​EXCLUSIV Proiect de lege: UDMR propune scaderea procentului in compozitia etnica pentru asigurarea limbii materne/ Autoritatile publice pot adopta si folosi insemne si simboluri etnice

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 23 mai 2017, 14:45 Actualitate | Politic


Kelemen Hunor la Congresul UDMR
Foto: UDMR
 documente
(23 Mai 2017) PDF, 443KB
Parlamentarii UDMR au depus marti la Camera Deputatilor un proiect de lege de modificare a Legii administratiei publice locale 215/2001 privind utilizarea limbii materne, in care propun scaderea pragului de 20%, cat este in prezent, la 10% al numarului persoanelor apartinand minoritatii nationale din totalul populatiei unei localitati necesar pentru ca autoritatile sa asigure folosirea limbii materne, dar si introducerea conceptului "numar semnificativ de cetateni" in acest caz. De asemenea, se propune ca autoritatile publice si entitatile sa poata adopta si folosi, alaturi de insemnele oficiale ale Romaniei si alte insemne, simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai respectivei localitati.
 • Altfel spus, se reglementeaza controversata problema a utilizarii steagurilor, motiv de tensiune in relatia cu majoritatea. Guvernele anterioare au deschis procese si sanctionat primarii maghiari care arborau steagul secuiesc, or noua reglementare le-ar permite acestora sa decida singuri daca si ce simboluri pot utiliza.

Potrivit unor surse politice, parlamentarii UDMR vor solicita dezbaterea proiectului in procedura de urgenta.

Mai concret, prin proiect se modifica articolul 19 alineatul (1), astfel:

(1) In unitatile administrativ-teritoriale, in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale au o pondere de peste 10% din numarul total al locuitorilor care si-au declarat apartenenta etnica sau in care exista un numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatilor nationale, autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrativ-teritoriale au obligatia sa asigure in raporturile cu acestia, folosirea limbii materne, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Prin numar semnificativ de cetateni apartinand minoritatii nationale se intelege:
a) 10.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este mai mare de 100.000;
b) 2.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 50.000 - 100.000;
c) 1.000 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 25.000 - 50.000;
d) 500 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este intre 10.000 si 25.000;
e) 300 de cetateni apartinand minoritatii nationale in unitatile administrativ-teritoriale in care numarul locuitorilor este sub 10.000.

Alte modificari propuse de UDMR:

In unitatile administrativ-teritoriale in care cetatenii apartinand minoritatilor nationale nu ating pragul prevazut la alin.(1) sau (2), autoritatile administratiei publice locale, institutiile publice aflate in subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice si de utilitate publica de interes local sau judetean, precum si prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor si ale celorlalte organe ale administratiei publice centrale din unitatile administrative-teritoriale, pot asigura, in temeiul deciziei reprezentantului legal sau, dupa caz, a organelor de conducere,  folosirea limbii materne, in raporturile cu acestia, in conformitate cu prevederile Constitutiei, ale prezentei legi si ale tratatelor internationale la care Romania este parte.

Cetatenii apartinand unei minoritati nationale au dreptul sa se adreseze autoritatilor publice si entitatilor prevazute la art. 19 alin. (1), oral sau in scris, si in limba materna, precum si de a primi raspuns atat in limba romana, cat si in limba materna, in termen legal. Actele oficiale se intocmesc in mod obligatoriu in limba romana si in limba minoritatii nationale.

Autoritatile publice si entitatile au obligatia sa puna la dispozitia cetatenilor apartinand unei minoritati nationale formulare si texte administrative de uz curent si in limba lor materna.

Autoritatile publice si entitatile au obligatia sa asigure accesul la informatiile de interes public si in limba minoritatii nationale respective.

Autoritatile publice asigura in mod obligatoriu inscriptionarea si in limba cetatenilor minoritatii respective a denumiri localitatilor, a strazilor, a spatiilor publice, a indicatoarelor rutiere si a altor indicatii topografice destinate publicului.Autoritatile publice centrale sau unitatile administrativ teritoriale, care au in administrare dumuri de interes national, judetean sau local au obligatia sa asigure inscriptionarea indicatoarelor rutiere de pe aceste cai de comunicare teresatra si in limba minoritatilor nationale respective, pe segmentul care traverseaza unitati administrativ teritorialke in care se indeplinesc conditiile art. 19. Obligatia inscriptionarii bilingve revine in sarcina si pe cheltuiala autoritatilor si entitatilor care au in administrare locurile publice, caile rutiere.

