Deputatul Radu Zlati (PNL) ii cere lui Ciolos sa intervina dupa ce ROMSILVA a crescut cu pana la 300% pretul la masa lemnoasa

de I.R.     HotNews.ro
Luni, 11 ianuarie 2016, 14:20 Actualitate | Politic


Radu Zlati
Foto: Camera Deputatilor
Deputatul liberal de Gherla, Radu Zlati, i-a transmis o scrisoare deschisa premierului Dacian Ciolos in care ii cere acestuia sa ia masuri, reclamand faptul ca ROMSILVA a crescut pretul pentru masa lemnoasa pe picior cu peste 300%, cresterea raportandu-se la nivelul din 2010.

Zlati sustine in scrisoare ca administratorul Padurilor Statului stabileste un pret discretionar, iar ca urmare producatorii romani de romani de mobila vor fi impinsi la faliment.

Redam scrisoarea deschisa a lui Zlati:

"Pe fond va atrag atentia, domnule prim-ministru, ca administratorul Padurilor Statului, RNP-ROMSILVA, a stabilit (prin decizia 691/12.11.2015) ca preturile de plecare pentru masa lemnoasa pe picior, in cadrul licitatiei pentru anul 2016, sa fie unele care depasesc cu pana la peste 300% preturile stabilite prin decizia 612/28.12.2010.

Este adevarat ca intre 2010 si 2015 preturile pentru masa lemnoasa pe picior nu au fost actualizate anual de catre RNP-ROMSILVA, asa cum stabilea cadrul legal. Dar tot atat de adevarat este si faptul ca pretul niciunei materii prime, pe plan national sau international, nu a cunoscut, in perioada 2010-2015, cresteri atat de spectaculoase cum este pretul la masa lemnoasa stabilit, cu totul discretionar, de catre RNP.

Afirm cu raspundere ca pretul este discretionar, deoarece in loc ca respectivele preturi sa aiba ca punct de plecare costuri precum cele cu regenerarea padurii, cele legate de ingrijirea, igiena, paza si protectia padurilor, sau cele legate de investitii sau intretinerea echipamentelor, ei bine, in loc sa aiba la baza calcule economice, principiul care se pare ca a fost aplicat a fost unul extrem de simplu: pretul de plecare al licitatiei a fost stabilit pornind de la nivelul pretului final rezultat in urma licitatiilor de anul trecut.

Stabilirea arbitrara si discretionara a unor preturi de plecare mari in cadrul licitatiei de masa lemnoasa, preturi mai mari comparativ cu cele practicate in zona geografica a Romaniei si nu numai, va impinge la faliment producatorii romani de mobila, care oricum, in ultimii ani, au inceput sa achizitioneze materie prima prin importarea acesteia.
Domnule premier, va solicit sa aveti in vedere, de urgenta, verificarea modalitatii de stabilire a pretului de licitatie de catre RNP-ROMSILVA, iar daca cele sesizate de catre mine si de catre agentii economici din industria mobilei, din industria prelucratoare a lemnului si din domeniul constructiilor se verifica, sa impuneti anularea deciziei 691/12.11.2015, astfel incat sa nu aiba de suferit nici bugetul de stat, nici agentii economici. O solutie ar fi un pret de start apropiat de cel din 2014, actualizat cu indicii de inflatie.

Nu in ultimul rand, domnule premier, va solicit a lua masurile legale astfel incat RNP-ROMSILVA sa inceteze de a fi atat arbitru (stabilind preturile), cat si jucator (fiind operator  economic  care alege, din resursa nationala, partidele cele mai bune, fara a fi concurata in mod real de catre ceilalti agenti economici).

