Europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan a avut un mesaj ironic la adresa cancelarului austriac Karl Nehammer, după ce a urat Crăciun fericit „tuturor creștinilor ortodocși”.

Karl NehammerFoto: AGERPRES

„Îi poate spune cineva că nu toți creștinii ortodocși sărbătorim astăzi Crăciunul?”, a scris vicepreședintele grupului PPE din Parlamentul European, taxând astfel greșeala făcută de Karl Nehammer, care scris vineri pe pagina sa de Facebook un mesaj cu ocazia Crăciunului pe rit vechi pe care cancelarul Austriei l-a adresat „tuturor creștinilor ortodocși”.

Siegfried Mureșan consideră că oficialul austriac ar trebui să se informeze mai bine după confuzia legată de calendarul Gregorian cu cel Iulian.

„Un cancelar ar trebui să se documenteze înainte de a vorbi. Pe această temă și pe orice altă temă”, a mai scris Mureșan.

Cine sărbătorește Crăciunul și Anul Nou pe stil vechi

Peste 250 de milioane de oameni sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie, în țări precum Rusia, Ucraina, Republica Moldova, Kazahstan, Belarus, Serbia, Macedonia de Nord și Muntenegru. Aproximativ 30 de milioane de creștini din Biserica ortodoxă coptă din Egipt, Etiopia, Liban și Eritreea țin Crăciunul pe 7 ianuarie.

Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc Crăciunul în data de 7 ianuarie, deoarece calendarul iulian (sau pe stil vechi) este decalat cu 13 zile faţă de calendarul oficial. Biserica Ortodoxă Română a trecut la noul calendar pe 1 octombrie 1924. De asemenea, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc trecerea în noul an în noaptea din 13 spre 14 ianuarie.

Crăciunul pe stil vechi este sărbătorit în ţara noastră în comunităţile de ruşi, ucraineni şi sârbi, în Moldova, Banat și Dobrogea. Sărbătorile de iarnă încep pe 7 ianuarie și pentru milioane de basarabeni, fie că trăiesc în România, în Republica Moldova sau în alte țări.