Senatorii din Comisia juridica au avizat favorabil, marti, cu majoritate de voturi, cererile pentru inceperea urmaririi penale a fostilor ministri ai Economiei Ion Ariton si Varujan Vosganian, informeaza Agerpres.

Varujan Vosganian / Ion AritonFoto: senat.ro

"La Comisia juridica nu dam verdicte de vinovatie sau nevinovatie, ci doar formulam un punct de vedere astfel incat plenul Senatului sa se exprime prin vot asupra solicitarii procurorului general si a Parchetului, fie el DIICOT sau DNA. Rezultatul votului de azi a fost oarecum similar cu rezultatul precedent, adica raportul este acela de a incuviinta solicitarea de incepere a urmaririi penale, cu majoritatea voturilor exprimate", a afirmat presedintele Comisiei juridice a Senatului, Catalin Boboc, dupa sedinta in care au fost audiati Ion Ariton si Varujan Vosganian.

Catalin Boboc a explicat ca cei doi fosti ministri ai Economiei si-au exprimat in fata Comisiei juridice un punct de vedere, care va fi cuprins in raportul pe care Comisia il va intocmi si inainta Biroului permanent si apoi plenului Senatului.

"Ambii colegi senatori au argumente, unele dintre ele chiar solide, serioase, numai ca nu in fata Comisiei trebuie ele prezentate, pentru ca nu poate Comisia sa dea niciun fel de descarcare din acest punct de vedere. Au existat chiar solicitari exprese din partea dumnealor, acelea de a putea merge in fata procurorului, daca va fi cazul, poate nu, in fata instantei pentru a-si sustine nevinovatia. (...) (Ion Ariton - n.r.) a si solicitat sa ii permitem, daca se poate sa spunem asa, dumnealui vrea sa mearga sa isi probeze nevinovatia, pentru ca are aceasta credinta, cum si domnul Varujan are aceeasi credinta ca e nevinovat si ca nu au facut nimic, ci, din contra, au facut lucruri in virtutea mandatului pe care il aveau", a mai afirmat Boboc.

Presedintele Comisiei a adaugat ca solicitarea lui Ion Ariton si Varujan Vosganian de a fi audiati in Comisia juridica este una "corecta, legala si fireasca".

"Nu vad de ce nu am fi dat curs acestei solicitari, mai ales ca si pe raportul vechi si pe raportul de astazi tot maine va intra in plenul Senatului si joi va fi la votul final. Cu alte cuvinte, etapa de astazi nici nu a incurcat, nici nu a grabit luarea unei decizii. (...) Ei au avut lucruri de spus in completare si au considerat necesar sa vina sa mai sustina un punct de vedere in fata Comisiei. Daca Biroul permanent a aprobat, noi, de la Comisia juridica, trebuia sa luam act si sa dam un raspuns solicitarii Biroului permanent", a declarat presedintele Comisiei juridice.

Referitor la faptul ca senatorul Varujan Vosganian a declarat, inainte de a fi audiat in Comisia juridica, ca noua solicitare de incepere a urmaririi penale impotriva sa "nu are temei legal" intrucat nu este vorba, in dosarul care il priveste, de noi fapte, ci doar de noi incadrari conforme cu noul Cod penal, Catalin Boboc a precizat ca si acest aspect va fi cuprins in raportul pe care Comisia juridica il va intocmi.

"Am luat act de aceasta pozitie a domniei sale. Voi consemna si aceasta chestiune in raportul pe care il trimitem la plen. Din punctul nostru de vedere, asa cum la final s-a exprimat prin vot Comisia juridica, consideram ca poate merge mai departe procedura", a precizat Boboc.

Senatorii juristi au avizat favorabil, in data de 3 februarie, cererile pentru inceperea urmaririi penale a fostilor ministri ai Economiei Ion Ariton si Varujan Vosganian, insa Biroul permanent al Senatului a decis, in baza unei sesizari primite din partea senatorului Varujan Vosganian, sa solicite Comisiei juridice audierea celor doi fosti ministri.

Procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in dosarul Gala Bute.

De asemenea, Tiberiu Nitu a trimis Senatului si cererea DIICOT de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.