Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a sustinut duminica seara, la Romania Tv, ca seful statului face "niste gafe enorme" de cate ori iese la declaratii in ultima perioada si "intervine in actul justitiei", el considerand ca exista riscul de a declansa o "criza politica", potrivit Agerpres.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

"Cred ca presedintele, de cate ori iese in ultima perioada cu declaratii in public, face niste gafe enorme, ne demonstreaza ca nu vrea sa respecte vointa majoritara a cetatenilor dupa alegeri, ne demonstreaza ca independenta justitiei este numai declarativ un obiectiv al domniei sale, ca de fapt nu tine cont de necesitatea pastrarii independentei justitiei si intervine in ceea ce este actul de justitie, dand indicatii procurorilor, cum am vazut nu demult. Probabil ca este informat si cu alte lucruri pe care noi nu le stim. Este o imixtiune inacceptabila si presedintele, dupa cum vedem, incepe din ce in ce mai mult sa treaca de limita Constitutiei. Trebuie sa cantareasca foarte bine pentru ca eu cred ca sunt consecinte foarte grave pentru ceea ce inseamna separatia puterilor in stat, echilibrul puterilor in stat si, in final, functionarea Romaniei ca un stat democratic care respecta drepturile individuale ale cetatenilor", a declarat Tariceanu, la Romania Tv.

El a adaugat ca exista riscul de a se declansa o criza politica, facand referire la scandalul Black Cube: "Eu cred ca, in momentul de fata, suntem la inceputul unei crize politice care se manifesta printr-o scadere a increderii in institutia prezidentiala. Aici nu pot sa nu fac referire la recentul scandal Black Cube. Lucrul acesta ridica serioase semne de intrebare asupra modului in care functioneaza o serie de institutii din Romania, care sunt legaturile dintre aceste institutii si obiectivele care ies din sfera de actiune a unora dintre institutii, in speta a institutiei prezidentiale. Daca lucrurile se vor dovedi ca asa sunt, ne dau cu totul si cu totul o alta imagine asupra Romaniei, deci nu un stat de drept, ci, mai degraba, un stat cu legaturi mafiote."

Intrebat daca presedintele Iohannis ar trebui sa fie audiat in acest scandal, Calin Popescu Tariceanu a spus: "Probabil ca se va putea face lumina in acest dosar, dar stau sa ma intreb: Cine sa-l audieze?"

"Presedintele este cel care numeste conducerile tuturor parchetelor. Imi imaginez cu dificultate cum se va putea realiza aceasta ancheta la cel mai inalt nivel. Presedintele pare sa fie protejat, (...) cu toate ca el ar trebui sa fie in final respectuos fata de lege. Presedintele nu este intre lege si Dumnezeu", a adaugat seful Senatului.

Tariceanu mai sustine ca Iohannis isi asuma un risc de a declansa o criza politica majora daca nu va respecta votul popular al cetatenilor la 11 decembrie: "Eu totusi nazuiesc ca presedintele va da in final dovada de intelepciune si prudenta, va abandona rolul de agent electoral pentru PNL, rol in care acum se complace si va reveni la prerogativele strict prezidentiale, ramanand ca numirea unui prim-ministru pe placul domniei sale sa fie doar unul din visele pe care, sigur, ca are dreptul sa le nutreasca."