Va readuc aminte, domnule prim-ministru, ca industria mobilei si de prelucrare a lemnului este una dintre putinele industrii romanesti care nu a fost distrusa de zelul integrativ post-revolutionar. Ca in zona de deal si munte traiesc peste sase milioane de romani, care sunt legati, intr-un fel sau altul, de exploatarea padurilor. Admit ca exploatarea forestiera trebuie sa aiba loc intr-un mod rational. Dar tot atat de rational este sa pastram sansele economice ale unei industrii care, pentru multe dintre asezarile din zonele de deal si munte, este cam ultimul mare furnizor de locuri de munca - fara sa mai vorbim despre faptul ca celor 150.000 de locuri de munca afectate in mod direct, li se mai adauga alte 600.000 de locuri de munca pe orizontala, furnizori si parteneri ai operatorilor economici care opereaza cu masa lemnoasa.

Nu in ultimul rand, de incalzirea pe baza de consum de masa lemnoasa depind circa trei milioane de romani, cei mai multi dintre ei aflati in zona de jos a veniturilor. Cum se vor descurca acestia, iarna viitoare, cand pretul la lemnul de foc va creste intre 70% si 300%? Faptul ca poate nu veti mai conduce Guvernul atunci, nu va dezleaga, domnule premier, de raspunderea gasirii unei solutii - acum.

Domnule premier, interveniti pana cand nu este prea tarziu. La prima licitatie de masa lemnoasa pentru 2016, operatorii economici nu s-au prezentat ¬ boicotul lor a fost o forma de protest pentru aberanta decizie de asezare a preturilor de pornire a licitatiei. Daca situatia se va perpetua, raspunderea va va reveni si domniei voastre, pentru ca, cel putin, nu veti putea invoca argumentul ca nu aveati cunostinta despre aceasta problema.

Cu respect,
Radu Zlati, deputat PNL de Gherla, in numele celor 900 de muncitori de la combinatul de industrializare a lemnului din Gherla si al altor 150.000 de romani, lucratori in industria lemnului, care doresc un loc de munca in tara lor."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3852 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  asistent parlamentar de urecheat (Luni, 11 ianuarie 2016, 14:29)

  Alin Mitea [anonim]

  Neffind depuatatul cel care a scris-o, asistentul lui ar trebui trimis la un curs de limba romana:
  "cu pana la peste 300%".
  Sa reusesti sa pui in aceeasi expresie "pana la" si "peste"...nu e de colea. Adica, trebuie sa gasesti un moment rar de absenta a gandirii.

  cum ar fi in codul penal sa fie condamnari de genul "inchisoare de pana la peste 10 ani" ?
  Ca sa exemplifica absurdul exprimarii.
 • -3 (7 voturi)    
  ... (Luni, 11 ianuarie 2016, 14:37)

  pathfinder [utilizator]

  Omu' are dreptate.
  Mai e o problema aici: costul lemnelor de foc pentru iarna viitoare.

  Daca astia de la ROMSILVA pastreaza preturile actuale vom asista la (cel putin) doua fenomene:
  1. taieri ilegale (la pretul actual se merita riscul)
  2. import din Ucraina (se practica si acum)
  • +2 (8 voturi)    
   o mare minciuna!.. (Luni, 11 ianuarie 2016, 14:51)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   3 motive:
   1. pretul il dicteaza piata, nu Romsilva. o gramada de suprafete impadurite sunt proprietate privata.
   2. comparati preturile noastre cu cele din restul Europei. nu degeaba i se spune aurul verde.
   3. lacrimogena cu populatia care nu va avea de unde sa se incalzeasca.. ganditi-va... cunoasteti o singura persoana care se incalzeste iarna cu lemne cumparate la licitatie de la Romsilva!???
   • -1 (5 voturi)    
    ... (Luni, 11 ianuarie 2016, 15:34)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Matale nu stii despre ce vorbesti.

    1. Ba fix ROMSILVA. Locuiesc in judetul cu cea mai mare suprafata inpadurita din tara.
    ROMSILVA dicteaza pretul, particularii taie padurea si dupa aia vand lemnul.

    2. La ce faceti referire?
    Daca preturile sunt diferite, va rog dati sursa informatiei.

    3. Da. Eu.
    Si cam toata lumea care are o centrala pe lemne.
    Cumparate de o firma de la ROMSILVA, uscate, taiate si aduse la poarta.

