Liviu Dragnea a declarat miercuri, intr-un interviu la Radio Romania Actualitati, ca "specialistii" sunt cei care trebuie sa explice ce sa se intample cu OUG 13 in Parlament, avand in vedere ca a fost abrogata si ca se va aproba si OUG 14, cea care o abroga. Dragnea a insistat asupra faptului ca este nevoie de un intreg pachet legislativ, care sa includa raspunderea magistratilor, prin care sa se asigure protectia judecatorilor, dar si modificarile Codului Penal si de Procedura Penala, afirmand ca nu mai trebuie sa existe proiecte de legi separata ci o "dezbatere integrata". Liderul PSD a spus si ca "deconteaza politic" criticile aduse guvernului pe marginea OUG 13, astfel explicandu-se faptul ca se afla pe locul al cincilea intr-un sondaj al increderii.

Liviu DragneaFoto: Agerpres

Despre OUG 13

"Guvernul a abrogat OUG 13, parlamentul trebuie sa adopte OUG 14. Pentru OUG 13 trebuie sa spuna specialistii ce sa facem cu ea. Nu sunt specialist."

Despre raspunderea magistratilor

"Pe mine ma intereseaza sa identificam un pachet de legi prin care judecatorii sa se simta mult mai protejati, de preisuni sau influente ale anumitor persoane. Vreau sa fiu sigur ca instanta judeca doar din punct de vedere al legii si doar cum (ii dicteaza) constitiinta."

Despre proiectul lui Tariceanu care exclude presedintele si ministrul justitiei din procedurile de numiri ale procurorilor sef si a presedintelui ICCJ:

"Domnul Tariceanu a cerut sa se amane aceasta dezbatere, am avut o discutie in cadrul acestei dezbateri trebuie implicate structuri respectate - UNJR, experti de la Comisia de la Venetia, poate de la Comisia European. Trebuie discutat cu expertiza ce trebuie facut.

Judecatorii sa se simta protejati ca pot judeca cum le dicteaza constiinta si orice justitiabil sa aiba garantia ca primeaza legea."

De cine si de ce sa fie protejati? Care sunt parghiile?

"S-a tot discutat in presa despre tot felul de cazuri, declaratii, care vorbesc de astfel de influente. Noi consideram ca trebuie sa vedem care este cel mai bun cadru legal pentru a nu fi astfel de influente.

Despre "inregistrari cu un domn procuror" prezentate de RTV: "Nu lovesc neaparat in credibilitatea dnei Kovesi sau a Procurorului General, dar arata ca macar o parte din sistemul judiciar este corupt.

UNJR, Asociatia Magistratilor, experti de la Consiliul Europei - vor gasi care este cel mai bun pachet de prevederi legale pentru asa ceva.

Despre toata legislatia trebuie facuta o dezbatere integrata. Nu cred ca trebuie legi separate. Trebuie implicate toate partile. Cand spun taota legislatia vorbesc si de cele doua coduri penale."

Cum va explicati ca sunteti pe locul 5 al ultimului sondaj privind increderea in personalitati (Firea pe locul 1)?"Discutiile foarte pasnice despre ordonanta. Ca presedinte de partid decontez politic orice critica adusa guvernului. Niciodata nu o sa ma vedeti ca, daca cumva Guvernul va face o greseala, eu sa ma delimitez de Guvern. Vom fi solidari."

Despre Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii

Urmeaza legea privind Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, care a generat interes urias in mediile internationale, mediile financiare internationale, incepand din America si terminand cu Norvegia.

Toate companiile de stat profitabile din Romania vor fi incluse in acest fond, vor vinde actiuni. Statul va ramane 100% actionar, nu va vinde nicio actiune de acolo, pentru ca sunt companii strategice si, de asemenea, acest Fond, asa cum se intampla si in alte parti din lume, impreuna cu fondul de investitii mari si cu banci internationale, cu care am si avut discutii oficiale, vor face joint venture cu care se vor finanta investitii mari, strategice. Vor incepe sa construiasca fabrici, capacitati de productie, in zone in care existau