Comisia de regulament se reuneste de la ora 13.00 pentru a da un raport pe propunerea de modificare a regulamentului Camerei Deputatilor a deputatului Florin Iordache, sedinta fiind convocata de catre presedintele comisiei, deputatul PSD Eugen Nicolicea, cu 45 de minute inainte de a incepe, si nu cu 24 de ore inainte cum prevede regulamentul, potrivit unor surse parlamentare.

Florin IordacheFoto: cdep.ro

UPDATE Sedinta s-a amanat pana la ora 17, dupa sedinta solemna. Este asteptat un raport rapid care sa intre totusi la plenul stabilit pentru aceasta seara. Potrivit unor surse parlamentare, decizia amanarii s-a luat dupa ce deputatul UDMR Marton Arpad nu a dorit sa voteze modificarile si a cerut dezbateri.

Dupa ce comisia de regulament da un raport pe modificare, este posibil ca modificarea sa intre la vot la plenul Camerei Deputatilor luni seara.

Art. 52

(1) Convocarea sedintelor comisiei se face cu cel putin 24 de ore inainte de catre presedintele acesteia sau, in lipsa lui, de un vicepresedinte care il inlocuieste.

Deputatul PSD Florin Iordache a depus miercuri seara la Parlament, impreuna cu Tudor Ciuhodaru (PSD) si Marian Cucsa (ALDE), un proiect de modificare a Regulamentului Camerei Deputatilor, astfel incat in plen, dupa epuizarea timpului alocat dezbaterilor, amendamentele admise se supun votului la pachet, iar cele respinse doar daca nu trec cele admise.

Astfel, cei trei initiatori din coalitia PSD-ALDE vor ca Regulamentul sa stabileasca aceasta procedura: "In situatia in care timpul de dezbatere aprobat s-a epuizat, dezbaterea se incheie si presedintele Camerei supune unui singur vot toate amendamentele admise la un articol cuprinse in raportul comisiei. Amendamentele respinse se supun votului numai in cazul in care, prin vot, Camera a respins amendamentele respinse de comisie".

Initiativa PSD-ALDE vine dupa ce miercuri adoptarea pe articole a Legii privind statutul magistratilor a durat 13 ore in plenul Camerei Deputatilor, pentru ca USR a recurs la prevederile regulamentare de a sustine amendamentele in plen, incercand astfel sa impiedice majoritatea sa treaca in timp record prin Parlament modificarile la legile justitiei.

O alta prevedere a proiectului de hotarare este aceea ca liderii grupurilor parlamentare nu mai pot participa la sedintele Biroului Permanent.

Vezi aici proiectul de hotarare care este semnat de Florin Iordache (PSD), Tudor Ciuhodaru (PSD) şi Marian Cucşa (ALDE)

Pana acum, liderii grupurilor parlamentare participau la sedintele de Birou Permanent - conducerea Camerei Deputatilor - in care se stabileste, printre altele, ordinea de zi a sedintei de plen sau se aproba procedura de urgenta pentru unele proiecte, fara a avea drept de vot. Prin modificarea adusa la Regulament, liderului de grup i s-a luat aceasta atributie, stabilindu-se ca poate participa doar la sedinta Comitetului liderilor de grup.