Senatorul PNL de Cluj Marius Nicoara a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, ca a propus un amendament la proiectul Legii vaccinarii, astfel incat cetatenii romani sa poata refuza vaccinarea profilactica sistematica din motive care tin de libertatea lor de gandire sau religioasa. Potrivit acestuia, amendamentul a fost votat in Comisia pentru drepturile omului din Senat.

Marius Nicoara, senator PNLFoto: senat.ro

"Am facut un punct de vedere al meu referitor la proiectul de lege privind vaccinarea persoanelor din Romania. Eu consider ca, da, este bine si este folositor sa existe vaccinuri, dar, pe de alta parte, sa nu fie ingradit dreptul persoanelor de a refuza aceasta chestiune. Exista persoane care, din diverse motive, asa cum am scris si in punctul meu de vedere, au convingerea ca nu este bine sa se faca aceasta vaccinare. In concluzie, eu am propus doua amendamente si ele au fost aprobate de catre comisie. Am reusit in cadrul dezbaterii din comisie sa introduc un amendament, cum ca cetatenii au dreptul de a refuza in scris vaccinarea profilactica sistemica din motive religioase sau filosofice pe care apoi am schimbat-o, ca unii au spus ca nu doar din motive religioase sau filosofice refuza acest tip de vaccin. Si am schimbat cu urmatorul alineat: parintii sau reprezentantul legal sau, dupa caz, al persoanei care se ocupa de cresterea si ingrijirea unui copil in baza unei masuri de protectie speciala au dreptul de refuza in scris vaccinarea obligatorie potrivit libertatii de gandire si a opiniilor, precum si a libertatii credintelor religioase", a explicat Nicoara, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, un alt amendament al sau se refera la infiintarea unei comisii care sa verifice siguranta vaccinurilor.

"Am mai impus un amendament, ca prin hotarare de guvern sa se infiinteze o comisie formata din specialisti, o comisie independenta, care sa analizeze siguranta si integritatea stiintifica a vaccinurilor", a mentionat senatorul liberal.

El a mai spus ca respectivele amendamente au venit si ca urmare a numeroaselor semnale pe care le-a primit de la parinti si ONG-uri.

Nicoara a precizat pentru HotNews.ro ca ambele amedamente au fost adoptate de Comisia pentru drepturile omului, care a dat un aviz favorabil proiectului. Initiativa a primit aviz favorabil si din partea comisiei pentru administratie si comisiei pentru invatamant, unde s-a votat si un amendament care prevede: "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa promoveze campaniile de vaccinare ale Ministerului Sanatatii."

Proiectul de lege al Guvernului urmeaza sa primeasca si un raport din partea Comisiei de sanatate din Senat si apoi sa fie votat in plenul Senatului, unde are termen de adoptare tacita 21 noiembrie. Camera Deputatilor este camera decizionala.

Vezi aici fisa legislativa

Citeste aici proiectul in forma Guvernului