Traducerea denumirii localitatilor se stabileste prin hotarare a Guvernului, la propunerea Departamentului pentru Relatii Interetnice.

Autoritatile publice si entitatile au obligatia sa asigure inscriptionarea denumirii institutiilor publice de sub autoritatea lor si in limba materna a minoritatii nationale respective.

Confectionarea, montarea tablitelor indicatoare se realizeaza prin grija conducatorului autoritatii publice in cauza, costul acestora fiind suportat din bugetele institutiilor respective.

Denumirea localitatilor sau a institutiilor publice in limba minoritatii nationale, poate fi folosita in corespondenta sau in documentele oficiale, alaturi de denumirea in limba oficiala a statului.
In conditiile art. 19, autoritatile publice si entitatile pot adopta si folosi, alaturi de insemnele oficiale ale Romaniei si alte insemne, simboluri care sa exprime identitatea etnica, istorica, culturala si economica a cetatenilor apartinand minoritatii nationale, locuitori ai unitatii administrativ-teritoriale in cauza.
(5) Traducerea denumirii institutiilor publice trebuie sa aiba in vedere elementele specifice ale limbii minoritatii nationale respective si se adopta, pe baza consultarii Departamentului pentru Relatii Interetnice, prin act administrativ al autoritatilor publice si entitatilor sub a caror autoritate functioneaza institutia publica respectiva.
(6) Autoritatile publice si entitatile prevazute la art. 19 alin.(1) au dreptul de a inscriptiona cladirile si anexele cladirilor aflate in administrare denumirea autoritatii publice sau a entitatii de la art. 19 in limba minoritatii nationale in cauza, conform traditiei locului si a specificului limbii minoritare.
(7) Autoritatile publice si entitatile prevazute la art. 19 alin.(1) au dreptul de a denumi cladirile in care isi desfasoara activitatea si in limba minoritatii nationale potrivit specificiului cultural local.

In conditiile art. 19, la ceremoniile oficiale organizate de autoritatile publice si de entitatile in cauza, alaturi de limba romana, se poate folosi si limba minoritatii nationale respective. Ceremonia de oficiere a casatoriilor se poate desfasura, la cerere, si in limba materna a ambelor sau a uneia dintre persoanele care urmeaza sa se casatoreasca. Actele si certificatele de stare civila se vor redacta in limba romana si la cerere si in limba minoritatii nationale de care apartin ambele sau una dintre persoanele in cauza.

Constituie contraventie refuzul, asigurarea exercitarii in conditii de egalitate sau impiedicarea asigurarii exercitarii drepturilor si a indeplinirii obligatiilor prevazute, daca fapta nu constituie infractiune potrivit legii penale.
(2) Contraventia prevazuta la alin. (1) se sanctioneaza:
a) cu amenda contraventionala de la 3.000 de lei la 30.000 de lei daca fapta vizeaza o persoana fizica;
b) cu amenda contraventionala de la 5.000 de lei la 50.000 de lei daca fapta vizeaza un grup de persoane sau o comunitate.
(3) Constatarea contraventiei si aplicarea amenzii se face de catre:
(a) persoane imputernicite de ministrul administratiei publice, de catre prefect sau imputernicitii acestuia;
(b) de catre Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii potrivit procedurii si termenelor reglementate de O.G. nr.137/2000 privind prevenirea si sanctionarea tutoror formelor de discriminare.
(4)  Persoana care se considera vatamata de refuzul asigurarii folosirii dreptului de a utiliza limba minoritatii nationale in conditiile art. 19, are dreptul sa solicite inlaturarea consecintelor faptei, remedierea situatiei, restabilirea situatiei anterioare faptei si obtinerea de remedii, despagubiri morale si materiale efective, disuasive si proportionale cu prejudiciul suferit.

La elaborarea prezentei propuneri legislative s-au avut in vedere obligatiile asumate de statul roman atat prin Carta europeana a limbilor regionale si minoritare cat si prin Legea nr. 33/1995 pentru ratificarea Conventiei-cadru privind protectia minoritatilor nationale, respectiv criticile formulate de Comitetul de experti in primul raport privind implementarea Cartei europene a limbilor regionale si minoritare, se arata in expunerea de motive care insoteste proiectul legislativ.

