Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, ca partidul pe care il conduce nu va face o alianta dupa alegerile parlamentare cu UDMR in urma declaratiilor facute de presedintele formatiunii politice, Kelemen Hunor, reafirmand, totodata, ca nici cu PNL sau PMP nu va face vreo intelegere de acest fel. "Cu PNL-ul sigur nu vom face. Cu PMP-ul nu vom face, daca va intra in Parlament, sigur. Vrem sa facem cu ALDE. Dupa declaratia domnului Hunor de zilele trecute sansele de a face vreo guvernare cu UDMR-ul sunt zero. Ca sa nu am alte comentarii", a declarat Liviu Dragnea, la Palatul Parlamentului.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminica, la Cluj-Napoca, unde a fost intrebat cum i se pare ideea ca Dacian Ciolos sa fie premier dupa alegeri si daca l-ar sustine, ca Ciolos este o "propunere corecta" si ca are "o parere buna despre el", dar ca pana la a deveni prim-ministru "e cale lunga", precizand ca in sondajele Uniunii acesta are "o credibilitate buna".

Copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca ia in calcul o colaborare cu UDMR dupa alegerile parlamentare, motivand ca maghiarii reprezinta un procent semnificativ din populatia Romaniei iar 'aspiratiile lor trebuie sa fie avute in seama pentru a nu risca devieri extremiste'.

Tariceanu vrea colaborare cu UDMR

"Eu iau in calcul o colaborare cu UDMR, pentru ca UDMR reprezinta nu numai o minoritate, ci un procent semnificativ din populatie. Poate acest procent s-a mai diminuat pentru ca si din partea maghiarilor au plecat foarte multi... Poate procentul a ramas acelasi, dar s-a diminuat numai numarul maghiarilor. Maghiarii din Romania e bine sa fie reprezentanti la nivel parlamentar si guvernamental asa cum s-a intamplat in trecut. Eu am avut o foarte buna colaborare cu UDMR. Mi s-a parut o colaborare utila, fructuoasa cu oameni care au o experienta politica pe care o apreciez in mod deosebit. Cred ca nevoile, nevoile, aspiratiile minoritatii maghiare, in sensul larg al cuvantului, trebuie sa fie avute in seama pentru a nu risca devieri extremiste cum se intampla in cazul in care un procent important de populatie este neglijat si scos in afara deciziilor politice", a afirmat Tariceanu, luni, la TVR1.

El a sustinut ca prezenta UDMR in diferite guverne, coalitii care au guvernat Romania a fost utila pentru minoritatea maghiara. Referindu-se la recenta afirmatie a liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre momentul decembrie 1918, Tariceanu a acceptat ca poate avea perceptii diferite despre Marea Unire.

"Nu stiu daca neaparat au pierdut. Putem aici sa avem perceptii diferite. Pentru mine, ceea ce este foarte important e ca dupa 1918 in Transilvania era o majoritate de populatie romaneasca. In orasele mari, populatia romaneasca nu era majoritara, dar pe ansamblu in Transilvania populatia romaneasca era majoritara. S-a realipit la patria mama. Romanii au putut sa devina din cetateni de mana a doua nu cetateni de prima mana, dar egali cu ceilalti si egali cu maghiarii", a spus Tariceanu. El a adaugat ca dupa 1990 maghiarii din Romania nu au fost o populatie marginalizata si si-au realizat in buna masura aspiratiile.

"Si maghiarii dupa 1990 nu au fost o populatie care sa fie marginalizata. Dorinta fireasca a pastrarii traditiei, limbii, culturii sunt lucruri pe care eu le apreciez ca firesti si in care minoritatea maghiara si-a realizat in buna masura aspiratiile. Ca nu le-a realizat in totalitate, poate ca nici noi ca romani nu ne-am realizat toate aspiratiile pe care le avem in acest moment, dar lucrul acesta presupune o anumita evolutie", a mai spus Tariceanu. Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminica, la Cluj, ca momentul decembrie 1918, cand pentru Romania a avut loc Marea Unire, pentru comunitatile maghiare a insemnat o mare infrangere.