Premierul Tariceanu a declarat miercuri ca Executivul nu are parghiile necesare pentru rezolvarea problemelor semnalate in raportul Comisiei Europene. Lupta impotriva coruptiei la nivel inalt este de competenta justitiei: "solutionarea acestei probleme este de resortul justitiei, iar justitia este independenta", se arata intr-un comunicat al Executivului.

Premierul a mai declarat ca "guvernul nu are parghii pentru accelerarea procesului de operationalizare, desi guvernul a facut tot ceea ce a fost nevoie pentru ca ANI sa poata deveni operativa: a asigurat dotarile si spatiul necesar, fondurile necesare".

Tariceanu a subliniat ca raportul Comisiei Europene este "doar o etapa a procesului de evaluare a progreselor Romaniei" si, desi semnaleaza "in mod corect" unele deficiente, documentului subliniaza angajamentul "serios" al partii romane de a indeplini obligatiile asumate.

Raportul intermediar pe justitie al Comisiei Europene, publicat luni, arata ca "situatia din teren da nastere la preocupari" si subliniaza ca "in domenii cheie cum ar fi lupta impotriva coruptiei la nivel inalt nu s-a facut inca dovada unor rezultate convingatoare". In acelasi timp, Comisia subliniaza ca cele sase luni scurse de la anteriorul raport reprezinta o perioada prea scurta ca Romania sa remedieze deficientele. Dar planul de actiune al guvernului roman este lipsit de consecventa si are o serie de lacune.

Principalele deficiente semnalate in raportul CE:

- Nu s-a facut inca dovada unor rezultate convingatoare in lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, dar Comisia lauda activitatea DNA, care demonstreaza un bun parcurs in anchetarea unor cazuri de mare coruptie.

- Bruxelles-ul arata ca "exista 10 cazuri importante care au fost amanate in ultimele sase luni si anumite cazuri au fost compromise din punct de vedere procedural".

- CE recomanda ca Romania sa multiplice eforturile pentru o mai mare stabilitate a cadrului legal si institutional al luptei anticoruptie, pentru a inregistra progrese pana la urmatoarea evaluare a Comisiei, din iulie 2008.

- Exista intarzieri in infiintarea Agentiei Nationale de Integritate.

- Exista intarzieri in ceea ce priveste punerea in aplicare a unei strategii coerente de recrutare in sistemul judiciar (prima conditionalitate)

- Exista intarzieri in elaborarea unei strategii globale si punerea in aplicare de proiecte reprezentative pentru lupta impotriva coruptiei la nivel local (conditionalitatea a 4-a).