Potrivit initiatorilor, "practica dezvoltata in ultimii 15 ani arata o aplicare deficitara a dreptului de a utiliza limba materna in administratia publica locala si serviciile deconcentrate, rezultata din:
 • lipsa unei legislatii clare, precise si predictibile;
 • interpretari neconforme cu standardele internationale;
 • lipsa vointei politice si administrative;
 • lipsa de resurse umane si materiale;
 • interpretari restrictive ale institutiilor si instantelor de judecata;
 • gradul extrem de redus a aplicarii legislatiei in domeniu;
 • lipsa unor sanctiuni efective, disuasive si proportionale;
 • pasivitatea institutiilor de a aplica sanctiuni in cazul refuzului de a asigura utilizarea limbii materne;
 • lipsa unui sistem transparent si eficient de monitorizare si raportare privind aplicarea cadrului legal privind folosirea limbii materne de cetatenii romani apartinand unei minoritati nationale in administratia publica locala si serviciile deconcentrate.
De asemenea, in perioada mentionata, mijloacele de comunicare publica a institutiilor  au cunoscut o dezvoltare dinamica, proces ce nu a fost insotit de reglementari legale privind asigurarea utilizarii limbii materne."

Citeste expunerea de motive la inceputul documentului atasat (click aici sau vezi mai jos)

Proiect UDMRCiteste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5247 vizualizari

 • +21 (25 voturi)    
  Stim cu totii ce ar trebui sa facem (Marţi, 23 mai 2017, 15:10)

  Zummm [utilizator]

  Cu acesti initiatori de *buna credinta*
  • +20 (22 voturi)    
   ar trebui sa mergem la vot! (Marţi, 23 mai 2017, 15:29)

   yoyosm [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   si asa nu ar mai prinde Marko si ai lui cele 5% cu care a intrat din '89 incoace in parlament. Atata timp cat noi stam prin mall-uri, pe la terase sau acasa si nu mergem la vot atunci sa nu ne miram de ce ies astfel de specimene cu idei de "buna credinta"
   • +8 (8 voturi)    
    Nu cred ca e chiar asa! (Marţi, 23 mai 2017, 17:17)

    EuSiCuMine [utilizator] i-a raspuns lui yoyosm

    Legea electorala le permite sa intre in parlament daca castiga nu stiu cate colegii. E facuta cu dedicatie!
   • -2 (2 voturi)    
    Nu cred (Marţi, 23 mai 2017, 18:14)

    CosminBajescu2 [anonim] i-a raspuns lui yoyosm

    Decizia ca UDMR sa fie la putere este luata undeva, afara. Imi amintesc cum Ponta nu voia UDMR la putere si la putin timp dupa aceea a revenit asupra deciziei. De ce?
   • +4 (4 voturi)    
    E de ajuns sa ia peste 20% in 4 judete (Marţi, 23 mai 2017, 19:09)

    Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui yoyosm

    Harghita si Covasna sunt evidente. Si in Mures sunt mult peste pragul asta. Singura sansa e ca pe langa <5% la nivel national sa iasa cati mai multi romani la vot in Bihor ca acolo sunt la limita.
    • +1 (1 vot)    
     in Bihor nu mai (Marţi, 23 mai 2017, 21:52)

     strategy [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

     uita-te la ultimele alegeri in Bihor si vei descoperi ca s-a schimbat situatia (daca nu era P$D, nu prindeau nimic - la vot nu au prins mai nimic). Ideea e ca bihoreanul (nu conteaza etnia) s-a prins de smecherie si a dat votul numai lui Bolojan (mai putin trollii). Si acum sunt 2 partide si s-au injumatatit rezultatele.
     • +1 (1 vot)    
      la ultimele alegeri parlamentare (Miercuri, 24 mai 2017, 0:06)

      Adri4n [utilizator] i-a raspuns lui strategy

      in Bihor UDMR a luat 23,45% la Camera Deputatilor si 23,7% la Senat
    • +2 (2 voturi)    
     Nu Bihorul e a patra circumscriptie... (Miercuri, 24 mai 2017, 0:10)

     Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui Adri4n

     ... unde UDMR are peste 20%, ci Satu Mare. La alegerile din 2016 UDMR a castigat in Satu Mare 39,9% la alegerile pentru Camera Deputatilor si 40,08% la alegerile pentru Senat (sursa: http://www.hotnews.ro/stiri-alegeri_parlamentare_2016-21465073-harta-interactiva-rezultatele-alegerilor-parlamentare-cum-arata-harta-romaniei-politice-rezultate-zdrobitoare-pentru-psd-judetele-tarii-vezi-unde-castigat-pnl-udmr-sau-usr.htm)

