Comisia parlamentara de control al activitatii SRI s-a reunit intr-o sedinta luni dimineata si a formulat o solicitare catre serviciu in care acesta sa informeze daca a existat un filaj in cazul lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, care a murit dumiminca intr-un accident rutier.

Georgian Pop, seful comisiei de control al SRIFoto: Camera Deputatilor

UPDATE 14.25 Presedintele comisiei, Georgian Pop (PSD):

"Am avut o intalnire cu colegii la comisie ca urmare a solicitarii publice a doi colegi, Octavian Popa si Sebastian Ghita.

Am analizat impreuna intr-un astfel de caz care ar putea sa fie rolul Comisiei. Am declansat un nou control suplimentar privind un posibil filaj efectuat asupra dl Condrea

In contextul decizie CCR, cand Parchetul declanseaza controlul nu poate sa coopereze cu SRI. Ca urmare, rolul Comisiei e sa verifice daca SRI nu a respectat Constitutia si legislatia, daca a efectuat un filaj sau o alta operatiune in cazul dl Condrea.

Exista operatiuni in desfasurare ale SRI pe protejarea dreptului constitutional la sanatate

Comunicarea dintre comisie si SRI se face prin intermediul directorului SRI si al meu. Din discutiile cu directorul SRI, serviciul nu a avut filaj pe acest caz, dar ma pot pronunta ferm cand primesc raspunsul la actul de control.

Acestea sunt discutiile pe care le-am avut eu ca presedinte de comisie cu directorul SRI.

Preliminar, fiind un subiect cu atata incarcatura emotionala am avut o discutie cu directorul SRI care m-a asigurat ca SRI nu a efectuat filaj in acest caz."

Comunicatul de presa al comisiei:

"Avand in vedere solicitarea formulata public de catre doi membri ai Comisiei, in contextul accidentului de masina al domnului Condrea, produs duminica seara, am avut o intalnire pentru a stabili rolul Comisiei intr-un astfel de caz.

Asa cum am prezentat public, rezultatele controlului asupra activitatii Serviciul Roman de Informatii atesta implicarea institutiei potrivit competentelor in documentarea fenomenelor de natura a afecta drepturile constitutionale ale cetatenilor la ocrotirea sanatatii intre care si cazul infectiilor nosocomiale si intraspitalicesti.

Pe acest fond au fost obtinute date privind activitatea neconforma a mai multor persoane fizice si juridice cu responsabilitati sau care activau in domeniul comercializarii de materiale sanitare intre care si firma Hexi Pharma.

Despre toate acestea, inclusiv despre situatia firmei mentionate, au fost facute informari ale beneficiarilor legali pe dimensiunea preventiva (beneficiarii legali de la nivel central si local) cat si pe dimensiunea de contracarare (informarile transmise organelor de cercetare penala). Suplimentar Comisia va solicita Serviciului Roman de Informatii informatii privind clasificarea acestui caz ca un caz de securitate nationala si tot ceea ce deriva din aceasta clasificare.

In prezent, la nivelul P.I.C.C.J se afla in lucru un dosar penal pe numele proprietarului HEXI Pharma iar Serviciul Roman de Informatii nu are atributii legale in in materia cercetarii penale interdictia fiind expres reglementata in legea de organizare. Mai mult odata cu decizia Curtii Constitutionale nr. 51/2016, implicarea Serviciului Roman de Informatii in orice activitate de natura judiciara legata de un dosar aflat pe rolul PICCJ sau oricarei alte unitati de parchet a devenit ilegala si prin urmare exclusa.

In context, atributiile Comisiei vizeaza verificarea respectarii legislatiei de catre Serviciul Roman de Informatii.

Conform procedurii legale si institutionale, am declansat controlul de legalitate solicitand Serviciului Roman de Informatii sa transmita in scris raspunsul la controlul Comisiei pe acest caz."

UPDATE 12.10 Senatorul PNL Teodor Atanasiu a declarat, la iesirea din biroul presedintelui comisiei Georgian Pop, ca seful SRI Eduard Hellvig a transmis deja un "raspuns oral" cum ca Dan Condrea nu a fost filat, "insa am cerut si in scris pentru "linistea membrilor comisiei".

Adresa catre SRI a fost facuta la solicitarea a doi dintre membrii comisiei, Sebastian Ghita (PSD) si Octavian Popa (PNL). Ghita anuntat public inca de duminica seara ca va cere ca SRI sa trimita catre comisie "filmul filajului" lui Condrea. La randul sau, Popa a afirmat ca moartea lui Condrea "ridica semne de intrebare".

"Problema de securitate nationala este de sanatate si nu cazul Condrea, ci cazul Hexi Pharma. In acest sens, SRI a furnizat suficiente informatii catre beneficiarii legali, urmand ca aceia care sunt, conform legii, obligati sa le valorifice sa faca acest lucru", a senatorul UDMR Verestoy Attila.

Potrivit senatorului UDMR, comisia a trimis deja scrisoarea catre SRI si asteapta un raspuns cel tarziu marti.

"S-a trimis si in scris. Cel tarziu maine asteptam un raspuns de la SRI", a spus Verestoy Attila.

Mai multi membri din comisie sustin, pe de alta parte, ca SRI va raspunde cel mai probabil ca nu exista un filaj si ca nu avea atributii in acest sens.

"In cazul acestei morti violente, Parchetul General deschide imediat ancheta penala luand in calcul toate ipotezele de lucru: accident, sinucidere sau crima. Politia, politia judiciara, parchetul stiu ce au de facut. Trebuie sa avem incredere in profesionalismul acestor institutii. SRI nu are drept de filaj in acest caz. Nu cunosc cu cine si ce a vorbit Sebastian Ghita cu privire la convocarea comisiei. Toate declaratiile din aceasta seara sunt cauzate de emotie si au ca fundament presupuneri sI pareri", a declarat duminica Cezar Preda, membru in comisie.

La randul sau, procurorul general Augustin Lazar a declarat luni dimineata ca "nu sunt indicii" ca Dan Condrea ar fi fost filat de procurori sau servicii secrete in dosarul de coruptie in care acesta era implicat.

Vom reveni cu detalii