Presedintele Partidului Miscarea Populara, Traian Basescu, si-a exprimat convingerea, duminica seara, ca presedintele Klaus Iohannis va trimite legile justitiei la Comisia de la Venetia inainte de a le respinge sau de a le promulga.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

"Eu zic ca pana la urma vor trebui sa suporte rigorile recomandarilor Comisiei de la Venetia, pentru ca legile acestea nu vor ramane la acest stadiu. Sunt convins ca presedintele le trimite la Comisia de la Venetia, inainte de a le respinge sau a le promulga. 20 de zile are presedintele la dispozitie, dar Comisia de la Venetia poate lucra si foarte repede, cand are situatii de urgenta", a declarat Traian Basescu la B1 TV, potrivit Agerpres.

Fostul presedinte sustine ca, in loc sa se permita ca legile justitiei sa urmeze parcursul firesc, s-a infiintat o comisie speciala care este condusa de Florin Iordache, fapt ce ar fi creat neincredere.

"Din acel moment, neincrederea a fost generalizata, inclusiv la mine, care i-am spus reprezentantului nostru: 'Nu participi, nu participam la asa ceva, lasa-i pe liberali, lasa USR sa-si puna amendamentele, vad cate trec, dar nu vreau sa fie un amendament pus de PMP, o contributie a PMP la aceasta lege' (...) Ei s-au repezit sa modifice trei legi: Legea 303 - Statutul magistratilor, Legea 304/2004 de organizare si functionare a justitiei si 317 care-i legea de functionare a CSM-ului. Prostie mai mare ca asta eu nu am vazut, pentru ca nu astea erau urgentele. Dar i-a innebunit gandul sa puna mana pe Inspectia Judiciara si sa-l lase pe ministru sa faca ce vrea el. Cheia a fost Inspectia Judiciara si controlul asupra procurorilor, prin autoritatea ministrului Justitiei (...) S-au repezit acolo unde s-ar putea crea instrumentele de punere sub control a Procuraturii, la care-i ajuta Constitutia", a sustinut Traian Basescu.

El a mai aratat ca sunt cateva zeci de decizii ale Curtii Constitutionale care constata neconstitutionalitatea unor articole din Codul Penal si Codul de Procedura Penala, insa nu s-a inceput cu acestea.