PNL si PSRO, partidul condus de Mircea Geoana, au semnat un protocol de colaborare pentru constitutirea de majoritati dupa alegerile locale, dar care presupune si un acord post-electoral.

Potrivit acestui acord, cele doua partide nu vor candida pe liste comune, ci vor avea candidati proprii.

Redam prevederile acordului:

"Partidul National Liberal si Partidul Social Romanesc incheie urmatorul Acord Politic:

  •     PNL si PSRO vor colabora la nivel local si national pentru constituirea de majoritati comune la nivelul tuturor consiliilor locale, judetene si ale municipiului Bucuresti dupa alegerile locale.
  •      PNL si PSRO vor semna un protocol distinct pentru o alianta post-electorala in vederea realizarii unei majoritati parlamentare, care sa constituie si sa sustina viitorul Guvern.
  •     Cele doua partide vor prezenta liste, candidati si oferte electorale proprii la alegerile locale din iunie 2016, reflectand litera, spiritul si intentia strategica a prezentului Acord. Dupa alegerile locale, cele doua partide vor operationaliza prezentul Acord in negocierile pentru formarea majoritatilor PNL-PSRO si a reprezentarii corespunzatoare a celor doua formatiuni in toate functiile alese sau numite la nivel teritorial si national.
  •     In conditiile organizarii in
  • Protocolul a fost semnat de Alina Gorghiu si Vasile Blaga, copresedintii PNL, si Mircea Geoana, liderul PSRO."

Alina Gorghiu a precizat ca liberalii doresc sa incheie astfel de protocoale si cu partidele ecologiste. "Vom genera demersuri, am mandatat cativa colegi, care vor initia discutii cu curentul ecologist din Romania in aceeasi idee. Vom vedea in ce masura se va concretiza acest demers", a spus ea.

La randul sau, copresedintele PNL Vasile Blaga a precizat ca protocolul cu PSRo nu vizeaza realizarea unei aliante. "Nu vom incheia nicio alianta electorala. Eu vad dimpotriva graba mare din partea cealalta, a fostului arc guvernamental unde chiar sunt semnate protocoale de aliante in alegeri. Nu vad nicio graba, dimpotriva", a spus Blaga.

El a sustinut ca protocolul este unul reciproc avantajos pentru PNL si PSRo. "Avem un protocol foarte, foarte simplu post alegeri. Cati consilieri au de atatia vom tine seama", a punctat Vasile Blaga. doua tururi a alegerilor pentru primari, cele doua parti se obliga sa sustina in turul doi candidatul cel mai bine plasat al uneia din cele doua formatiuni semnatare ale prezentului Acord.

Partile semnatare vor colabora in vederea monitorizarii aplicarii fara exceptie a prevederilor legale cu privire la campania electorala, in special a legii cu privire la finantarea campaniei electorale, a corectitudinii procesului electoral si a organizarii zilei votului.

PSRO si PNL vor milita si vor actiona pentru alegerea primarilor in doua tururi.

PNL si PSRO vor colabora in sectiile de votare pentru monitorizarea corectitudinii desfasurarii procesului electoral.

In termen de 21 de zile de la semnarea prezentului protocol, organizatiile judetene, de sector si cea a Municipiului Bucuresti vor incheia protocoale similare la nivel local, prin identificarea modalitatilor concrete de colaborare.