cariera in lumea politicienilor, "nu e greu sa fii tanar in politica, e greu sa fii ticalos", le-a marturisit Ponta tinerilor care si-au exprimat interesul pentru scena politica. De ce? "Pentru ca mediul in care lucram te incurajeaza sa fii las, sa taci din gura si sa-ti lauzi sefu", a explicat Ponta.

Ludovic Orban - "ministrul cantaret": "Prin cantec spui lucruri pe care nu le poti exprima nici intr-o suta de ani in cuvinte"

"M-am confruntat cu mai multe etichete: radical, misogin si mai nou ministrul cantaret", a spus si Ludovic Orban, presedintele PNL Bucuresti, ministru al transporturilor si candidat oficial pentru primaria Capitalei.

"Chiar cant, si ce daca", a exclamat Orban. "E o chestie normala sa canti, ca si acum ai respira, dansa. Spui lucruri pe care nu le poti exprima nici intr-o suta de ani in cuvinte. Mai ales, la politicieni cuvintele sunt date sa-si ascunda gandurile si nu sa si le exprime", si-a argumentat el inclinatia catre muzica. Cu atat mai mult cu cat, 80% dintre bucurestenii intrebati cum privesc ei pozitia lui de politician care se mai exprima si prin cantec au o parere favorabila, a precizat Orban.

"Prietenii lui Videanu obisnuiesc sa spuna: Uite-l si pe Orban cu mandolina. Nici macar nu stiu instrumentele, si, in plus, danseaza dupa cum canta o singura persoana, pe care o cunoastem", la taxat Orban, razand, pe Videanu. Cat de greu e sa scapi de o eticheta? Daca etichetele care i se lipesc pe frunte unui politician nu au legatura cu realitatea, "orice om politic poate sa depaseasca aceste etichete negative", a punctat Orban.

In concluzie, "oricat de mult s-ar stradui cineva sa minta, sa tina cont de sfatul consilierului de imagine, exista in comunicare ceva care se simte, care spune daca esti onest sau nu. Trebuie sa ai si substanta ca politician, nu doar consultant de imagine", a aratat Orban.

Codrut Seres - "ministrul tradator": "E greu ca aceasta eticheta sa fie stearsa, cel mult se poate diminua"

"Ce-i de facut?", s-a intrebat si Codrut Seres, secretar general al PC si candidat la primaria Baia Mare, etichetat cu porecla "ministrul tradator" (n.r. fost ministru al MEC), care crede ca: "singura varianta de a te redresa este sa te concentrezi pe proiectele anterior valabile, sa ramai fidel propriilor principii, muncind si continuand tot ce ti-ai propus. E greu ca aceasta eticheta sa fie stearsa, cel mult se poate diminua".

Bogdan Olteanu - "finul lui Tariceanu": "Traian Basescu, de cate ori pune o eticheta, se autosesizeaza DNA-ul"

"Cine are etichete se chinuie sa scape de ele, cine n-are, se chinuie sa primeasca una", si-a exprimat convingerea si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, zis si finul lui Tariceanu, dand ca exemplu doi creatori de porecle chiar din tagma politicienilor de elita: Ion Iliescu cu 'Arogantul' si 'Prostanacul' deja celebre, si Traian Basescu, care de cate ori pune o eticheta se autosesizeaza DNA-ul, a concluzionat cu un zambet larg Olteanu.

Politica nu e o telenovela, e un film de actiune, cu suspans

Sau cel putin asa sustine Ludovic Orban, incercand un raspuns la intrebarea - cum pot dormi linistiti politicienii dupa telenovelele pe care le fac pe scena politica?. "Politica nu e o telenovela, e un film de actiune, cu suspans", a aratat el, ba mai mult, "in Romania, intr-o saptamana se petrec atat de multe evenimente, cate sunt in Germania intr-un an", a concluzionat Orban, folosind cuvintele unui consilier de imagine din afara angajat de PNL.