A traversat desertul sau dosarul sau de colaborator al Securitatii a exclus-o definitiv din politica? Poate candida la alegerile din toamna pe listele PD-L sau usa partidului va ramane inchisa pentru “Dana”? Introducerea votului uninominal a lansat dezbaterea iar partidul a ajuns acum impartit in doua. Ex-lideri PLD, ca Stolojan si Stoica, sustin revenirea Monei Musca in timp ce ex-lideri PD, ca Vasile Blaga si Sorin Frunzaverde, se opun. Cititorii HotNews sunt invitati sa aduca argumente pro sau contra revenirii Monei Musca iar cele mai interesante luari de pozitie vor construi articolul de fata.

Cititori pro-Mona

Maria: "Adevaratii colaboratori inca sunt la conducere!De ce nu? E un caz minor. Si in plus, ca ministru al culturii, a facut treba buna... Merita sa revina si sa-si continue proiectele pe care le-a inceput. Au dat repede cu pietrele in ea dar au uitat de zecile de comunisti inca existenti in parlament. Ciudat cum este stigmatizata repede o femeie in politica.

Gabriel: "Dupa parerea mea este mult deasupra altora, din actualul parlament. Nu sunt de acord cu idea de "politie politica" in felul in care este pusa in ziua de azi. Nu-i suficient sa semnezi niste hartii ca sa "colaborezi", ca sa poti fi etichetat securist sau colaborator. Aveam 19 and in '89 asa ca n-am apucat sa "colaborez"

Adina: "Cel mai neplacut in ultimii ani a fost folosirea formelor fara fond in cel mai ipocrit sens posibil. Ca si cum ar fi nevoie de o hartie semnata parafata pe la nush ce comitii comitete cu nume pompoase ca sa aiba cetateanul care voteaza convingerea votului sau. Sigur ca dna Musca are toata libertatea de a incerca sa revina in viata politica, atita vreme cit considera ca are ceva de spus util pentru cetateni."

Florin Stan: "Da, sunt pentru revenirea doamnei Mona Musca! Daca s-ar descoperi trecutul (si prezentul) celor care ne reprezinta acum, cel putin 75% nu numai ca ar trebui sa demisioneze, dar ar trebui sa faca chiar puscarie!!Pe de alta parte, e greu sa judecam noi acum ( prin noi, ma refer la cei mai tineri, care nu au apucat -decat vreo 10 ani- prea mult din comunism) deciziile unora care nu vroiau decat sa-si puna familia la adapost. Dar sa fim seriosi, ce a facut Mona Musca, e nimic pe langa ce au facut si fac in continuare personaje macabre ca Voiculescu, Iliescu si multi altii care stau in umbra, dar conduc totusi tara asta de zeci de ani.."

Bogdan: "Votul uninominal permite electorului sa aprecieze in concret plusurile si minusurile, calitatile si defectele candidatului. OK, stim ce a facut Mona Musca. Stim ce a facut bine, stim ce a facut rau. De acum e pe fatza. Daca in aceste conditii, transparente, electoratul o voteaza... asta este! Nu poti restrange dreptul de a candida, pentru o vina care nici macar nu este incriminata penal."

Cititori anti-Mona

Alois: "NU este raspunsul meu. Asanarea morala a politicii romanesti nu are nevoie de interpretari tonuri de gri."

Josam: "Nu, pentru ca va fi prilej de scandal nesfarsit. Indiferent de personalitatea Monei Musca si de valoarea ei, nu e oportuna revenirea. Poate MM ar trebui sa se implice intr-un proiect mai putin politic. Secretar de stat sau chiar ministru ar fi mai bine."

Mihai: "Absolut nu. Trebuie sa incetam cu scuzele de genul "altii au facut si mai mult rau" , de asta nu vom putea scapa de ticalosii lipsiti de orice integritate. In ceea ce priveste calitatea dumneaei ca politician, nu am de spus decat indoielnica si bazata pe crearea impresiei de " om de bine".

