Comisia juridica din Senat a avizat pozitiv, cu majoritate de voturi, solicitarile de incepere a urmaririi penale a fostilor ministri ai Economiei Ion Ariton si Varujan Vosganian, informeaza Agerpres.

Varujan Vosganian / Ion AritonFoto: senat.ro

Vicepresedintele Comisiei juridice, social-democratul Ovidiu Dontu, a explicat, dupa exprimarea votului, ca raportul Comisiei juridice va fi inaintat Biroului permanent pentru a fi adus in atentia plenului Senatului.

"Membrii Comisiei juridice a Senatului au hotarat sa avizeze solicitarea procurorului general, cu majoritate de voturi, si sa inainteze plenului Senatului un raport pentru incuviintarea cererii de urmarire penala. Raportul va fi intocmit in cursul zilei de azi si va fi inaintat Biroului permanent, iar plenul Senatului este suveran in aceasta situatie. Noi avem planificat si miercuri dupa-amiaza plen, si joi. Nu ar fi niciun motiv sa nu intre in plenul de joi", a declarat acesta.

Potrivit Agerpres, senatorii juristi au studiat marti, intre orele 10:00 si 12:30, atat dosarul in care este acuzat senatorul Ion Ariton, cat si pe cel care il vizeaza pe fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian, cei doi senatori fiind invitati sa participe la sedinta Comisiei juridice.

SEnatorii juristi s-au reunit apoi din nou pentru a da un vot pe marginea celor doua dosare, astfel incat rapoartele sa fie elaborate si transmise conducerii si plenului Senatului cat mai rapid.

Potrivit deciziei de luni a Biroului Permanent al Senatului, senatorii juristi au termen de trei zile pentru intocmirea raportului in cazul senatorului Ion Ariton.

Procurorul general Tiberiu Nitu a solicitat Senatului declansarea procedurilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale fata de senatorul Ion Ariton, fost ministru al Ministerului Economiei, sub aspectul savarsirii infractiunilor de participatie improprie la abuz in serviciu si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite, in dosarul Gala Bute.

De asemenea, procurorul general Tiberiu Nitu a trimis Senatului si cererea DIICOT de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare, in dosarul Romgaz.

Stirea se actualizeaza