Mai multi ministri demisionari, atat de la PSD, cat si de la ALDE, au trimis la Guvern cereri de retragere a demisiilor depuse saptamana trecuta, potrivit surse politice. Pana la ora 10.30 si-au retras demisiile Sevil Shhaideh (PSD), vicepremier si ministru al Dezvoltarii, Mihai Tudose (PSD), ministrul economiei, Ana Birchall, ministrul pentru afaceri europene, Andreea Pastarnac (PSD), ministrul romanilor de pretutindeni, si Toma Petcu (ALDE), ministrul energiei. In continuare, ar putea si alti ministri sa-si retraga demisiile.

Sevil Shhaideh isi retrage demisiaFoto: Hotnews

UPDATE 4 Pana in acest moment au fost depuse 20 de cereri de retragere a demisiilor, insa sunt lipsite de obiect, a declarat Alina Petrescu, purtator de cuvant al Guvernului. Potrivit acesteia, Legea 90/2001 privind organizarea si functionarea Guvernului Romaniei si a ministerelor prevede la articolul 6 ca "Demisia din functia de membru al Guvernului se anunta public, se prezinta in scris primului-ministru si devine irevocabila din momentul in care s-a lua act de depunerea ei, dar nu mai tarziu de 15 zile de la data depunerii".

In toate cele 20 de cereri este trecut si numarul de inregistrare a demisiei de la cabinetul prim-ministrului. Practic, s-a luat act de depunerea demisiilor, acestea devenind irevocabile, conform art.6 din Legea 90/2001.

Cererile ministrilor sunt tip, toate invocand faptul ca demisia a fost deliberata, fiind o forma de protest. Cererile ministrilor se incheie cu: "Demisia subsemnatei/subsemnatului a fost o demisie deliberata, fiind o forma de protest si in acest sens consider ca vacantarea functiei de membru al Guvernului intervine doar de la acest moment, prin publicarea Motiunii de Cenzura in Monitorul Oficial in conditiile art. 113 coroborat cu prevederile alin. (2) ale art. 110 din Constitutie".

UPDATE 3: Si Tudorel Toader a anuntat ca a trimis, joi, la Guvern, cererea sa de retragere a demisiei din functia de ministru al Justitiei. "Am trimis la Guvern cererea de retragere a demisiei", a declarat Tudorel Toader pentru Agerpres.

UPDATE 2: Si ministrul demisionar al Mediului de Afaceri, Alexandru Petrescu, a decis sa renunte la actul de demisie initial. Acesta a declarat pentru Agerpres ca a luat aceasa decizie pentru a asigura functionalitatea ministerului, precizand totodata ca ￯odata cu adoptarea motiunii de cenzura, Guvernul intra In interimat pana la Investirea unui nou Executiv.

UPDATE 1: Toma Petcu (ALDE) nu si-a trimis inca cererea de retragere a demisiei, ci Adriana Petcu (PSD), ministrul apelor. Toma Petcu urmeaza in cursul acestei zile sa transmita cererea catre Guvern, aceasta fiind deja redactata.

In cererea sa, Sevil Shhaideh, vicepremier si ministru al Dezvoltarii, arata ca isi retrage demisia "in vederea asigurarii stabilitatii Guvernului, precum si a gestionarii si indeplinirii actelor necesare pentru administrarea treburilor publice, pana la indeplinirea procedurilor prevazute de art. 85 din Constitutiei".

"Demisia subsemnatei a fost o demisie deliberata, fiind o forma de protest si in acest sens consider ca vacantarea functiei de membru al Guvernului intervine doar de la acest moment, prin publicarea Motiunii de Cenzura in Monitorul Oficial in conditiile art. 113 coroborat cu prevederile alin. (2) ale art. 110 din Constitutie", se mai arata in cererea depusa de Sevil Shhaideh.

Reamintim ca Guvernul Grindeanu a fost demis miercuri in urma votarii in Parlament a motiunii de cenzura depuse de coalitia de guvernare PSD-ALDE.

Ministrul demisionar al Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat miercuri seara, la Romania TV, ca membrii cabinetului Grindeanu isi vor retrage demisiile depuse anterior pentru a asigura functionarea Guvernului pana la momentul in care un nou cabinet va fi instalat.

"Cred ca o sa ne retragem toti demisiile ca sa poata fi functionala activitatea ministerelor pana in momentul in care va fi investit viitorul guvern, sa asiguram conducerea ministerelor ca interimari. Eu mi-am delegat atributiile catre un secretar de stat, dar alti colegi ai mei nu au apucata sa le delege sau nu au avut posibilitatea sa o faca pentru ca Ministerul Dezvoltarii Regionale, de exemplu, a fost totalmente destructurat in aceste zile pentru ca, dupa demisia lui Sevil Shhaideh au fost demisi in bloc toti secretarii de stat, secretarii generali si secretarii generali adjuncti. Pe 1 iulie trebuie inchise niste conditionalitati pe fonduri europene si nu mai are nimeni drept de semnatura si atunci va trebui ca doamna Shhaideh sa se intoarca la serviciu", a declarat Lia Olguta Vasilescu, potrivit News.ro.

Ea a precizat ca inclusiv demisiile lui Sevil Shhaideh si Carmen Dan pot fi retrase intrucat presedintele nu a emis decretele de revocare din functie.

"Pana acum demisiile noastre nu au devenit operationale pentru ca ar fi trebuit ca presedintele sa emita un decret, ceea ce nu s-a intamplat nici macar in cazul celor doua doamne pentru care au fost trimise la Cotroceni demisiile lor", a mai spus Vasilescu.

Demisia lui Sevil Shhaideh si a lui Carmen Dan, inaintate de Sorin Grindeanu presedintelui, au fost depuse vineri la Palatul Cotroceni, alaturi de propunerile ca premierul si Augustin Jianu sa ocupe, interimar, portofoliile Internelor si Dezvoltarii.