    D-voastra pe ce lume traiti?!?
    • +2 (2 voturi)    
     pe rand.. (Luni, 11 ianuarie 2016, 17:27)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     1. Romsilva vinde cam 50% din totalul pietei. Asta pentru ca avea cele mai mici preturi.. deh, e usor sa furi de la stat. Sursa? Asociatia Forestierilor (aia care se plang de masura: http://www.asociatiaforestierilor.ro/noutati/237-informare-08012016). Ca urmare, austriecii de la Schweighofer au o cifra de afaceri mai mare decat Romsilva!.. desi detin doar ~30% din piata.
     2. Noile preturile la licitatii sunt intre 70 ron si 200-300 ron in functie de lemn. Sursa: Romsilva. (http://licitatii.rosilva.ro/picior/capp.php). Cele mai mari sunt la lemnul de esenta tare (fag/stejar), unde in media sunt cam 77 euro/m3. In Germania pretul mediu la fag si stejar trece de 100 euro/m3 (Sursa: http://www.unece.org/forests/output/prices.html)
     3. Le cumperi de la Romsilva la licitatie (si dup-aia te duci in padure sa-ti tai singur copacul)? Nu. Pentru ca lemnul de foc pentru populatie se vinde separat, din depozite speciale, la preturi diferite. Cu cat ai platit tu mai mult decat anul trecut?...
     • +1 (1 vot)    
      ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 8:32)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      1. Unde vezi mataluta ca scrie in link-ul ala de alea 50% care le trantesti din pix?

      2. O sursa mai buna:
      https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0ahUKEwjpisHZ0qPKAhVLwGMKHfVQAcIQFggoMAI&url=http%3A%2F%2Fwww.biomasstradecentre2.eu%2Fscripts%2Fdownload.php%3Ffile%3D%2Fdata%2Fupload%2FWood_fuel_prices_in_2014_I_report_no_6_final.pdf&usg=AFQjCNHz6vNa9oK40rTmx_WEjusx3mgj_Q&sig2=Ihh0bCVljDjHqKBrTHgZ_w&bvm=bv.111677986,d.cGc&cad=rja

      Si ai sa vezi ca preturile sunt foarte echilibrate. Carevasazica sunteti pe langa.

      3. Exact asta spuneam si eu. Cumpar de la firme. Care taie, usuca, sparg si aduca acasa.
      Raspuns intrebare: aproape dublu.
      • +1 (1 vot)    
       sapa si tu.. (Marţi, 12 ianuarie 2016, 12:24)

       pehash [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

       http://www.asociatiaforestierilor.ro/noutati/230-scrisoare-consiliul-concurentei
       50.7%

       link-ul tau se refera la pretul mediu pt lemn de foc. articolul, preturile, scandalul.. nu sunt despre lemnul de foc. tocmai aici e minciuna.. astia vor sa faca export lemn pentru mobila, dar sa-l cumpere la pret de vreascuri uscate.
       nu cumparai de la Romsilva? atunci de ce te plangi de preturile Romsilva? inca din 2013 in care toti se plangeau ca preturile in provincie au ajuns la 100 lei/m3 si in Bucuresti la 200. atat sunt si azi. poate tu le cumparai de la unii care furau de prin paduri?..
       • 0 (0 voturi)    
        ... (Marţi, 12 ianuarie 2016, 16:33)

        pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui pehash

        Bre, vad ca nu esti foarte perspicac.
        Mai citeste o data ce am scris poate intelegi.
        Vorbesti numai prostii.
        Pretul la m3 de fag este undeva la 280-300 lei. Cu tot cu TVA.
        Daca nu o fi crescut intre timp.
        In 2013 era undeva pe la 150 lei.
 • +2 (2 voturi)    
  Radarul Padurilor (Luni, 11 ianuarie 2016, 15:15)

  Ciprian [anonim]

  Pretul a crescut doarece cererea a crescut avand in vedere problemele cauzare taietorilor ilegali de catre aplicatia "Radarul Padurilor".