Bruno: "Atat timp cat mai exista inca romani care nu au facut astfel de greseli, si cum politica nu e ceva obligatoriu pentur nimeni cred ca ar fi bine din partea doamnei Musca sa se ocupe de altceva decat "castigarea increerii alegatorilor". Altfel, ar fi cel putin ironic."

Emily: "Nu cred ca Mona Musca mai are ceva de spus in politica. A ne reintoarce inapoi in acest fel (referitor la Mona Musca sau la oricine altcineva; de parca in tara noastra nu sunt decat nepriceputi...) mi se pare exasperant. De altfel ea cred ca ea are bun simt si nu va reveni. Genul acesta de discutii, dupa parerea mea, are ceva penibil, lipsit de demnitate, aduce a cersit. Aata ii suna si d-lui Valeriu Stoica"

Paul: "Nu putem sa pretindem ca asanarea morala sa inceapa in tabara adversa (oricare ar fi aceea) daca noi nu suntem gata sa o aplicam cu orice sacrificii"

AD: "Sigur ca nu e ea cea mai mare turnatoare din politica romaneasca, dar de undeva tot trebuie sa inceapa asanarea. Daca recunostea de la inceput ca avea un angajament, era altceva. Dar asa, a incercat sa ne prosteasca pe toti cu legea lustratiei. daca ar avea bun simt, nici nu ar trebui sa mai vrea sa revina in politica. sa-i lasa pe altii."

Herodot: "Sunt foarte mirat sa vad ca unii romani (destui daca citesc postarile anterioare), la aproape 20 de ani dupa 1989 nu au inteles nimic din ce insemna securitatea. Cei care au lucrat la securitate, cei care au colaborat, cei care au trait de pe seama PCR trebuie exclusi de pe functii publice de decizie. Pana cand tot ei vor conduce tara ? Cand ne vom trezi si noi ca popor ? O persoana care a mintit, care a turnat pe altul, care a torturat etc nu poate fi o persoana de incredere."

Lola: "Sunt IMPOTRIVA.Intr-adevar a fost printre foarte putinii pusi la zid, in timp ce altii care au facut mai multe se plimba linistiti pe ecranele televizoarelor si prin paginile ziarelor, pregatindu-se pentru campanie. DAR.. daca vrem intr-adevar sa curatam societatea, in special cea politica, trebuie sa incepem prin hotarari clare, de neclintit. Vrem sa condamnam si cei care au gresit sa se simta vinovati? Atunci nu trecem cu vederea, nu iertam asa.. ca e femeie. Pentru ca ceilalti nu vor mai simti nici un fel de amenintare, si isi vor zice: "eh.. daca ma descopera stau si eu ascuns cateva luni de zile si dup-aia pot reveni. Pot face orice, ca oamenii astia uita. Merge si asa!"

Politicieni Pro-Mona

  • Valeriu Stoica, sambata, 29 martie, la Arad: „Nedreptatea a facut ca ea sa fie acum singura care a fost pusa la zid pentru o greseala din tinerete. Nu trebuie uitat ca Mona Musca a contribuit la consolidarea democratiei în Romania mult mai mult decat altii, de exemplu Ion Iliescu, oameni politici care sunt în momentul de fata bine-mersi în fotoliile lor senatoriale sau de deputat“.

  • Prim-vicepresedintele PD-L, Theodor Stolojan: "Dansa, candva, mai demult, si-a exprimat parerea ca in conditiile votului individual, atunci se va gandi si va lua o decizie, pentru ca are posibilitatea, in conditiile unui vot uninominal, sa se adreseze direct si sa fie pusa fata in fata cu opinia alegatorilor. Mona Musca este cu mult deasupra a ceea ce au facut foarte multi dintre cei care au fost astazi pe scena politica".

