Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a declarat luni ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, "isi face treaba cu brio", iar "deranjul" pe care l-a provocat pachetul de legi din domeniul Justitiei ar trebui sa ii puna pe ganduri pe romani, scrie Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres (editat)

"Calitatea profesionala indiscutabila pe care o are (ministrul Justitiei - n.r.) i-a permis sa aiba o abordare globala pe intreg pachetul de legi ale Justitiei si din perspectiva experientei pe care a dobandit-o la Curtea Constitutionala. Ceea ce este iarasi foarte adevarat: vedem ca musuroiul a fost deranjat si este o bazaiala in jurul musuroiului asta - care esta asa-zis-ul sistem, cum le place lor sa se autodefineasca, sa se autonumeasca - extraordinara. Faptul ca i-am deranjat, in fine, ar trebui sa ii puna pe multi romani pe ganduri. Pe unii se pare ca nu ii pune nimic pe ganduri, au in continuare drive-ul dat si merg pe aceeasi directie", a afirmat presedintele Senatului.

El a adaugat ca in Romania principiul separatiei puterilor in stat pare sa nu fie acceptat de unii care lucreaza in Justitie si care "ar vrea sa faca in acelasi timp si legile, sa si judece".

"Pana una alta, intr-un sistem democratic legile sunt facute de Parlament si Justitia aplica legea. Si cred ca in aceasta perspectiva trebuie sa privim toata 'dezbaterea' care a avut loc in ultima perioada in Romania", a spus Tariceanu.

Presedintele Senatului a adaugat ca "anumite schimbari legislative care sunt in discutie in momentul de fata" vor repune lucrurile "in ordinea lor fireasca" si vor creste independenta Justitiei.

In opinia sa, Justitia, in 'foarte multe' situatii, "a dovedit ca raspunde la comenzi politice" si la comenzi din afara sistemului de justitie.

"Nu s-a intamplat nimic, pentru ca stim bine: Inspectia Judiciara a fost o institutie care nu a functionat in toata aceasta perioada. Vedem cat de defectuos functioneaza CSM. Lucrurile astea le cunosc de o buna bucata de vreme, pentru ca la Senat, in urma cu un an si jumatate, am infiintat un grup de lucru pe Legile Justitiei, cand am observat ca CSM este factorul principal de boicotare a oricarui demers de schimbare a Legilor Justitiei, lucru care se dovedeste mai pregnant in zilele noastre", a declarat liderul ALDE.

Tariceanu a sustinut ca "rezistenta la schimbare, la revenirea intr-o situatie de normalitate" reprezinta cea mai buna dovada ca 'statul paralel exista' si ca schimbarile preconizate deranjeaza aceasta situatie de fapt.