Senatul a aprobat in unanimitate Ordonanta de Urgenta prin care magistratii beneficiaza de o pensie de 80% din salariul brut lunar, plus sporurile, din ultima luna de activitate. Magistratii isi pot continua activitatea pina la virsta de 70 de ani cu avizul anual al CSM. Totodata, ei beneficiaza de multe alte bneficii inexistente la alte categorii profesionale. Recent, Inalta Curte a decis ca magistratii pot primi salariile indexate cu 50%, inclusiv sumele restante pe ultimii trei ani. Suma totala pe care Ministerul Finanatelor ar trebui sa o plateasca se ridica la un sfert de miliard de euro.

Amendamentele impuse de Comisia Juridica si negociate cu reprezentantii magistratilor si ai Ministerului Justiei au fost adoptate miercuri de plenul Senatului cu 83 de voturi, inregistrindu-se astfel dupa mult timp unanimitate.

Astfel, judecatorii, procurorii, magistratii asistenti de la Inalta Curte, precum si personalul asimilat acestora pot fi mentinuti in functie si dupa implinirea virstei de legale de pensionare, 60 de ani. La cerere si cu avizul anual al CSM, toti acestia pot ramine in functie pina la virsta de 70 de ani.

Dupa implinirea virstei legale de pensionare de 60 de ani si pina la 65 de ani, magistratul poate opta sa ramina in functie doar printr-o simpla cerere.

Pensie de nabab

Cel mai important amendament se refera insa la pensie. Incepind de la 60 de ani, magistratii pot beneficia de o pensie in cuantum de 80% din baza de calcul reprezentata de salariul brut din ultima luna de activitate, la care se adauga sporurile primite in aceeasi luna. Persoanele care indeplinesc conditiile de pensionare pot obtine aceasta pensie chiar daca la data pensionarii au o alta ocupatie.

O alta prevedere votata de Senat este cea potrivit careia personalul auxiliar de specialitate din instante, adica grefierii, statisticienii, documentaristii, arhivarii, registratorii si specialistii IT, intra si ei in categoria celor care beneficiaza de aceleasi beneficii ca si magistratii.

Rasfatul magistratilor

In afara de aceste privilegii de care mai beneficiaza doar angajatii MApN, SRI si SIE, magistratii sint rasfatati, pe buna dreptate, spun specialistii, cu o multime de alte lucruri.

De exemplu, ei au concediu platit de 35 de zile lucratoare, chirii platite de stat pentru locuintele de serviciu, servicii medicale gratuite pentru familie, asigurare de risc profesional, sase calatorii gratuite pe an, indiferent de mijlocul de transport.

La toate acestea se adauga sporurile de 40% primite de acei magistrati care instrumenteaza dosare de coruptie si de crima organizata. Pentru cei care au lucrat neintrerupt 20 de ani in magistratura iesirea la pensie este insotita de 7 salarii brute.

250 de milioane euro pentru linistea magistratilor

Ca urmare a deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justiei, statul ar putea plati in perioada imediat urmatoare un sfert de milion de euro cu titlu de "spor de risc si suprasolicitare neuropsihica". Singura conditie pentru cei peste 12.000 de angajati in sistem ca sa-si primesca salariile indexate cu 50%, inclusiv restantele din ultimii trei ani, ar fi sa dea in judecata Ministerul Justitiei si Finanatelor.

S-a ajuns in aceasta situatie datorita valului de procese pentru acordarea unor sporuri restante si datorita solutiilor contradictorii date de judecatori. Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a facut recurs in interesul legii pentru practica neunitara, iar Inalta Curte a dat cistig de cauza magistratilor.