Primul sondaj in care sint inclusi democrati-liberalii ii coteaza cu 36%, urmati fiind de PSD cu 25%si de PNL cu 14%. Procentul nehotaritilor si nonvotantilor este de 41%.

Realizat in perioada 18-30 decembrie 2007, sondajul CURS claseaza pe primul loc PD-L cu 36%. Urmatoarele formatiuni aflate in intentiile de vot pentru Parlament sint PSD cu 25%, PNL cu 14% si UDMR cu 6%. PRM si PNG se situeaza la limita pragului electoral cu 5%, PC ar obtine 3%, iar PIN si PNTCD sint cotate cu cite 2 procente. Toate celelalte partide ar obtine cumulat tot doua procente. Numarul celor care sint nehotariti, declara ca nu ar vota sau refuza sa raspunda se ridica la 41%.

Rugati sa dea cite o nota intre 1si 10 actualilor conducatori, intervievatii il plaseaza pe Traian Basescu pe prima pozitie, cu 6,34, in timp ce premierul Calin Popescu Tariceanu obtine 5,51% si opozitia 5,38.

Cetatenii se simt prea putin reprezentanti de institutiile statului, procentele negative fiind semnificativ mai mari decit cele pozitive. Astfel, 19% spun ca Presedintia ii reprezinta in foarte mare si mare masura, iar 69% in mica sau foarte mica masura. In acelasi timp, Parlamentul ii reprezinta in mare masura pe 9% dintre cei chestionati si in mica si foarte mica masura pe 80% dintre acestia. Aceeasi proportie se mentine si in cazul in care este vorba despre parlamentarii din propria circumscriptie electorala.

Opinia cetatenilor despre politicieni nu este nici ea dintre cele mai bune. 26% considera ca politicienii vorbesc prea mult despre afacerile personale si legi in propriul interes, iar 36% spun ca politicienii vorbesc prea putin despre nivelul de trai scazut. Tot prea mult vorbesc politicienii despre lucruri neimportante, minciuni si promisiuni false, spun 12% dintre cei intrebati, aceasta in timp ce 7% considera ca politicienii vorbesc prea putin despre adevarata realitate din tara.