Parlamentarii Uniunii Salvati Romania au depus un proiect de lege prin care pensiile speciale sunt abrogate pentru 7 categorii profesionale: personalul aeronautic civil navigant, personalul auxiliar al instantelor si al parchetelor, functionarul public parlamentar, corpul diplomatic si consular, angajatii Curtii de Conturi, judecatorii Curtii Constitutionala, parlamentarii si plafonate pentru magistrati si militari la nivelul soldei/salariului brut lunar din ultima luna de activitate, se arata intr-un comunicat de presa.

HotNews.roFoto: Hotnews

Proiectul a fost initiat de deputatii USR Claudiu Nasui, Cristina Pruna si Cristian Seidler, care este si initiatorul proiectului de abrogare a pensiilor speciale pentru parlamentari.

"Romania a tolerat si tolereaza un sistem de pensii cu doua viteze. Cu toti contribuim dupa aceleasi reguli, dar nu primim pensii dupa aceleasi reguli. USR pune pe tapet problema pensiilor speciale, noi suntem contra lor, nu este adevarat ca nu avem ce face. Trebuie ca statul roman sa fie impartial", a declarat Nasui.

Acesta care a explicat de ce sunt mentinute, prin proiectul USR, pensiile speciale pentru militari si magistrati: "In primul caz este o cutuma a NATO, in al doilea, o recomandare in acest sens a Comisiei de la Venetia".

Proiectul prevede ca in cazul acestor doua categorii pensia nu poate fi mai mare decat solda/salariul brut lunar din ultima luna de activitate inainte de data pensionarii, actualizat la zi cu rata inflatiei si cresterile salariale/majorarile soldei de grad si functie ale militarilor/magistratilor.

Proiectul USR prevede si deductibilitatea integrala a contributiilor individuale la pilonul 3 facultativ de pensii, prin care categoriile profesionale ce ies la pensie mai devreme pot compensa stagiul partial de cotizare.

"Sa transformam sistemul de pensii din Romania care acum este si partinitor si cu un deficit in crestere, care se va majora din motive demografice, intr-unul in care toti sa beneficiem de aceleasi reguli", a declarat Nasui.