Liderul PSD, Mircea Geoana a declarat, luni, ca partidul sau nu va vota in Parlament nici un fel de restructurare guvernamentala propusa de PNL. Geoana a adaugat ca solutia pe care o vede in acest moment este "demisia de onoare a guvernului Tariceanu, pentru ca Romania sa aiba sansa unui nou inceput". "PSD a decis sa nu mai voteze nicio lege propusa de acualul Guvern", a precizat Geoana.

Mircea Geoana a precizat ca actualul cabinet nu mai are sustinere in Parlament, motiv pentru care "demisia de onoare" este solutia.

Cu toate acestea, PSD nu va depune o motiune de cenzura impotriva Guvernului, ci va cauta "o solutie politica". Care va fi insa aceasta solutie, Geoana nu a precizat.

" Daca Guvernul isi va da demisia, putem discuta despre alegeri anticipate si despre devansarea calendarului alegerilor generale spre cele locale", a spus Geoana.

"Sintem de fapt la finalul Aliantei DA, la sfirsitul regimului Basescu-Tariceanu. Singura solutie e sa limpezim cerul politic, sa putem da României sansa unui nou inceput si singura solutie este aceea de a da romanilor dreptul fundamental de a-si putea alege conducerea pe care si-o doresc pentru anii care urmeaza", a mai spus acesta.

Reactia lui Geoana vine in contextul in care liderii liberali intruniti si ei in sedinta, discuta luni despre variantele pe care le au dupa decizia Curtii Constitutionale in ce o priveste pe Norica Nicolai. Una dintre aceste formule era restructurarea guvernului, despre care Geoana afirmase inca de saptamina trecuta ca nu o sustine. O alta formula era chiar iesirea de la guvernare, avansata de citiva vicepresedinti PNL.

PSD ar fi trebuit sa discute luni dimineata despre situatia lui Adrian Nastase si cererea acestuia de a candida la o functie de conducere in partid. Geoana si alti lideri social-democrati incearca sa blocheze candidatura acestuia.

La conferinta de presa de luni Geoana a sustinut ca acest subiect nu s-a discutat si a fost aminat pentru Biroul Executiv National de miercuri.

Nu este prima oara cind Mircea Geoana face afirmatii dure la adresa cabinetului Tariceanu, cerindu-i chiar demisia, dar de fiecare data a votat in favoarea acestuia atit la precedenta remaniere, cit si la motiunea de cenzura depusa de PD. Nu in ultimul rind, PSD a votat legea bugetului de stat, modificarile la Codul de Procedura Penala, plus multe alte legi care ii vizau direct, cum ar fi bugetul Parlamentului.

V. Blaga: "Nu avem de a face cu un guvern liberal, ci cu o franciza PSD"

Theodor Stolojan, vicepresedintele PD-L, a catalogat drept demagogice declaratiile liderului PSD, Mircea Geoana, care a cerut luni demisia de onoare a guvernului Tariceanu. Stolojan a enumerat mai multe situatii in care social-democratii au sustinut guvernul Tariceanu II. "Nu avem de a face cu un guvern liberal, ci cu o franciza PSD", a declarat si Vasile Blaga, vicepresedinte PD-L.

"Actualul Guvern poate fi numit Tariceanu-Geoana. Guvernul Tariceanu nu rezista fara sprijinul PSD", a precizat Stolojan.