  Cred ca ar fi o investigatie interesanta sa corelati intrarea in vigoare a aplicatiei cu pretul la licitatiile Romsilva ...
  • +1 (5 voturi)    
   ... (Luni, 11 ianuarie 2016, 15:50)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian

   N-are treaba "Radarul Padurilor".
   E vorba de politisti care opresc masinile care transporta lemne si cer actele.
   Si cand ai 3-4 astfel de "opriri" unde lasi suta de lei la fiecare nu-ti mai vine sa tai ilegal ca nu se mai merita.
   Scandalul Schweighofer a "ajutat" mult la cresterea vigilentei politistilor nu radarul de care spui tu...
   • +4 (4 voturi)    
    Radarul Padurilor (Luni, 11 ianuarie 2016, 16:07)

    Ciprian [anonim] i-a raspuns lui pathfinder

    Si inainte se faceau aceste verificari, numai ca aveau toti numai acte false, greu de validat. Acum e mai usor de verificat si mai rapid chiar si de politie.
    Sunt sigur ca nu se trage numai de la "Radar", ci si de la controalele mai frecvente ale autoritatilor, dar avand un sistem facil de verificare a ajutat enorm.
  • +5 (5 voturi)    
   SERIOS? (Luni, 11 ianuarie 2016, 15:59)

   mihnea2012 [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian

   nu stiu daca ai facut o sesizare la radarul padurilor dar eu am facut 2 si lucrurile stau asa: operatorul verifica un nr de inmatriculare de la camion si remorca, dupa caz si iti transmite, dupa ce se uita in tabelul pe care il are in fata, ca transportul este legal. Aiurea!!! El ar trebui sa spuna de fapt ca acel camion este raportat la ei si ca are prezumtia ca transporta legal. Nu verifica nimeni in realitate daca actele de transport ori de taiere sunt legale. Aici este problema! E doar o aparenta. Cine face auditul legal asupra documentelor de taiere si inventarul real al taierilor? RADARUL PADURILOR E O NAIVITATE!
 • +4 (4 voturi)    
  pretul cherestelei (Luni, 11 ianuarie 2016, 16:12)

  MBA [utilizator]

  Pretul Cherestelei din Romania trebuie sa fie apropiat de cel al cherestelei din Austria sau vestul Europei. Altfel mai vin vreo 2 Sweighoferi si ne pierdem rapid padurile...
  • +2 (2 voturi)    
   pana si austriecii se incalzesc (Luni, 11 ianuarie 2016, 17:39)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui MBA

   cu lemne de foc din Romania via Ungaria.
 • +3 (3 voturi)    
  pai de AIA "importa"!! (Luni, 11 ianuarie 2016, 16:30)

  Codruta N [utilizator]

  Pentru ca lemnul din Romania se vinde ATAT de ieftin (la mari "procesatori", gen Schwein Hofãr) incat acestora le CONVINE sa cumpere lemn ieftin din Romania, sa-l vanda (pe hartie) in alte tzari si dupa aia sa vina romanii sa cumpere lemn romanesc din... import!!

  Ce IPOCRIZIE!! Exista suficiente paduri private de unde producatorii de mobila sa cumpere, la orice pret vor ei si dicteaza piatza!

  Asta care "reclama" cred ca e slujbas de-a' lu' Schwein Hofãr! Din partea mea, Romsilva sa scumpeasca cu CINCI sute % - ca FOARTE bine ar face!!
 • +1 (1 vot)    
  ZAU? (Luni, 11 ianuarie 2016, 19:12)

  iodixit [utilizator]

  dupa ce ati furat jumatate din padurile acestei tari mai aveti tupeu sa trimiteti si scrisori deschise? politica albaniei ar trebui adoptata: 10-15 si chiar 20 de ani sa nu se taie nimic. ceea ce au patit minerii ar trebui sa pateasca si asa zisii afaceristi din industria lemnului. se exporta lemn brut prin portul constanta de parca am fi tara bananiera.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by