Liderul USR Nicusor Dan afirma ca ministrul Justitiei, Florin Iordache, a mintit Parlamentul in timpul audierii in comisiile parlamentare la momentul nominalizarii, atunci cand a declarat ca o locul unde poate fi discutata o lege a gratierii este Parlamentul, insa a propus o ordonanta de urgenta in acest sens. Nicusor Dan a declarat ca miercuri, cand se reia activitatea parlamentara, va prezenta motiunea simpla impotriva lui Iordache, anuntata saptamana trecuta.

Ce spune Nicusor Dan:

"Ministrul Justitiei Florin Iordache a mintit Parlamentul Romaniei in timpul audierilor ministrilor guvernului Grindeanu, din 4 ianuarie.

Minciunile lui Florin Iordache:

- a declarat ca PSD nu a discutat nici in campania electorala, nici dupa ca doreste o lege a gratierii. Pe 18 ianuarie ministerul justitiei publica proiectele de OUG privind gratierea si dezincrimininarea unor fapte penale

-a declarat ca o lege privind gratierea trebuie analizata cu intreaga societate civila. Proiectele de OUG nu au fost discutate cu societatea civila inainte de initerea lor

-a spus ca locul unde poate fi discutata o asemenea lege este Parlamentul, dar le-a propus spre adoptare Guvernului, prin ordonante de urgenta

-a spus ca armonizarea deciziilor CCR pe codurile penal si de procedura penala trebuie sa fie discutata in comisiile juridice ale Parlamentului. A promovat a ordonanta de urgenta in care doar pretextul este cel al armonizarii, textele legale nefiind in concordanta cu deciziile CCR

USR va anunta miercuri textul motiunii simple impotriva ministrului Justitiei Florin Iordache care, iata, nu este doar autorul unor proiecte cu dedicatie pentru politicienii penali, dar si un ministru al Romaniei care a mintit Parlamentul, la votul de investitura!

Iata declaratia lui Florin Iordache din 4 ianuarie:

Vreau sa va multumesc pentru faptul ca reusesc sa va spun cateva ganduri despre cum vad eu in continuare Justitia, un domeniu foarte important, un domeniu care trebuie sa functioneze si, in acelasi timp, fiind de 16 ani in Parlament, cred ca aici, in Parlament, este locul in care putem discuta si rezolva problemele cu care se confrunta societatea si pentru armonizarea si modernizarea legilor.

In acest sens, voi propune primului-ministru o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal si a Codului de procedura penala, prin implicarea mediului academic, a asociatiilor profesionale si a CSM-ului.

Cred ca aici, la Comisia juridica, de disciplina si imunitati, este locul in care ne putem apleca si sa punem in concordanta si Codul penal si Codul de procedura penala cu aceste decizii ale Curtii Constitutionale.

In acelasi timp, prin consultarea intregului corp profesional al magistratilor, dar si al societatii civile, voi incerca ca ministrul justitiei sa fie un factor mai activ in promovarea unor politici publice in domeniul justitiei, astfel incat increderea in justitie sa creasca.

Voi cauta ca, intr-un timp cat mai scurt, sa deblochez situatia de criza din penitenciarele din Romania, prin construirea sau identificarea unor spatii pentru cei privati de libertate, dar si printr-o resocializare si regandire a viziunii cu privire la o politica penala umanista, in care sanctiunile alternative la pedeapsa inchisorii sa nu aiba un caracter decorativ.

In ceea ce priveste Legea gratierii, aceasta este o intrebare pe care au pus-o mai multi colegi, nici eu, nici colegii nu am si nici printre randuri nu stiu cum ati vazut dumneavoastra, citind printre randuri, noi nu am discutat in campanie electorala si nici astazi, in discursul meu, ca dorim adoptarea, acum, a unei legi a gratierii. Dar este un subiect care trebuie discutat si care trebuie analizat cu intreaga societatea civila.

Aici, de aceea, v-am si spus ca eu consider ca avem nevoie de infiintarea acestui Institut de Criminologie, pentru ca prin rezultatele pe care acest institut le prezinta, prin rezultatele pe care Directia Nationala a Penitenciarelor le prezinta si prin cazuistica celor care sunt acum acolo, prin solutiile pe care le pot prezenta asociatiile profesionale, fara indoiala, o astfel de lege poate fi discutata, adoptata cu votul Parlamentului.

Deci, cred ca transparenta este cuvantul de ordine, iar locul unde putem discuta despre orice fel de lege si despre modificarea oricarei legi, fara indoiala, este Parlamentul."