  • Cristian Boureanu, Gardianul, 31 martie: “Nu va fi nici un fel de impediment legat de revenirea in politica a Monei Musca, mai ales in conditiile votului uninominal, in care conteaza increderea de care se bucura fiecare dintre noi in randul electoratului, si nu jocurile pe care le fac partidele politice. Trebuie sa-i lasam pe oameni sa decida daca Mona Musca mai are sau nu loc in politica, iar eu am spus-o si o mai repet ca as fi dispus sa-i ofer un loc Monei Musca aici in Arges unde stiu ca e foarte iubita

  • Stolojan, 20 martie, Newsin: "Daca va dori sa o sprijinim, vom avea o discutie in cadrul PD-L. Eu personal o voi sustine cu multa convingere."

  • Valeriu Stoica, 20 martie: "Voi starui si vom vedea daca va accepta sa candideze"

Anti-Mona

  • Vasile Blaga (PD) sambata la Realitatea TV: "Am spus ca sunt adeptul principiilor si, daca voi pierde, dar nu voi pierde Capitala, îmi voi da demisia din functia de presedinte al Organizatiei Bucuresti, tot asa voi ramane adeptul principiilor. Din moment ce CNSAS a spus într-un fel, ramane asa. Nu putem aborda problema unor oameni dragi noua. Mie imi este draga Mona Musca. Am fost cu ea coleg in Guvern, este o femeie cu totul deosebita, un om foarte bun, dar nu putem sa abordam intr-un fel problema unui om atunci cand este colegul nostru si altfel atunci cand nu este coleg al partidului nostru"

  • Sorin Frunzaverde (PD), 22 martie: “Ma opun acestei actiuni. Nu sunt de acord cu revenirea ei, pentru ca a fost colaborator al Securitatii. Am vorbit si cu presedintele organizatiei PD-L Prahova si nu stia nimic de aceasta revenire. Rumorile erau ca va candida la Senat la un colegiu in Prahova. Nu sunt de acord sa vina in Partidul Demorat-Liberal. Nu a facut niciodata nimic pentru tara. Si, in ultima clipa, a declarat ca ea nu a fost colaborator al Securitatii

  • Ioan Oltean (PD), 31 martie, Gardianul: “Mona Musca nu e o problema care sa intereseze acum partidul (...). Parerea mea personala va fi aceeasi cu a partidului, dar in PD-L nu s-a discutat despre revenirea acesteia

Neutru

  • Presedintele PD-L, Emil Boc, nu s-a pronuntat pro sau contra, afirmand ca va ridica problema in dezbaterea Biroului Politic National al partidului.

  • Mona Musca a evitat orice iesire publica iar surse din partid afirma ca nu doreste sa se interpreteze ca preseaza pentru revenirea sa in politica.

Elemente de background

  • Mona Musca (foto) a demisionat in 7 martie 2007 din Senatul Romaniei si din PLD, in urma verdictului Curtii de Apel Bucuresti, care a mentinut decizia CNSAS conform careia aceasta a facut politie politica.

  • CNSAS a decis, in septembrie 2006, ca Musca a semnat un angajament cu Securitatea, in perioada in care era asistent universitar la Facultatea de Filologie din Timisoara.

  • Mona Musca a respins acuzatiile de politie politica si a atacat in instanta decizia CNSAS, insa recursul a fost respins.

  • Este unul dintre initiatorii Legii Lustratiei, care propune interzicerea accederii la functii publice a celor care au avut functii in structurile de conducere a PCR fie au facut politie politica.

  • In plin scandal, Mona Musca a transmis redactiei HotNews.ro dosarul sau aflat in arhivele CNSAS, spre a fi publicat pe Internet. HotNews.ro a publicat integral, in 12 august 2006, dosarul de colaborator, fostul senator avand numele de cod “Dana”. A fost pentru prima data cand un politician acuzat de colaborare cu fosta securitate si-a publicat dosarul.