     O solutie ar fie eliminarea pragului alternativ de 20% in cel putin 4 circumscriptii electorale (art. 94, §2a din Legea 208/2015), o prevedere facuta in mod evident cu dedicatie pentru UDMR.
   • +1 (5 voturi)    
    Da asa este (Marţi, 23 mai 2017, 19:44)

    burebista [utilizator] i-a raspuns lui yoyosm

    daca se merge la vot peste 60% atunci acesti destepti care sau nascut in Romania si au cetatenie romana si care nu vreau sa vorbeasca romaneste ,nu mai intra nicaieri .Cum poti fi cetatean al unei tari si tu sa spui nem tudok romanol ,cine este de vina ei? Nu cei care conduc . Vezi romani din Ungaria nu stiu ungureste ? chiar suntem in popor de prosti si lasam cine ce vrea sa faca in tara NOASTRA ROMANIA ? sau tara asta de cine este condusa?
  • +3 (7 voturi)    
   Tiptil-tiptil, (Marţi, 23 mai 2017, 17:00)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui Zummm

   folosindu-se de sprijinul pe care il acorda partidelor aflate la putere, care in egoismul si inconstienta lor sacrifica interesele tarii, vom ajunge o provincie a ungariei.
   De ce sa nu se desfasoare TOATE procesela in limba oficiala, cu obligativitatea de a asigura translator gratuit oricarui vorbitor de alta limba. Punct.
   Acestui PSD, multi i-au dat votul nu pentru ca il simpatizau, ci ca sa existe un partid cu o majoritate clara, ca sa poata face ceva. In schimb, ei s-au ocupat de diverse prostii si ticalaosii, tara fiind de izbeliste. Ne spalam im troaca, trebuie sa stim ungureste, exista formatiuni ale tuturor natiilor pamantului reprezentate in parlament, dar NICIUNA A ROMANILOR, CU ADEVARAT!
 • +16 (20 voturi)    
  Politica pasilor marunti, asta face UDMR (Marţi, 23 mai 2017, 15:48)

  xrogo [utilizator]

  !!!
 • +11 (13 voturi)    
  aha! si noi sa ne mutam in hungary (Marţi, 23 mai 2017, 16:03)

  linarel [utilizator]

  nem tudom

  nu mai bine mergeti voi in ungaria ?
 • +12 (12 voturi)    
  pare ce o sa faca psdu?! (Marţi, 23 mai 2017, 16:13)

  liviu_ [utilizator]

  aia care o dadeau cu nationalismu inainte (si apoi au vrut sa puna araba ca PM, sa faca moscheie etc)
 • +17 (21 voturi)    
  In nici o tara europeana (Marţi, 23 mai 2017, 16:22)

  Koczka [utilizator]

  nu exista astfel de reglementari. E clar ca este o exagerare din partea UDMR si o slabiciune din partea guvernantilor.
  In Constitutie este stipulata expres ideea ca nici un partid politic nu poate avea un caracter etnic asa ca nu stiu de ce nu s-a decis dizolvarea UDMR.
  De asemenea in nici un parlament din EU nu exista un numar de parlamentari ai 'minoritatilor' care nu sunt alesi pe criteriul numarului de voturi.
  • +7 (9 voturi)    
   Exagereaza deoarece le merge (Marţi, 23 mai 2017, 17:10)

   valll [utilizator] i-a raspuns lui Koczka

   Treziti-va pam.palailor din parlament si lasati-va de hotii, ca rade Europa de noi!
 • +6 (10 voturi)    
  Usor usor (Marţi, 23 mai 2017, 16:57)

  A_Radu [utilizator]

  Pana cand si in Moldova vom fi obligati sa vorbim ungureste. Fac astia ce vor din carpele noastre de la conducere.
 • +7 (9 voturi)    
  Intind coarda si o sa se rupa! (Marţi, 23 mai 2017, 17:26)

  EuSiCuMine [utilizator]

  20% e mai mult decat suficient pentru inscriptionari bilingve si comunicarea cu autoritatile.
  Scaderea la 10% e o gluma, iar chestia cu numar semnificativ este o gluma si mai buna! Adica daca ai un oras cu 2000000 de locuitor si 10000 (adica 0.5%) sunt de alta etnie inscriptionezi biling tot orasul, angajezi oameni in toate institutiile ca sa comunice vezi doamne cu membrii minoritatii ca pe lor li se umfla galcile daca vorbesc sau scriu in romana!
  • +1 (5 voturi)    
   "numar semnificativ" ca procent e si mai si! (Marţi, 23 mai 2017, 18:25)

