Proiectul de lege privind Codul Fiscal va fi dezbatut miercuri, de la ora 10.00, in Comisia pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor, fiind invitati si reprezentanti ai Ministerului Finantelor. Codul fiscal a fost adoptat de Senat saptamana trecuta, iar Camera Deputatilor este camera decizionala.

Ministrul de finante Eugen Teodorovici s-a intalnit, luni, cu deputatii PSD si i-a rugat sa nu aduca amendamente Codului Fiscal care sa afecteze bugetul de stat pe urmatorii ani, in special pe cel pentru anul viitor, potrivit Mediafax.

"Explicatia a fost foarte clara si rugamintea la colegii mei, ca amendamentele care pot fi aduse eventual sa nu creeze un impact asupra bugetului pe anii urmatori, in special pe 2016", a declarat Teodorovici la finalul intalnirii.

El a adaugat ca deputatii PSD i-au adresat intrebari referitoare la cele doua coduri, dar nu i-au spus daca intentioneaza sa depuna amendamente sau care sunt acestea. Teodorovici a precizat ca a fost doar prima discutie pe care parlamentarii social-democrati au avut-o cu el pe aceasta tema.

Referitor la modificarile aduse Codului Fiscal de catre senatori, respectiv eliminarea taierii accizei la combustibil si introducerea unui impozit de 5 procente pentru dividende, Teodorovici a afirmat ca trebuie asteptata si decizia Camerei Deputatilor.

"E decizia Parlamentului, a Senatului..si a Camerei Deputatilor in urmatoarea perioada", a afirmat ministrul.

Intrebat de jurnalisti daca doreste sa se revina la forma propusa de Executiv a Codului Fiscal si, in acest sens, va fi adoptata o pozitie politica, ministrul a spus doar ca Guvernul nu poate depune amendamente, ci doar sa exprime un punct de vedere, deputatii PSD putand aduce in schimb modificari proiectului de lege.

Una din modificarile majore votate de deputati fata versiunea trimisa de Guvern este legata de microintreprinderile fara angajati. Astfel, daca Guvernul a propus o cota de impozitare a veniturilor de 3% plus 1.530 lei trimestrial, senatorii au aprobat un amendament care prevede impozitarea cu 5% a veniturilor in cazul microintreprinderilor cu zero angajati. Amendamentul va ramane in vigoare doar daca va trece si de votul plenului Camerei Deputatilor.

O alta modificare votata de senatori se refera la stabilirea cheltuielilor deductibile in cazul stabilirii venitului net din activitati independente. Astfel, potrivit votului dat de senatori, contributiile de asigurari sociale de sanatate vor reprezenta cheltuieli deductibile.

O a treia modificare importanta este legata de impozitarea dividendelor. Daca in versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o firma locala catre o alta firma. In cazul persoanelor fizice impozitul pe dividende ramane zero si de asemenea, pentru persoanele fizice care realizeaza venituri din dividende, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate reprezinta venitul in bani sau in natura, distribuit de persoana juridica, raportata la cele 12 luni ale anului, si nu poate fi mai mare decat valoarea a de 5 ori castigul salarial mediu brut (art.175 alin 2).

Citeste mai multe despre proiect aici