Presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea pleaca, in perioada 6-11 decembrie, intr-o vizita oficiala in India, la New Delhi, insotit de inca cinci deputati, de secretarul general al Camerei si de directorul Cancelariei, potrivit unui Memorandum intern aprobat in sedinta Biroului Permanent din 25 noiembrie, scrie Mediafax.

Potrivit Memorandumului, Camera Deputatilor urmeaza sa suporte cheltuielile cu transportul international, diurna pentru 7 zile si jumatate pentru fiecare parlamentar, cazarea pentru doua nopti, celelalte cinci nopti fiind achitate de partea indiana, fara a fi precizate sumele.

Pentru controlul medical si vaccinurile necesare suma ajunge, potrivit Memorandumului, la 715 lei de persoana. In plus, sunt prevazuti 1.000 dolari, care reprezinta cheltuieli de protocol. La acestea se adauga cheltuielile pentru confectionarea unei coroane de flori si pentru oferirea de cadouri simbolice.

"Este prima vizita oficiala a noastra in India. Aveti pe lista colegii care merg cu mine: domnul Neacsu, doamna Birchall Ana este presedinta grupului de prietenie, domnul Mate Andras - liderul Grupului parlamentar UDMR, viceliderul Grupului parlamentar PNL - domnul Cozmanciuc, domnul Nazare - viceliderul Grupului parlamentar PDL, secretarul general al Camerei Deputatilor si directorul general al Cancelariei - doamna Adelina Palade. Am considerat oportun sa luam numai lideri sau vicelideri pentru ca este prima vizita oficiala si vrem sa lasam o impresie buna. Este chiar importanta relatia cu India. Eu ceea ce fac, fac cu pasiune si sper sa ramana ceva in urma noastra, in special in relatiile internationale. Daca da Dumnezeu in privinta asta deschidem o piata pe care am pierdut-o, chiar ar fi extraordinar. Deschiderea din partea Indiei este foarte mare pentru Romania", a afirmat Zgonea, conform stenogramei sedintei Biroului Permanent, publicata pe site-ul Camerei.

Memorandumul precizeaza ca "vizita va constitui un moment de referinta pentru revigorarea dialogului parlamentar bilateral intre cele doua foruri legislative".

Programul vizitei in India a presedintelui Camerei cuprinde convorbiri cu presedintele Sok Sabha, Camera Inferioara a Parlamentului Indian, vicepresedintele Indiei si participare la lucrarile in plen.

Valeriu Zgonea va tine o conferinta legata de relatiile romano indiene si va fi organizata si o masa rotunda cu mediul de afaceri indian.

Delegatia romana va depune si o coroana de flori la mausoleul Raj Ghat.

Invitatia din partea indiana dateaza din mai 2013.