Romania are capacitatea de a primi 1.500 - 1.700 de refugiati, a afirmat luni, premierul Victor Ponta, intr-un discurs in fata Parlamentului. El a precizat ca "acest subiect va fi pe ordinea de zi in sedinta CSAT" si ca declaratiile de luni reprezinta "punctul sau de vedere ca prim-ministu". Ponta considera ca Romania "trebuie sa fie o tara europeana si sa isi asume obligatiile, dar trebuie sa beneficieze de toate drepturile". Primul ministru a adaugat ca "Prieteneste, la Consiliului JAI din octombrie vom intreba de ce Romania si Bulgaria nu sunt in Schengen macar cu frontierele aeriene." Primul ministru declarase, in urma cu cateva ore, ca tara noastra poate primi "pana la 1.500 de refugiati".

HotNews.roFoto: Hotnews

"Principala provocare pentru Europa in acest moment este gestionarea situatiei migrantilor", a spus premierul.

"Discursul sovins au xenofob al unor politicieni expirati si nebagati in seama nu trebuie luat in serios. Romania trebuie sa isi asume obligatiile, dar trebuie sa beneficieze de toate drepturile", a afirmat Victor Ponta.

UPDATE Premierul a revenit cu precizari aratand ca a discutat cu premierii bulgar, sarb, slovac, precum si cu alti vecini, "astfel incat sa avem o pozitie cat de cat coordonata".

"Spunem adevarul, atat putem sa primim", a adaugat Ponta, reiterand ca dispunem de circa 1500 de locuri.

"Cred ca Romanie este o parte importanta a Europei, si daca nu o sa avem o pozitie, ne luam dupa pozitia altora... E bine sa avem o pozitie si sa ne gandim la binele Romaniei", a adaugat Ponta.

Intrebat daca acceptarea imigrantilor poate fi conditionata de aderarea la Schengen, seful Executivului a afirmat ca "la nivel european nu exista conditionari, exista sa te bati pentru interesele tale, si asta si facem".

Uniunea Europeana va propune Romaniei sa primeasca 4.646 refugiati, rezulta dintr-un tabel realizat de El Pais, si prezentat de think-thank-ul Open Europe, in care sunt prezentat cotele de imigranti pregatite de Comisia Europeana. Potrivit repartitiei celor 120.000 de imigranti din Ungaria, Grecia si Italia prevazute de Comisia Europeana, Germania, Franta si Spania au urma sa preia, cumulat, 60% din totalul lor.