Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat ca in Parlament nu exista, in prezent, o discutie politica despre gratiere, dar ca Legislativul are tot dreptul sa discute si sa hotarasca inclusiv in aceasta privinta, potrivit Agerpres.

"In momentul de fata nu exista o discutie consistenta, agregata, politica la nivelul Parlamentului, dar cred ca Parlamentul, ca organ legislativ democratic, are tot dreptul sa discute si sa hotarasca inclusiv in aceasta privinta. Putem eventual, daca nu isi asuma Parlamentul singur acest rol pentru ca nu are toate instrumentele necesare de analiza, sa faca acest lucru impreuna cu Guvernul, in speta cu Ministerul Justitiei", a declarat Tariceanu, marti seara, la Antena 3.

El a aratat ca in penitenciare sunt conditii umilitoare.

"Nu putem sa le calcam demnitatea, nu putem sa ne batem joc de acesti oameni. Pentru ca au gresit, sunt privati de libertate, dar nu trebuie sa-i pedepsim in mod suplimentar (...). Trebuie totusi societatea sa se gandeasca si la acesti oameni si sa nu ii condamne de mai multe ori pentru acelasi lucru. Trebuie cu calm, cu responsabilitate sa discutam acest lucru", a explicat Tariceanu, care sustine ca discutia despre gratiere "nu trebuie sa genereze panica".

Presedintele Senatului a mentionat ca au mai avut loc gratieri de-a lungul timpului.

"Este un instrument care e utilizat periodic. A fost utilizat si in Antichitate, si in Epoca moderna. Si in perioada comunista a existat gratiere. Dupa 1990 au existat gratieri, amnistii ￯ in 1998, in perioada guvernului Conventiei Democrate, si in 2002, in perioada in care a fost la putere PSD. Nu s-a rupt cerul. Din contra, sunt masuri care periodic se iau si din considerente umanitare, si din considerente de incarcare a penitenciarelor", a adaugat Tariceanu.