   Chiar Eu [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Practic 10% e pus la misto. Daca treci in procente "numarele semnificative" rezulta ca:
   -pentru orase intre 100 mii si 2 mil (cam cat are Bucurestiul), 10mii numar semnificatic reprezinta intre 10% si 0.5%(Bucuresti);
   -pentru orase intre 50mii si 100mii, 2000 reprezinta intre 4% si 2%;
   - 1000 din 25000-50000 loc. reprezinta intre 4% si 2%;
   - 500 din 10000-25000 loc. reprezinta intre 5% si 2%.
   -pentru sun 10mii de locuitori, 300 numar semnificativ reprezinta mai putin de 3%.

   Deci ce 10%: 4-5-2-0.5%!!!!! Astea sunt procentele.
  • +6 (8 voturi)    
   Ce tupeu jegos au!!! (Marţi, 23 mai 2017, 19:40)

   YorkshireTerrier [utilizator] i-a raspuns lui EuSiCuMine

   Ai sesizat bine problema. 10 mii de unguri la un oras cu peste 100 mii de locuitori pare sa sugereze acelasi procent de 10%, dar in realitate si Bucurestiul, cu 2 milioane de locuitori se incadreaza in categoria respectiva, pentru ca exista cel putin 10 mii de unguri in el. Ar fi intr-adevar nasol sa puna tablite bilingve in capitala Romaniei.
   Iar asigurarea limbii materne ar insemna ca toate actele oficiale ar trebui sa fie bilingve, practic limba honvezilor ar deveni a doua limba oficiala a tarii.
   No dragilor, asta nu sa poate! Pana aici!
 • +10 (10 voturi)    
  curiozitate (Marţi, 23 mai 2017, 17:38)

  clujanu [utilizator]

  Sunt curios cum vor vota bravii nostri parlamentari care in campania electorala au defilat sub lozinca ,, NOI SUNTEM ROMANI ! "
  • -5 (7 voturi)    
   roman adevarat (Marţi, 23 mai 2017, 19:05)

   AndreiGinghina [anonim] i-a raspuns lui clujanu

   Un roman adevarat iubeste moscheile si ungurii, da nu moldovenii ca-s saraci si stiu limba rusa!
 • +6 (6 voturi)    
  parca se spunea (Marţi, 23 mai 2017, 19:04)

  om simplu din multime [utilizator]

  ca nicu dracnea vrea sa'i ia la guvernare.
 • -3 (9 voturi)    
  inamicii neamului romanesc (Marţi, 23 mai 2017, 19:12)

  Walking_dead [utilizator]

  Din comentariile ultimelor zile clasamentul arata astfel:

  1. migrantii
  2. minoritatile sexuale
  3. ungurii
 • +6 (8 voturi)    
  In ritmul acesta UDMR cu tupeul (Marţi, 23 mai 2017, 19:41)

  Susufler0 [utilizator]

  care o caracterizeaza este in stare sa propuna intr-un proiect viitor ca in localitatile in care cei de etnie romana ating 80% din populatie, acestia sa aiba dreptul sa vorbeasca in limba romana !!!

  PS. Parca s-ar apropia o sarbatoare centenara...
 • +7 (9 voturi)    
  ia stai asa (Marţi, 23 mai 2017, 19:42)

  pardalian [utilizator]

  Adica te nasti in Romania, cresti in Romania, esti educat in Romania, muncesti, traiesti, faci afaceri si mori in Romania dar nu vrei sa vorbesti romaneste!??! Apoi.. bosomeg!..
 • +5 (5 voturi)    
  De acord. Cu o conditie. (Marţi, 23 mai 2017, 20:39)

  un_moftangiu [utilizator]

  Orice minoritar sa stie la perfectie limba romana. Daca vor sa aiba dreptul de a se adresa in limba materna la medic atunci inseamna ca trebuie sa fie in stare sa acorde sprijin unui roman aflat in necesitate.

  Cum acorda un minoritar sprijin unui roman care este muscat de o vipera in Apuseni? "A...eu...aaaa.....nu stiu....aaa....."

  Sau probabil vor dori sa ceara un translator pentru a acorda primul ajutor? Ca ei nu stiu romaneste dar restul lumii trebuie sa stie maghiara, tatara, turca etc...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by