Senatorul PMP Traian Basescu a depus pe 18 septembrie un proiect de lege prin care se desfiinteaza Academia de Stiinte ale Securitatii Nationale, despre care spune ca a facut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, iar numele membrilor fondatori au fost implicate in scandaluri de plagiat.

Traian BasescuFoto: Agerpres (editat)

Ce prevede proiectul:

  • "Legea nr. 56 din 22 martie 2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte ale Securitatii Nationale se abroga"

"Atat timp cat a functionat, s-au facut abuzuri prin acordarea de diplome de doctorat, numele ASSN si ale membrilor fondatori fiind implicate in scandaluri publice legate de plagiat", sustine fost sef al statutului in expunerea de motive.

"Prin adoptarea in iunie 2015 a propunerii de modificare a Legii nr. 56/2012 privind organizarea si functionarea Academiei de Stiinte Militare, Academia a devenit propriul ordonator de credit si propriul evaluator al rezultatelor actiunilor sale. De asemenea, consideram ca exista alte structuri cu traditie, cum sunt Academia Tehnica Militara, Colegiul National de Aparare (CNAp) si structuri din cadrul SRI care au excelat ca foruri de consacrare stiintifica. Avem institutii care si-au adus o contributie masurabila la trasarea strategiei si a securitatii nationale", se arata in expunerea de motive.

Fostul presedinte critica si faptul ca "bilantul contabil si bugetul de venituri si cheltuieli, care sunt informatii de interes public, nu sunt comunicate de catre ASSN (cu periodicitate), nu cunoastem fondurile de care dispune institutia (stim doar ca Ministerul Educatiei finanteaza partial ASSN, iar in anul 2016 fondul alocat ASSN s-a majorat de la 190.000 euro la 310.000 euro) si ca nu exista pana la ora actuala niciun raport cu privire la activitatea de cercetare desfasurata in sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, facuta de academicienii ASSN"

"Toate acestea arunca cel putin o umbra de neincredere asupra prestigiului de care sustin ca se bucura la nivelul societatii sau al ariilor profesionale de provenienta membrii AS SN3,"

Proiectul este in dezbatere publica si va intra in dezbaterea legislativului. Camera Deputatilor este decizionala.